Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
想買不過等埋S5 llx,其實講機能係GH6贏晒,不過個對焦差太遠,其實我覺得係p記個Ai唔得,我拍人成日對住個真人唔對佢個樣走去對左背景畫報啲人頭,希望s5ll有改善!
同感
佢個CPU/GPU速度夠快,但算法唔夠好同冇PDAF影響對焦表現。另外,夜晚對焦GH6好似特別易失手,希望S5 IIx可以彌補GH6嘅缺點。屆時想破財雙修GH6同S5 IIx
原來C shine係肯幫客報價同代購M43鏡
咁佢大約報咩價錢
我用em5m2 係咪即無解
同你差唔多情況我揀咗EM1iii
https://www.dpreview.com/forums/post/55651170
見啲人用em5m2都避免iso6400或以上

如果喺演唱會揸支75-300用iso3200 f/6.7以1/15 sec去影,應該只係一張勉強夠光嘅相。而且個歌手一移動嘅話,1/15 sec太多motion blur

除非換OM-1, GH6,否則noise level分別不大。唯有後製推光啲同denoise

可以試下夜晚喺啲足球場影個龍門,或者喺籃球場影個後衛,試下個可接受嘅shutter speed同iso
影相當然上OM-1最好,對焦快noise 低,不過影演唱會好多時未必唔夠光,因為啲射燈其實係好光,總之用手動最大光圈1/200以上快門iso自動,其實個位重要過器材!
Gm1 係超細 但手感太迫 而且重係最舊果粒sensor
GM5 已經極難搵二手

如果你想玩返傳統大細的轉盤 同有 evf
P 機睇下 GX 系列 / O 機睇下 Em5 同 em10 系列
已經有GX9 做main body
好奇問下 明明攝影既世界咁大, 落濾鏡玩下唔同效果, 拎多啲燈光light ray 好多好多唔同影法。

點解偏偏要揀個 最悶 最簡單 最冇玩味 zoom近大頭高清咁影?
GH6 影相就…唔好啦. 不過拍片就最清
支75-300ii 維修最少二千蚊 , trade in 支官翻75-300ii都要2600 , 就算換40-150 都要6k 幾
二手買過支算
其實check 左華強北 $200蚊連整

就算換過支新都應該走唔甩個問題 (鏡身設計)

唯有上去整,平用算
有冇介紹邊度整
無呀, 我都係淘仔問左幾間,有d 唔係整開m43
GX9 係幾正,
USB 蓋 / 前dail / 上下兩個轉盤 / 內閃
但EVF 16:9 / MON 3:2 / Sensor 4:3 好怪, 同後dail 唔好轉

GM1 都叫做16MP sensor , 應該好過第一代12MP 果粒..
我經常都唔知個快門要幾快,影唔少相都係多motion blur,現場睇細細個LCD screen唔係好覺,返屋企喺電腦睇先發現啲相好blur浪費咗
影動作野都係快門先決架啦
影到最緊要 暗都無法
各位巴打,我用緊em10 mk2配pana 30mm,2.8,係室內iso通常都要上到5000。

upgrade 機身解唔解決到呢個問題?
upgrade 室內光源 仲實際
Om-1愈睇愈吸引
但係想知配12-100鏡頭會唔會太重呀?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞