Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
OM-5 如果照樣設計就應該都會爛
買OM-5真係硬性比多幾舊買手柄
OM-5係好型, 加埋手柄. 掛係身唔用都掂
呢啲係咪有得淘
OM1個原裝直度官價要$2K好貴
【淘宝】https://m.tb.cn/h.UqMNPjk?tk=ExMTd8bAqEY CZ0001 「适配 奥林巴斯Olympus E-M5 Mark III手柄 EM5 3代竖拍板 EM5III」
点击链接直接打开 或者 淘宝搜索直接打开
堅貴
粒電都900蚊
直倒點會平
原裝手柄有埋快門掣同前轆
現時OM-1 萬二蚊, 已是底價, 再出新機先會再平少少, 好似現時EM-1 MARK3 咁.

OM-1全方位都好啱你 行山 風景 影雀 既用途. , 仲有就係今次OM-1 內置JPG引擎係有AI DENOISE, 直出好靚.
OM-1 25mmf1.2

師兄,靚呀

聽日拿去花展用
仲迫過年宵, 啲大媽賓賓又扯又拖又抆又了...啲花, 聽日應該變<花墟>....廢墟個墟...

BTW都幾多OM友.
之前去石門影櫻花又係啲C9又拉又扯
其他人睇唔眼叫佢眼看手勿動
玩壞左大家以後都無得睇
(真係咁講)

呢個位貼唔實上showroom有冇得搞?
定係清咗浸膠自己再用雙面膠痴返算
暫時無乜時間做research
不過睇youtube 少少片
D 雀追隻眼又好似幾勁咁
其實本身無諗過自己影雀
有次跟個同事去HK Park 試下影
用40-150 + mc14 影效果又幾好
好似有d 興趣

不過之後試過影街外雀就知150係完全唔夠做
但又未知自己係咪真係咁有興趣打雀
都睇下會唔會買支 75-300 試下先
番工太忙而家先有時間覆
唔該晒大家咁多比左咁多資訊我
都順便請教下大家

以我所知測光較EV係成個畫面一齊tune
咁日落呢D 實係大反差
如果想成個畫面自然
你講實時REAL TIME睇到曝光OVER位同UNDER位都有用咩?
調高就天空爆, 唔調就前景黑晒

下面呢張我都唔記得下面呢張係HDR 定拉curve
前景D 建築物就死白

然後覺得部垃圾samsung 電話 (唔係新機/貴機)automode 影好似仲好

所以唔知自己係唔識用部機
都算曾經旗艦機, 試過HDR/拉curve function
無理由出黎效果仲衰過d 普通samsung機 automode....
唔知om1 會唔會好D
我都試過加 filter
不過用完又係唔識用
加上自己懶份工又忙 無咩研究落去
聽日有時間再搵番D 失敗相請教下大家
信唔過相機HDR
可以Exposure bracketing
然後自己後制HDR
出張月球地質圖
om1 dr 的確係好左

https://peterchu0516.pixnet.net/blog/post/156359105

你睇下幫唔幫到你 , 照計em1ii raw 拉陰影都唔會太差

手機ai 計法係靚好多
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞