Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
你咁講我明明哋,謝巴打
DPreview 有條 thread 講 E-M5 Mark III 爛底
https://www.dpreview.com/forums/thread/4458716
記得 DPreview 有留言話 olympus 官網有賣過一條相機帶係好似啲證件掛頸繩咁穿住個三腳架螺絲,畀你駁住三腳架窿倒吊部相機
後來唔知係咪有人投訴爛底就收埋唔再賣
幾年前轉左會
依家又入番坑em5iii
之前用過1240
依家諗緊照買番1240 定上新1245
有冇巴打比較過
thx
f2.8同f4 睇你點揀
記得Robin Wong有出片比較過
質素45 好dd

但1240 有推拉式手動對焦 同f2.8 , 你之前都有支鏡,如果兩樣玩過都唔係你必須, 咁入45
thx 一陣睇下先

手動焦環真係冇用
我睇番自己d 舊相先,望下2.8 4 大唔大分別
thx
雖然古老啲咁諗光圈係大啲好。 但站係OM既防震面前其實真係冇咩所謂。 尤其係影景物snap之類。 反而尺寸細啲就真係輕啲小巧啲。

不過咁…申報返,我自己影人係17 f1.2 , 12-40 f2.8之類既..
我都係諗住買支旅行鏡
有時唔想帶sony ff, 太重
部Sony Fd係咩機鏡? 點重法?
同埋想入支等效35
諗緊olym 17/1.8 , pan 15 1.8 同20 1.8
買哂
唔洗諗20 f1.4 啦
r3, tamron 2875
大概1.3kg
個人廢
其實好輕啦喎
不過轉左又真係輕一半既。 去睇下2手 或者全新 。 m43一啲都唔肉赤。
懶鳩係咁
所以我先入番m43
入左啦
em5iii 同25/1.8
水貨1245 都幾平
壞左,原廠整唔整?
光圈大始終影響入光量(對焦) 同埋快門高d ( m43弱光爆iso死穴)
當然弱光本身都唔係m43強頂
同埋2-40我已經覺得好細支
駁em1iii好好手感
但係弱光慢快門係OM強項喎

普通快門太普通, 反而慢快門仲有feel,仲加埋星芒加持,即刻唔同哂。
呢單真係保皇都唔知點保,歐美自己亂來, omjp 又唔理,又係世一 marketing
12-40 2.8 真係旅行好伙伴
F4 影野食 散景未必夠
Olympus 簡單購買指南
OM-1 配大3元,F1.2 Pro
EM-5 配小3元,F1.4
大致係咁
可因個人調整
我就O-M5配825+40150f4
20mm f1.4就等太太大阪買返來
除咗E-M5 仲有邊部爛底?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞