Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
進步好大

你自己啱唔啱玩咁解
其實唔遠,最多解像度高啲
你問自己用em1ii 有無野不足, 換om1實有升級感架
對你有無用ja ma
好型
佢咁樣用紙皮箱裝我反而覺得似係官翻機
部機本身係靚仔嘅
唔會啦, 都咁多年,更新下好正常。
環保呀,咪用彩盒仲好啦
我想講最攞命係佢有個中文名 奧之心
EM1 mark2 本身機能太勁。 就算放喺2023 一啲都冇舊機feel , 反應敏捷,pro cap ,60 fps raw , 121區對焦…. 啲spec仲好強。 而且粒電又唔死。 用到可以用落去既

我嗰部都仲服役中。拍片開live 追焦長開十幾個鐘都唔過熱好L堅強
越南產,算啦,條氣順返
OM-1 係另一個 層次
影相成為享受

利申:em53升om1
我從來唔贊成亂咁升級,同廠升或唔同廠升都唔贊成。

當你問得好唔好升級時,好多時你都講唔出依家部機差緊啲咩。當你真係發揮到部機,你係會講得出部機對你有咩局限,咁你根本就唔會問使唔使升級哩個問題。

買咗機技術係唔會升級
唔緊要啦,不如疊埋心水買om5
用咗咁耐唔算升級啦 只係定期保養下姐
上Carousell見到好人放Olympus Pro lens ,想買,但好快就人買咗
仲以為m43已死
OM1

請問大家意見,我重用緊ep-5,一直只配lumix 25 f4影到下就夠,唔係專業用家

見到而家em-10 iv淨機都係4000,有啲想買,其實好唔好咁做?😂
F1.4先啱
上多級E-m5iii
e-m10iv除左像素唔算多嘢提升
前幾日好似見有人放 大43 ZD35100F2 第二日已經搵唔返
再之前見有人放 ZD150F2 肥仔 又係好快唔見左
而家係唔係無得再整返啲機架啦?
前個排去旅行部em10 II可能震壞咗
轉mode既時候超慢同會自動skip走咗
定係直接放棄買過部好過
部機二手可能都係千頭
整隨時貴過你收同款二手
終於有時間打長文覆各位ching 意見

其實我唔知自己係技術問題定唔識用部機啦
係度都順便問問大家

平時用部em1 mk2 覺得有2個問題(or我唔識啦)
1. 影光差大既相 or 日落相, 格硬tune 係有d 死白, 好似仲衰過用電話影
2. 影雀果陣, 好似有D 難對焦到隻眼

關於第一點, 我知道影光差大既相有3個方法係部機入面tune
1. 拉curve
2. 灰階較auto
3. HDR
我以前用 em5 mk1, 已經覺得有好大進步, 但都係麻麻地,
電話又同時進步緊,效果好似仲好D
而我又懶得影RAW 執

關於第二點, 我都有上網搵過d 教學setting
但用咩泡泡追焦都好難對到隻眼
所以最後通常都係較到對焦點最細直接對住隻眼黎影
但問題係HK PARK D 雀就唔郁比你影je, 野外果D 就無可能

而我點解問好唔好升級OM1呢
因為見到D 文章介紹, 話dynamic range 進步左好多
又有AI 鳥類追焦
再講又有ND filter, 防震再勁D
日頭影流水好似方便D 唔洗帶咁多野

所以想問下大家買OM1 可唔可以用錢買方便?

BTW 我部em1 ii 係銀黑色版, 覺得好靚仔唔捨得佢
鳥眼對焦都係for 無乜前景阻住先發揮到,影林鳥都係有影響

個合成nd 只係方便興起可以隨時手持影慢快門, 影流水睇你構圖係咪要去到nd1000果d 絲滑式流水, 係既話都係要腳架同nd

鐘意就唔使放, 駁支大光圈定焦snap 下咪得 em1ii 街拍同風景都唔會輸蝕
1. 拉curve
2. 灰階較auto
3. HDR

1同2嘅調整應該只係for jpeg直出,raw其實不變。

要改善除非upgrade去部dynamic range高啲嘅相機。但我以前用em1mk3經濟,日落拉返啲暗位都一定勁多noise,om1宣傳話好似唔知同em1mk3差兩級,不過實測應該冇,只係改善暗位,光位就變咗易爆,似乎拉上補下咁。

至於眼對焦,om1真係有哩個功能,咁有進步都合理,只係唔知飛緊又有冇用?因為飛果時應該好難影得好sharp。

防震係勁,以em1iii嚟講,輕鬆兩秒以上快門。live nd係方便咗,但唔好同真nd比。因為live nd最快要0.5秒快門,有時日光白要收幾多光圈先到0.5,已經搞到畫質差好多,隨時仲要用埋擴展iso先掂。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞