Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
75mm都知你影佢
唔記得用咩影,唔係影佢,佢自己發癲。老雞嚟,唔知乜人會幫襯
下次行過去講唔好意思,小姐,我係攝影師,介唔介意借開少少,我咁啱想影嘅嘢比你擋住左
FF嗰幾支咩1351.8 104 f1.4 想入手好多次, 但係拎埋m43 嗰兩支561.4 751.8 諗住一齊試吓。 次次睇下睇下都係算數。
聽過個YouTuber講12mm f2.0光圈全開好soft,如果長期收到f2.8先sharp不如用pro鏡
我反而係考慮em1iii 影人既膚色有d 怪 (相比係sony )

有冇人用過Laowa 6mm f/2 Zero-D MFT?

估唔到賣499美金咁貴
唔同燈光之下既色溫取向問題,而家冇咩理,影raw之後隻隻牌子都係推嗰兩條野姐。
Robin Wong啲相顏色好靚,風景同人像都靚。我就點影都影唔到佢啲色
執我都執到既, 係構圖同preview 果陣d 色唔係太接受到, 以前43年代影人好似黃膽病咁 , 而家m43 機我主力影景 ,影人都係留番俾sony 機
首先識睇光線去影先, 光線先係對色彩最大影響, 然後其次係曝光, 等等再係raw後期調整。

慢慢練下
我係跑動多既活動就用m43, 影studio 企係度先會諗大底機.
而家m43 我都係買番8魚 同75-300ii , 諗緊執支75 就封盤

之前想買300/4 不過發現自己唔打雀,買來應該都係食塵
其實應該影之前時已大約諗好點配搭啲顏色,後製大約可以去到咩效果。當然,我諗一個資深攝影師,係唔多唔少都要識啲color theory。
唔打雀咁少好多用途。 300/4就唔好買啦 。 你都有75-300。一般風景其實都夠哂。 其餘人像焦距交哂俾 Sony 嗰啲輕定焦50/1.2 24/1.4 。

支75就隨心啦,好多人覺得難用, 難度在於成150mm畫面切割, 識得切就靚。唔識切就會冇從入手。
75切割有冇啲圖可以參考下?
我都有支sigma 135 1.8插FF用 除左重冇投訴
O記支75.8 我影貓多冇咩點影過人
我唯一覺得難用同model係要企6-7米外 先影到全身連景 ,係溝通難d

但真係合適距離影到, 成個分離感係好正~ 不過trade in 左龍仔支35-150
心思思想要番呢個range先考慮番入75~
我都係sigma果支 , 去迪士尼手持影煙花
大光圈加高iso就係夠爽

但哩張似影煙多啲
手上有 P 20/1.7, P 30 macro
遲啲應該會入 PL 15/1.7, O 12-100/4

大家覺得 P果枝 pancake zoom 12-32mm f/3.5-5.6 應該唔應該入手? 好似重複晒
我有 1240 1232 12100
頭兩枝真係無用過
15mm行多幾步當standard zoom算
曾經同一時間有過哂 1240, 1245, 12100, 1232同1442ez

1232同1442ez 純粹配pen f 夠compact
最後因為唔鐘意ez 所以留左1232

1240, 1245, 12100 我留左12-100
不過有機會我都會入返1240同1245
比返個彈性自己

至於你要唔要入手1232
我覺得係睇你用咩機
如果部機本身輕,配12100 頭重腳輕
配1232 或者1245 應該會比較好
15mm 就算肯行其實又cover 唔到wide
1232 雖然平,但買番唔用又好似好嘥
而家用 GX9,
如果入12-100 應該會買多個 weather seal body 配(可能 em5)

但 1232 個畫質係咪比一般kit 鏡好?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞