Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
之前果d以為對到焦點之番屋企放大睇就炒晒?
追星用邊部好?

買咩長焦鏡好?
我都係手持玩吓姐,想影下屋企日用品嘅使用㾗蹟
本身有部陳年OM 10 mark ii
嚟緊去歐洲玩想影景同貓
如果5000 budget加枝鏡其實夠唔夠做(同埋有無咩推介)定係疊埋心水比多啲換機算
日用品試鏡相,俾你參考吓

P 30/2.8
ISO 500, f2.8, 1/60s :

ISO 3200, f4.0, 1/60s :
Yes! 就係d類型! 唔該巴打
用緊100-400影演唱會

係屋企影要用手機打燈補光
想請教各位巴,事緣岩岩跌爛左部em mark ii.

三年前買左枝12-40 f2.8, 依家諗緊上mark iv / 買om 定 pan 機

驚買pan枝鏡function 唔齊🫠

一人湊全家,影景影女
何來mark iv?
寫到199,睇唔明
EM10 MARK4
o鏡o機
p鏡p機

一人湊全家買em5iii啦

二手連hood買入價$800或以下
可能我唔識用,或者受YouTuber影響下嘅心理作用,用光圈f/4去影嘅話,Olympus 30 3.5表現差過Panasonic 30 2.8

記得有條片比較哂四支marco鏡(當時未有90 3.5),Olympus 30 3.5表現最差,不過佢好似最平最輕,較短身
我估係咁:
想請教各位巴,事緣岩岩跌爛左部em 10 mark ii.

三年前買左枝12-40 f2.8, 依家諗緊買em 10 mark iv,或者其他om機,或者轉買pan 機

買pan機嘅話,驚枝Olympus 12-40 f2.8嘅function 唔齊🫠

一人湊全家,影景影女
幾鍾意啲色同清晰度,而且日本製。鍾意42.5 1.7嘅話都應該會鍾意依支marco鏡
可惜冇hood,冇Power OIS
冇乜分別
睇下你會唔會打直拍片,影星,用live ND,會嘅話就OM-5
我反而會為咗支14-140 ii揀Pan機,例如平平地買部二手G9,嫌G9太重就G95
兩支都唔夠光,手持冇希望,點都配支低調輕身冇爪嘅monopod
100-400太大支會撞到前面
75-300嘅話要配OM-1用高iso去影,一係就由得佢爆noise再事後用軟件去denoise。唔用原裝hood轉用短身金屬hood,廢事阻住人
見有人去C Shine問,店員話我哋唔賣M43

Robin條片話一收光圈啲bokeh就變五角形,我覺得唔好睇。影鐵閘嘅話都有少少扭曲,唔係zero distortion ,個商品説明有少少呃人

利申:想買
呢枝好似無見過二手 唔知極少人買定好用到唔捨得放
想問如果我用Pan機嘅exposure bracketing影三張相,例如係EV-2/3, EV0, EV+2/3
有冇咩軟件可以幫我疊相疊張HDR出嚟,類似EM 10 III/IV嘅Backlight HDR咁

想好似手機咁逆光影人都影得到,又見太陽又見人臉
好似出咗冇幾耐,冇咁快二手放售
個rectilinear焦段又係獨有,更少人放
題外話,請問你有冇買L mount機,例如Lumix S5 II
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞