Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
但PenF line 定價唔平
請問O記12-100/4同P記35-100/2.8 II
係影tele人像既光學質素上邊支好D?

P.S.用緊原祖EM1第一代
35100f2.8 有少少旋轉散景
好多人都咁帶啦,
去日本旅行,睇櫻花
放棄帶OM-1 同 Pro lens
太重
改帶EP-7 加1.7定焦算
dpreview 死因曝光

就係因為想影得靚啲好啲成功率高啲先帶OM1+40150pro
日本既櫻花樹又高又大棵唔用長焦影唔到close-up
岩 至少都帶支 40-150R
Chris係E-M5 iii/ OM-1 user
Richard 係GH5
話哂都O記第一部20mp + 佢哋菲林時代經典半格slr外觀
睇得出O記對佢嘅重視
GX85同LX100II呢?
Gx85 用過

拎法唔合人體工學 你全日用預左要長期用曬兩隻手影
我睇YouTube review剩係知道LX100因為要遷就支縮細咗嘅鏡頭
所以用唔盡塊cmos

咁宜家睇嚟兩部機都係嘛嘛哋
宜家想買部相機都好難
同埋睇GX85係因為想用嚟插15/20
自己鍾意15多啲 因為佢有光圈環

但如果揀GX85就要硬食兩支kit鏡
因為佢冇哂淨機身
2部都唔推介
要買淘寶國行GX9啦

日本電器鋪真好
Panasonic 機,鏡頭擺曬出嚟任玩
去 map camera 啦。 平好多仲有中古睇
之前去買OM1 個兩充連電池。 出面叫價$24k yen .map camera 退埋稅都只係$19k yen 平香港幾舊水
手頭有LX100ii, 好好用
用唔盡粒sensor其實考慮埋佢其他優點就覺得好小事
Compact機, 1.7-2.8大光圈, 等效24-75 zoom, 有evf, 拍到4k 100Mbps, 直出色水靚

真係要講有咩缺點就係dfd同易入塵, 但前者佢係P記機冇計啦

另外佢鏡頭個成像圈其實只係剩四邊角未cover到, 所以如果唔考慮出嚟張相像素同構圖, 揀16:9 aspect ratio用到嘅sensor範圍其實同你m43無反影16:9一樣

但LX100ii作為一部2018年推出嘅已停產機
依家全新水貨都仲要5-6k真係唔對路

你如果想平頂細機身換鏡機, 我會建議你望吓zv-e10

最後share張用lx100ii影嘅

多謝巴打提供意見
我見部機有光圈環
但去到75mm嘅時候就得返2.8光圈

咁係咪即係zoom遠咗嘅時候
就算自己扭到1.7光圈
其實都唔會去到1.7?

請問DFD係咪話佢個EVF會令某啲人頭暈嘅問題?
入塵嘅原因係咪同Ricoh GR機嗰種好類似甚至一樣?

因為我唔打算拎呢部相機拍片
所以本身我都有考慮過Ricoh GR

我都覺得LX100幾貴㗎
同價錢買到ZVE10
我問朋友借咗嚟玩
係幾好揸手 但我唔打算投資落Sony嘅APSC鏡頭落一部我只會拎嚟影相嘅機
感覺好似嘥咗ZVE10嘅強項咁

你張相嘅顏色幾特別
係, 光圈環扭1.7一zoom就keep唔到f1.7
係叫部機長開最大光圈用

DFD係對焦會有hunting + 低光環境唔準姐, 用佢個evf用到頭暈我又冇點試過

你唔打算買e mount apsc lens係諗住插手動鏡?
ZV-E10機能比起你上面list嗰幾部P記細機好好多, 不過冇evf同pasm囉
2018年機
唔值得買啦
因為平時工作同自己都係影開啲顏色要好準確嘅相
所以想要一部second cam可以影啲唔一樣style嘅嘢
直出唔需要花時間落filter/後製
但我想要manual control, 35mm
電話就唔係option啦
同埋我想一路行一路影
廢J要自動對焦

Sony有creative style
但啲settings簡單到就算自己推到佢盡
都好似冇咩料到咁
Picture profile改完連raw檔都會改埋
Set錯影完就真係冇得改啦
因為我都係最近先試
可能未摸熟
東京日日落雨真係爽

想問下,呢度多唔多巴打有40-150 2.8 pro?
想入一支呢個range 影運動,f4會唔會爭好多?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞