Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
好似收少少錢會幫你整
OM1剩係用過左35100上
AF反應係比EM1年代快左
有種以前用大43 SWD錯覺

顏色/DR等遲啲去影櫻花時再研究
有冇巴打可以分享下m43影星流跡同銀河嘅心得?
星流軌: 懶人mode : 1.livetime 構圖, 2.m mode 影一張低iso (200)太約15-20s 快門 ,光圈全開睇下效果, 如果地景有足夠光度,個天無爆 3.就轉番livecomp 起筷

好處:單張直出
壞處:有一個光害就 同埋無留底

===========::==================
正常方式

1,2 一樣, 不過3 就轉間隔攝影

好處: 容錯率高, 有1,2張中光害都可以skip 左唔用, 合成出相同片都得

壞處 : 要自己執
攝影角度來講上面嗰兩張其實未夠鐘影。 即係之前所講時間性問題。 magic hour 未到。 企多陣效果好好多。

器材上,高反差咁影, 一定係上面師兄咁講用曝光包圍,再返去合成就就完美。

手機嗰啲機身已經疊圖係方便好多
用開epl5想換機
買em5iii 14-150mm kit set $7190 定等om5 好
入咗手EM5 mark3 + 1245 pro
打算買多支輕身號大光圈定焦鏡夜晚影下街景/室內用
P記 20.7定係 O記 17.8 好啲?
17 15 20都可以諗下

真係睇你自己鍾意
如果焦距啱就去馬吧

唔介意短啲 你樓下都買左1245kit

呢支明顯靚好多
Oly 20 1.4
OM-1啲畫質好似比起EM-1M3好唔同, 提升左好多. 色彩層次豐富左, 唔知係咪幻覺, 啲黃色表現有返當年E-500 CCD個FEEL. 就咁機內顯示去睇比起EM-1M3都冇咁易曝.

巴打可唔可以share原圖比我試下執,如果光差咁大我會+EV同-EV都會影,到時候番屋企再執,仲有可以試下用Lightroom masking工具去局部執光暗位。
Ching 邊度有1245 pro kit賣?
我都係旺角灣仔逐間問
想搵個輕啲嘅鏡
17 /1.8 手動對焦方便d
Olympus 12-40 f2.8 pro 一代同二代分別大唔大
諗緊有新買新定執舊一代好
二代只係加強咗防水同防污鍍膜
thx,巴打
因為有長 焦需求所以想入坑,做咗圈功課想入

OM-1
40-150 F2.8 pro
300 F4 pro / 100-400 F5-6.3
(想執枝超廣角未決定好)

有啲問題想請教
因為本人一直用菲林機,想問:

[1] 老鏡無霉鍍膜靚就幾十年都ok, 咁現代鏡有無咩要注意?因為我見300 pro/40-150 pro都唔新了,配OM-1有無對焦問題?

[2] 同上,舊舊哋既鏡如果買二手正常嗎?定廠有keep 住出所以買一手好啲?主要唔識電子接點會唔會老化

[3] 有無用過100-400mm果枝既巴打?有要求係咪好快嫌畫質一般?唔聞相夠唔夠用?(我仲要有室內長 焦既相+影片需要一定要推高iso, 希望OM-1真係頂到

數碼機淨係用過機仔,唔熟鏡頭嘢感謝
1 om1配40-150對焦都速度極快 感覺唔到有咩問題配埋x1.4 慢少少,係加2.0時明顯慢左,但可接受。 至於300-4 聽朋友講係仲快過40-150dd

2 二手鏡點都要試清楚 唔識就買一手有廠保

3 100-400 日頭打雀夠用,反而想問問你 係室內用咁遠係影乜。 M43 不適而聞相
lm
(1)其實Olympus lens build quality 一向幾好,我入手幾支鏡都無壞過,同埋多數Olympus 鏡都係internal focus 300 F4/ intern zoom e.g 40-150F2.8,好少壞同入塵。

(2) 二手無問題
(3)你個set up有啲小才大用,期望一支日光鏡係室內會有好表現只會令你失望。
不適宜聞相都係相對啦
而家 iso25600 都睇得下

3. 其實你呢個問題好睇你影乜主題
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞