Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
感謝回覆
長 焦係室內入arena/室外野外要體育類素材for剪啲19片用
感謝幾位回覆,的確100-400太日光鏡,我都係搵搵300 pro啦

用途係拍片同相都要啲,體育類多於靜態
原本睇中GH6/S5II, 但睇一堆評測個對焦都放心唔落

仲有睇完版頭有樣唔明,P家O家防震唔共通
咁p鏡插o機(或相反) 係咪即係只可用機身/鏡是但一樣防震?
長 焦應該鏡身防震緊要啲?
你個case 真係要試下可唔可以600mm 影晒你要既shot , 正常100-400 會萬用d ,你帶單機既話

機鏡防震問題就:有d 機鏡齊開 ,有d 強制會熄鏡頭防震

鏡身防震係你取景好大幫助,尤其咁長焦 同埋如果你拍片
M43鏡輕又平, 配搭應該係 40-150 f2.8 配 300, 另加 1.4x 或 2x 做彈性。 40-150 9成已經夠做。 150再上你當係特寫鏡頭。 直上 300mm 就得。 其餘zip 1.4x 2x 叫補齊所有焦距 40mm-1200mm . 另送長焦微距弓。

遠野近野微距 室外室內都係一套玩哂。 平 靚 正 頂級 都齊晒 我覺得冇乜嘢需要考慮。
GH6 唔好諗影相啦。 不過拍片暫時係無敵(AF要啲特別技巧, AFMF都要用) 5.7k 60p SSD 錄, 後制crop 再微調太方便。 其他所有4K 格式無可比擬。 可以事後crop片根本無敵。 而且GH6有個增強防震模式可以穩定到裝左腳架咁,痴痴地線。GH6 係一部好既工作用拍片機。

不過咁…需要又相又片萬用性能,其實係OM-1 。 相唔洗講真係勁 特別講下拍片 , 雖然佢都係只係拍4K 冇GH6 嗰啲咩SSD ProRes 咁既野。 但係OM1 你係可以當拍片跟機有支gimbal 送埋 。 運鏡啲片勁穩勁L順滑,如果GH6 係勁,咁om1 勁十倍

要多用途就om1 , 主力拍片就GH6 ,S5ii 要等 S5iiX 先有得錄SSD 唔好搞錯 而且 S5ii 粒sensor 係偏慢,完全唔係 om1 GH6嗰啲高速級數。
認真,拍片開工不如用返部camcorder

除非一定要crop片/4k120p, 唔係買完又兔籠又gimbal, 到頭來操控性/便攜 都係比唔上啲中階攝錄機有啲柒

OM-1對焦係幾好J操控都幾好,整咗枝40-150 + 1.4x熟習緊
仲有個防震完全兩回事菲林機1/30都驚手震

唯一係2000萬像素crop相難啲
睇吓有無機會搵部B機用吓
L mount聯盟再有兩間公司加盟Ernst Leitz同DJI
想問下大家點睇gm5同g100呢啲細機?

要作文喎
GM5, G100都係無IBIS
同埋除非玩F1.7 prime, 12-32,否則都唔會細部
GM5咁多年機都仲賣緊2-3000
G100好多 閹割
總之2部 都唔值得買
想問下支40-150 F4 掂唔掂, 而家已經有12-40
想就咁兩枝 去旅行, 會唔會太重, 而家用緊40-150R
我都係12-40, 40-150 F4去旅行
用得12-40都係追畫質,無理由用40-150 R
OM1 同OM5 差價夠買支40-150 F4
有evf又輕過350g嘅機呢幾年係咪都無點出?
我好早收支f2.8 好平 所以唔會入f4 冇得比較。 只係覺得f2.8 只係剛好夠用。 重量方面, 旅行我會帶埋300mmf4 . 我覺得唔重。 你自己量力而為啦
旅行帶384
雙修FF同M43嘅大家鏡頭會點分配呢
其實冇點專登plan過, 定焦都有堆重疊哂

不過我m43多數玩定焦同telezoom
Standard zoom得一支12-32 pancake
M43長焦必備
想問咁多位清
O記支8-25mm & PL8-18 大家會點揀
135mm or打後 m43 , 8魚 for 影星同銀河用 中段唔買
Olympus 9mm f8 body cap lens 官網特價 590 抵唔抵玩?
幾舊水當玩具玩下魚眼效果都幾得意
不過畫質算差 始終係膠鏡片
https://www.43rumors.com/shock-dpreview-com-to-close/

Shock: DPReview.com to close!

Dear readers,

After nearly 25 years of operation, DPReview will be closing in the near future. This difficult decision is part of the annual operating plan review that our parent company shared earlier this year.

The site will remain active until April 10, and the editorial team is still working on reviews and looking forward to delivering some of our best-ever content.

Everyone on our staff was a reader and fan of DPReview before working here, and we’re grateful for the communities that formed around the site.

Thank you for your support over the years, and we hope you’ll join us in the coming weeks as we celebrate this journey.

Sincerely,

Scott Everett
General Manager – DPReview.com
其實pen f個定位好正,又細部,又有evf同防震,又唔會有個軍艦頂突咗出嚟,拎嚟做隨身機一流 好想佢可以出到下一代
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞