Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
sensor processor 都係 em1iii

em1iii 影夜景尤其呢d黃色燈真係好惡搞~
我用o 記機會熄架啦 , 主要係構圖問題 , 係evf見親有綠光同黃光都憎

我對om 機唯一最唔鍾意係影城市夜景
影jpg 就前期調整WB , 影raw就前後期都可以調整WB

惡搞個位係邊度

EM1 markiii 影呢啲 普通手持都可以係iso 200去影 DR 色差基本上係最好。
你唔講我真係唔知raw 有得改wb ,唔係講後期

上面講左係evf 構圖望入去(前期)已經唔舒服
同場我帶左3個brand 既機所以特別分到

印象中你有其它牌子既機應該明
其實點惡搞法?
好多機影完raw ,可以係機身調wb 調色 轉jpg 都得啦。

你有Sony 就明, 機身冇得raw轉J ,好L慘

SONY舊MENU都有得手動SET WB
新MENU梗加方便

其實重點都唔係講後期, 係講緊影相前期構圖,EVF 同MON都有偏色唔多爽
唯有再tune 下evf d setting
WB setting , mon 調色, 攝影相影風格又有得調。 呢啲普通功能其實部部都有啦 。

咁個惡搞位係邊?
想買長鏡for睇歌手表演手持用

75-300 olympus
100-400 olympus

二選一 係咪平平地75-300足夠?
75300光圈夠用嘅無話唔得

我用過100400 戶外夜晚西九演唱會
om1 body 好吃力

我諗日頭都可以嘅

始終都冇乜選擇
panny支100300呱
如果坐唔遠
其實40-150 2.8 我自己都好滿意了
坐第幾行影㗎?
40150 f2.8相較好用得多

真係睇夠唔夠焦距
頭十行
黎緊五月天我坐廿行
可以再試下效果上黎報告下
用150影?定係再crop咗先咁近
無crop ga
btw 我用emii影
set 1600 iso
f4 其實其實都盡
再細d光圈就好難影
請問大家本身用開GX85,有20 1.7 , 14-140 2代, 想換機 OM-5 定係EM5MK3 好?
om-1個星空對焦真係太好用
有無相欣賞下?
最近想影微距,諗住室內影物件,睇緊Panasonic 30 2.8 同Olympus 30 3.5, 有冇巴打用過可以俾d意見?
尋晚先醒起有依個功能,之前嗰啲炒到飛起
我用 P 機 + P 鏡,對焦快又有OIS,手持成功率都幾高,不過你室內都Set 晒燈同腳

M43 Macro Lens 比較可以睇吓:
https://youtu.be/LSb9oSeEGII
支35100 kit鏡二手幾錢先係合理價?
想收支玩吓
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞