Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
YouTube 睇robin wong 好多操控tips

顏色無講 我用開natural
好耐無上水 最近返左鄉下

想換om1 加300了

出遊記啦
你仲記得我有出遊記

就係唔想自爆先深潛 去日本影完先敢貼
我通常natural 彩度+1
影人用portrait mode
雜訊off
灰階>標準
第一張啲散景後製?
而家Pen F, GX85, GX9 二手賣到好貴
如果Pana或者Oly 出部range finder 相機,二手會唔會大冧價?
pen f 要出一早出左2啦 , 唔好諗咁多
二個而家唔係主力發展相機發展

之前都有trade in em1iii 換penf ,但功能上又唔想down 咁多
無 40150 2.8 有二線性

有時怪得黎幾好睇 有時就好柒
好怪,前後左右都blur
om1出咗新firmware
version 1.5
- Stability of operation when shooting with Keystone Compensation has been improved.
- Enhanced stability of AF operation when shooting video.

https://dl01.olympus-imaging.com/ww/ud2/ENU/0001/1430/index05a.html?fbclid=IwAR05E88Zse7TwAa4BxnOttLvUL_-Dc7DLs0R3aWVf-BGFYCmgQvXe105P8Q
唔知幾時會再改善下人面對焦
GX85好似仲有全新賣

見到美森仲有
雙鏡kit都唔貴
大家點睇G100?
評論好壞參半
不過真用家通常都正評
入門轉會都唔錯

但有機 我會買多支鏡玩
除咗尺寸細過 G85 / G95 些少
同多個 Nokia 內置咪
G100 實在冇乜突出之處

唔計 OM
要細 GX85 / GX95 / GF10
要防震好 G85 / G95

https://youtu.be/HJP9dBB47to
特點係細機唯一有EVF,反mon同20MP
用過gf8 / gx85 / g85
最唔好拎係gx85 輕又唔夠gf輕 好揸又唔夠g85 好揸
單手拎係3部之中最差手感的
第一次見有鬼拎lumix s
GX85都算好
GX9因為重啲,再差啲
不過Leica style 係咁

用livecomp影,可惜炒左
RF樣機真係冇乜邊部好拎
除咗A6000果堆
機身薄大Grip

GX85 GX9 XE3 XE4 A7C
機大Grip 細一定唔好拎
潛水友見到而家有個兩皮幾就有OM-1加潛水殼嘅set 好吸引想入坑
啱用真係超值
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞