Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
打錯,係是但拎支鏡
個人估計 40150r 果 d 會停產
雖然 40150r 真係隱藏版鏡皇
點鏡皇法?唔sharp喎,尤其去到最後幾十mm
呢部好吸引但我又想要rx1rii
是但拎支kit都ok?
影車咪啱
果時係,因為我都係拎支一樣焦段嘅雙鏡 kit 去 trade in 買呢支鏡
E-M1 Mark II/III 直倒香港官方無保 $800
https://www.olympus.com.hk/tc/omstore/list_zero.html?pcd=126#cc127
咁你trade 走果枝鏡condition如果唔太差,點都值啲錢 計番咪差唔多
咁件事唔同嘅 你諗rx1rii應該係再同返leica q1/q2, x100v , griii / griiiix 依類ff / apsc 定焦機比較考慮

Lx100系列賣點係compact zoom機入面算大sensor, 應該得g1x系列大粒過佢
但要埋大光圈就冇咩其他對手了

所以其實買哂lx100ii同rx1rii都冇矛盾
小朋友先做選擇, 但我係窮既大朋友
上年 12 月果陣點知佢做特價做得咁密,果時應該都係第一次將呢支鏡賣得咁平
其實 OM day 果日如果有 trade-in 其他鏡可以用 $3500 加購呢支 40-150 F4,都平過而家做緊個優惠
我用嚟拍片無咩留意,反正拍片唔駛太sharp
OM SYSTEM 90mm F3.5 Macro IS 隨手擁有 8x 等效放大率

https://www.dcfever.com/news/readnews.php?id=34646
想入
https://shop.olympus.eu/en_GB/new/m-zuiko-digital-ed-90mm-f3-5-macro-is-pro?olycmp=soc-90mm_product_launch_feb23-organic-facebook-link-90mm_pdp
With the 90mm F3.5 Macro IS PRO, you can achieve a higher image magnification than on any lens we’ve ever made. A native 2x magnification ratio coupled with our Micro Four Thirds standard delivers a 4x 35mm equivalent magnification ratio. Add one of our teleconverters, like the MC-20, and you have up to a 4x (8x 35mm equivalent) macro lens capable of capturing an unseen world invisible to the naked eye
香港個價真係指標
人地係跟兩枝鏡

好似係得jdm sony日文only
OM-1個Evf好好J到無帶罩,日本任玩相機真係開心
OM1香港咁平
我知好多人都覺得細底係原罪
但我真係覺得m43起碼令我可以日日拎部機出街先
可能有巴打記得我 一年前/幾個月前上黎問買咩機好
最後揀左gx8 二手科技
但連返office既日子都可以帶出街真係好爽
因為自己本身有用griii 所以唔需要部m43細到要放到落袋
但起碼唔係大大舊
曾經有諗過不如一野買fujifilm或者leica算9數
但先唔講大唔大部 呢D機拎埋返office影會俾人覺得好造作
太方便都有壞處。
肯長期堅持經常攞住FF,周圍走上山下海咁,我諗都認真啲。我唔知依家點,上年睇過香港m43 FB page,裡面啲相真係令我吃驚,冇構圖冇光暗架。而且,我睇返佢哋啲post,好多影咗幾年都keep住咁低質。
都係既
但影snap最緊要係你有機先有機會影得到
風景大作就買返部ff啦
咁拎得日常出街都預左唔係日日上山下海咁影
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞