Olympus/Panasonic M43用家討論區(23) 幾時到我地有Phase Detect

1001 回覆
8 Like 0 Dislike
補充,打嘅雀150mm唔多夠做喎
IPHONE HDR 實時曡相效果係係好強, 唔係你或者部機問題.

光差大其實係你技術問題, 用任何相機都好, 首先第一步係決定測光, 你自己要係個畫面上決定光位定暗位係重點, 重點才需要重點保留, 然後自己手動加減EV去處理. 好基本攝影技術既事.

第二係你攝影決定既時間地點有問題, 點解你要係一個光差咁大既地方影? 唔係地點問題, 就係你攝影時間有問題, 一日之內日光都可以有好多不同變化 人地嗰張可能唔係日落而係日出影先有呢

第三 自從唔知EM-1 MARK1 定係2 我自己影相已經冇哂OVER/UNDER 問題, 原因係部機有樣好先進既功能, 就係實時REAL TIME係個MON睇到曝光OVER位同UNDER位. 睇住想保留既光位有冇紅色一片, 減EV到理想值先影. 咁都仲有OVER問題? 未用過? 唔睇說明書都係你問題啦, 係咪先.
識得用呢個功能, 自己控制返曝光, 只要係曝光係精準, 好多咩DR, NOISE問題都少好多.

第2點, 要影雀眼就係真係要OM-1 AI先夠簡單啦, 以前舊機都得...練習同同運氣囉.
講漏咗,解決光差大除咗dynamic range大之外,可以加filter同搖黑卡。

EM10.2
12-40 2.8 pro

btw,你影相風格似我
Shibuya sky
都係隊埋落玻璃影
雖然話就電話方便 (iPhone 12 Pro )
但load 返出嚟都仲係相機靚啲

Em10.2
三陽MF 7.5mm 3.5 fish

輕便影到震撼嘅相
正解

histogram shift to the right ,用盡DR
因為我會經常上腳架,我見好多review話em-5 iii個底殻鈕大力少少都碎,所以有啲卻步
咁不如諗二手嘅em1ii / em1iii…
因為經常上腳所以轉用入門啲嘅機好無謂
訂左幾時到貨
裝手柄上快拆,千萬不要嘗試用PD~例如STC/HAOGE hand grip, 呢兩隻都支援arca swiss 快拆。
上l 架/ 長裝快拆/ 兔籠都解決到問題啦
有乜好卻步
其實話爛底嘅通常都係用 peak design 果隻 clip 出事
如果係平常上腳架就應該唔會有事,因為唔會經常有力響度 fing 腳架窿個位
無貨
但係佢個網寫有貨喎, 店減5% 再用HSBC 4% 咪即係差唔多9折 = $122XX 仲有得送貨.
佢岀唔到貨會比HKTV罰錢
正解,一直唔建議用 peak mount 腳架孔吊吊 fing
因為果個有名大家叫,叫腳架孔,只係設計來上腳架
咁其實用peak design個快拆板勾佢PD背帶嘅一邊扣,另一邊照樣勾返機身又唔知得唔得?依家啲機用翻MON有時真係畀條帶頂住咗
fing 起上黎都會拉扯個腳架 mount
其實無話唔可以用,純粹就像後果自負
咁痴線咁其實PD都有少少跣人啫,佢自己都有講可以咁用
咁可以入手了
pd 話可以,相機廠無話得
等如假設候夫話
可以渣部 suzuki huster 同人鬥車
但 suzuki 無講過部車同候夫平時賽 wtcc 部車一樣咁快囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞