Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
有冇用過 Pana 支 35-100 f4-5.6
最輕最細支嘅長焦
去旅行通常懶換鏡
O機就 12-100
P機就 12-60
喺星際數碼城買
唔知1415質素點答唔到你
暫時唔想再買鏡喇,想喺而家度揀
室外影人加景,室內影下嘢食同人
1245 f4 配咩好呢?
有17 f1.8 ,45 1.8,pan 25 1.4 第一代
要影人係咪姐係影女友

我首選 45.8
長焦壓縮感iPhone 做唔到

其次就25.4
標準鏡,室內室外都啱洗

帶曬,全部都咁細支,袋兩支三支都差不多
有,果時買GM5雙鏡kit

廢相,唔好介意
1245 f4 一支夠啦
都啱,是咪都收光圈影
焦距一樣, 換來換去太煩. 夜景或室內, 推慢啲快門影, 啲路人BLUR啲仲有FEEL 啦.
影人係影老婆
45 1.8 新買影過一次散景好靚,真係老婆至贊成
25 1.4 畫質又好鍾意,但最大支
其實支12-45 未試真,可能好似其他巴打咁講,一支都夠
25 1.4係較為粗身少少姐 唔上hood都好細支
我會帶埋25 f1.4

如果要補長焦
平嘅搵45-175
貴嘅唔洗介紹啦
75-300好使好用
影老婆
求期啦
老婆求期咪得囉
咁12-45 + 45 1.8 啦, chok 啲波波出尼就靚啦.
老細唔滿意好大鑊架
最多拎人哋啲攝影師KOL嘅相問你點解做唔到

講多兩鑊就叫你賣曬佢

我就係咁樣賣曬富士所有嘢
唸唸下都係唔買zfc

apsc機用full frame鏡,好九唔搭八,又無定焦鏡用

買m43 相機好d,唸緊用Panasonic 定係 Olympus
唔介意強國鏡嘅話
Nikon Z apsc都仲有viltrox揀

同埋sigma apsc 定焦三寶嚟緊會出Z
玩手動都有福仔揀
另外40mm f2插zfc其實都可以當tight少少嘅標準鏡

O vs P嚟講, 我自己鍾意P嘅色多啲
P m43機未有pdaf, 如果注重af就撚O有pdaf啲型號會好啲
老婆都話45.8 咁你都仲要問
今日去星際間鋪問

em1.3市面尾貨已經全部清曬了

om1 都斷貨

om5話香港要等em5.3要清得7788先肯放貨
代理唔肯放貨住,暫時只可以官網正價買

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞