Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
snap都有分靚同唔靚嘅。雖然咁講得罪好多人,但都係我由衷所講。當然,都有啲人影得好。

收到, 即刻衝!
咁fuji有啲機型都唔算大部
用過xt20 xt2 xh1
除左xh1真係full frame size, 另外兩部都算輕便
不過fuji嘢啲二手價好硬, 舊款機型二手價近年不降反升
作品靚同唔靚好個人能力, 有人進步快啲有人慢啲, 至少M43帶到俾佢地KEEP住份熱情繼續帶相機影落去. ENJOY左個攝影過程先, 技術既野堅持下耐啲(或者)就會有成果.
所以我某程度唔係好鍾意fb啲攝影page,個個好似俾面派對咁俾like,冇人會講得出有咩好有咩唔好。好多人見到攝影者係女就係咁like。仲有好多日落想死推光暗,推到啲山啲樓起晒白邊,仲有死推saturation,成張相啲色全部saturation去到盡,luminosity 又差唔多,亂到9彩,但啲人都係咁like,影果個見到咁多like又真係以為自己真係影得靚。亦都有啲人係影得靚,但為咗like,就不停迎合人哋,影親都magic hour或五顏六色。喺哩啲page/group你好少見到一啲表達荒涼/憂傷/陰沉嘅相。

反而有時見到你或其他人啲評論,同意又好,唔同意都好。起碼俾到攝影者一啲睇法或意見。就算唔啱咪大家討論下,派下膠。
xt20二手三千,戇鳩鳩
fufjiilm又貴又二手科技
唔二手科技既話個價錢不如我攻頂
既然二手科技緊係panasonic 仲平D添
同埋fujifilm計埋支鏡都仲係好大舊
fujifilm有D機二手都仲貴過panasonic s5全新水貨
以前細個會貪靚諗部機襯衫/扮文青
而家人大左 好難說服自己有部好D既s5唔揀走去揀fuji
不過影相真係各取所需
有人sony死忠
我真係唔鍾意sony D色 咁你話sony影raw勁 但我真係唔鍾意次次想share張相都要左執右執先得
而家用griii同gx8全部直出
仲有部舊nikon ff單反不過超過一年無影過 係唔捨得賣咁解
亦可能因為我用過ff 對大底唔會有咁大執著
真係要追求好好畫質果陣大不了就拎返部nikon黎用
純影相買S5有啲浪費+冇pdaf
所以我幾睇好S5ii, 不過已經做左nikon Z人好耐

如果當初部xh1 af水平有xt4 level
我應該都仲繼續fuji主力m43副機
我對fujifilm最大意見係個價太硬
當俾果個價錢既時候 就好易覺得有其他選擇
agree,閱讀真係好重要。所以我出咗哩個post,其實好啱初學甚至影咗好耐嘅人。初學學多時係享受撳快門果一刻,老手可能著重點樣構圖,著重光暗,點樣先影得靚多人like。但好多人都忽略點解要影哩一啲相,佢俾到你咩感覺。

哩啲training真係要做多啲
https://lih.kg/3301818
why?
想問下 OM5 香港係咪未有得買
上網睇好似唔多覺咁
早排望過眼先知仲貴過us amazon
下個月尾去意大利雪山旅行
想主力影景
gx8唔係好夠做
諗緊好唔好平平地二手買部有HHHR既機 去完旅行再睇下會唔會放走 (蝕少少唔係問題)
但因為唔係用開O 又唔係好記得邊部打邊部
要M43咪OM1
平平地二手要有hhhr就em1iii
OM1 啦, 用完返黎放俾我
唔該巴打
知唔知邊度有得摸下實物
星際行咗個圈都唔見有
我外國撚,用完放左MPB你去買
em1夠用,哩啲地方我諗三防會幫到手
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞