Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
都睇返你咩題材 咩環境用 同銀彈夠唔夠
Olympus 100400 f5-6.3插1.4x 打月亮好sharp
日頭有太陽其實都可以打雀

唔通人人買得起150-400 f4.5 pro 咩
有冇用緊/用過gx9既巴打?
黎緊想入返部,想請教下佢同olympus啲機大致上有分咩別
用緊em5iii,想棄olympus入panasonic
P機m43 無相位對蕉
呢個我其實ok
penf個速度我都接受到
平時都係用單次對焦對中間
我2部機都用過好長時間
定位唔同,好大分別,好難比較
整體:
GX9 界面容易啲用
EM5.3 規格好好多

不如你話我哋知,你點解轉?
其實主要係對olympus失望所以先想轉去panasonic
然後p記都冇乜細機可以揀,最近都好似係gx9
佢係咪唔再出gf機?
唔明你指對o記咩嘢失望, 對om5失望?
繼續用住em5iii等吓p有冇新搞作好過啦
咁樣轉一round又冇提升又冇方便到
除非你話好鐘意p記colour science咁冇計
似係冇
想買部機仔街拍。
GRI3貴咗啲,epl都好似太大。panasonic未用過,唔知gf對焦同畫質點。
om5個做法搞到我對間廠唔抱希望
未試過p記啲機所以想試下
可能2手入返部試下先
睇下岩唔岩用
但係gf仲係舊sensor
其實主要係micro usb依個柒位, 其他嘢都算合符預期
睇返以前Em5線都係sell上一代em1 spec配輕便機身
期待佢會用新sensor
而且仲要賣咁貴
都係搏P記出G9後繼係用pdaf
p記等新機啦
Om5都用新sensor點引人買om1
g9 有後繼都偷笑
感覺淨係出gh 咁
要等多幾年先有得用新sensor
佢唔出細機就唔洗諗
我要輕便行先
同你調轉 見P好似唔想做GH以外嘅線所以轉OM
OM5個usb係衰 但轉gx9應該算降級?
https://dc.watch.impress.co.jp/docs/news/campaign/1479150.html
パナソニック株式会社は、ミラーレスカメラ「LUMIX S5II」を対象とした「LUMIX S5II発売記念キャッシュバックキャンペーン」を2月16日より実施している。

2月16日から5月14日の期間内に対象製品を購入し、応募することで、最大で2万円のキャッシュバックとSDカード(SUNEAST製V60 64GB)が進呈されるキャンペーン。応募締め切りは6月30日(当日消印有効)。

日本買S5II有cashback 同送64GB SD card
https://youtu.be/LwJyJ-Pox5I
呢條片有益有建設好多
日本有冇得trade機
S5ii 個body係made in CHINA?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞