【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
個人好正派又有料 逗住成個協會
你玩仔仔玩你?
無文無人理
人哋就計十年後實力 佢就講到中間十年實力唔會進步咁
push
儲左年幾兩年一次過睇

舒暢
Push
失敗了吧
生理時鐘又壞
一樣但都驚好快睇完
「唔得。」我一口拒絕。

「嗯?」羊角有些意外。

「太危險。」

「合約上我哋……」羊角扯上合約內容。

「要研究嘅話就喺病獵協會。」

「你哋嗰間中央圖書館會有專業嘅醫學檢驗器材?」羊角反問。

「我哋隔離就係聖保祿醫院,應該會有你需要嘅設備。」

「恕我直言,根據港島倖存區科技水平,就算你哋有齊設備,我都唔覺得會有能力運作。」羊角謙和地負手,不厭其煩地說明:「檢查醫學係涵蓋解剖病理學、臨床微生物學、臨床生物化學同血液學,而每部分又為唔同嘅小單元,每種會用上唔同檢驗器材設備,少咗某部份都可能令檢測唔完全,唔完全即係唔精確,唔準確嘅檢察係無意思,就睇你純粹為咗當交功課咁,定真係想探究到病者身上嘅真相。」

我和范世京對望了眼,盡在不言中。

「等我諗下……」我踱步思考,給出方案:「如果我安排病獵駐守你實驗室到,有冇問題?」

「公子會唔係隨便入嚟嘅地方,你已經係例外。」

「即係最多等我一個睇住你?」

「嗯。」

「你真係唔驚佢突然會掙脫殺死你。」正常人都會害怕病者,即使是已經死掉的病者。

「我會確保佢郁唔到,何況我有秘密武器。」

「你要檢幾耐?」

「短則一個月,長則半年。」

「我無時間陪你留喺清水灣半年……」

「我做事一向滴水不漏,你唔需要緊張我。」羊角說。

「規矩就係規矩,病者需要病獵監管,就算幾萬無一失。」換我對羊角說規矩。

羊角近乎靜止的凝視我,也不知他頭套內的神情。
「我拒絕。」他依舊答。

我單手插腰和嘆氣,想說陀蘭隨時出沒,就當是留在將軍澳區。

對公子會不能硬,只能軟

「底線係可以充滿彈線,淨係由我監視住情況。」我算是妥協了。

「感謝你嘅讓步。」

范世京給背叛者解開鐵鏈後,依然用鐵鏈纏著他身體。

平日南征部隊做變動阻力訓練的時候,才會這樣把鐵鏈纏到身上,如今做法同樣應該是想背叛者增加負重,防止他無端端飛起。

「佢好重,幫你哋搬去沙到。」范世京抽起頭部,想讓另一個人抽起腳部:「陳昱翔,嚟搬起隻腳。」

「係。」門外的南征病獵進房。

我直接抱起背叛者,用肩扛法帶出屋子:「我嚟。」

南征病獵護送我們回到沙灘那邊,直至背叛者給掉到快艇上。

只要再把猴腦叫上艇,基本上可以回程了,他人就在沙灘某個角落,用沙子堆砌城堡。

「喂,上船。」我呼叫猴腦。

「嘻嘿嘿嘿,我未砌完喎。」猴腦保持蹲著,指尖削沙。

「咁我哋唔等你。」

「就俾佢玩陣。」身後的羊角說。

「嗯?」

「作為頭先你禮貌性嘅讓步……」羊角瞥了天色一眼:「或者我都仲有少少時間幫其他傷者睇症。」

意外收穫。

「咁,唔該你……」我伸手請他前去醫療營。

出發時間暫時延遲,我都有空去看看虔誠者。

虔誠者同樣被囚禁密封的單位中,由姜河冥看守。
兩兄弟的待遇相同,拘束衣、鐵鏈、鐵床架,不同是大家會交流,每當虔誠者嘴上調皮,姜河冥都會給鐵床架通電,使電流傳導整張鐵床,把虔誠者電得一起一伏地大動。

有時候會轉個玩法,用沾濕的毛巾置於虔誠者臉孔上,然後往毛巾上灌水,讓他們呼吸困難。

由於詭人品種身體結構與人類無異,包括疼痛神經和呼吸系統,所以上述方法皆能給予虔誠者相當的折磨。

「佢有冇講咩?」我介入折磨環節。

「有,不過係廢話嚟。」姜河冥

「嗯,例如?」

「禱告、唱詩歌、讀聖經、傳福音……」

虔誠者忽地大喊:「有足夠強大嘅信仰!我就無所畏懼哈哈哈哈……」話畢,再度給電擊。

「M,你會唔會有咩方法,可以折磨到佢崩潰,佢信仰的確幾強大……」

我想了會,問:「有冇試過將佢整到瀕死邊緣?」

「暫時都主要集中皮肉痛苦到,瀕死控制唔到會變真死。」

「死亡體驗大概係削弱佢信仰嘅最好辦法。」

唯有死亡,能夠讓人意識到宇宙的真實。

因為死後,什麼都沒有。

有信仰的人意識中總是認為,人死後會到天堂、或輪迴、或投胎,會以另一種方式存在著,而表現出一副無所畏懼的樣子,但如果他們得知死後僅有虛無,什麼都不復存在,那他們將會感到害怕,因為人類最大畏懼來源,始終源自於……未知。

「但點樣精準控制佢哋到瀕死?」姜河冥提出唯一困難的地方。

我點頭:「的確要有專家,咁啱嚟咗位。」

我所說的專家,正是羊角。

羊角給醫療營的人看病看傷後,我特意邀請他前來虔誠者的囚禁地方中,並說明了原委。

「又要我做多樣?我開始後悔啱啱額外幫你睇症。」羊角疲倦地按按肩頸。

「唔會虧待你。」我拍羊角膊頭。

「點樣先叫唔會虧待我?你係咪會俾我拎嚟做實驗,研究下點解鎖骨咁硬,子彈都打唔穿?」羊角仍然記得晚餐那件事。

「世界有樣嘢叫人情,遲早會還俾你。」

「我信合約多啲。」

「嚟,提供少少專業意見俾我。」我推著羊角背部,帶他進到虔誠者的拷問房間裡:「點樣可以整到佢瀕死,持續咁體驗死亡。」

「佢係病者。」羊角說。

「但都係詭人,同我哋人類差唔多,所以用喺人到嘅,都適用喺佢身上。」

羊角以理性的方式,說著冷冰冰的話:「最簡單注射氯化鉀,等心臟驟停嗰陣搶救,等佢恢復竇性心律之後再注射,反復直到佢腦死亡為止。」

「聽落好簡單,但好似幾可怕咁。」姜河冥摸著顎。

「仲有冇?我哋手頭上可能無咩嘢氯化鉀。」我多問一個。

「迫佢吸入某個量嘅一氧化碳,但唔好超過致死量,持續控制個量,令到血氧飽和度低於70但高於60。」羊角再說另一個體驗死亡的方法。

「要控制量數,咁要好精準……」我思考著兩個方法,哪個較好。

「仲有個係用小刀開個傷口令神經暴露,然後喺傷口灑少少氯化鈉,過程保持佢生命徵象正常,切換位置再做多次,佢就會感受到各種疼痛、感染同失血……」

果然是讀書人,拷問方法都充滿濃濃的化學味道。
瞓得
墨霸時間
佢唔死既話 以佢既性格實會變強啦
「迫佢吸入某個量嘅一氧化碳,但唔好超過致死量,持續控制個量,令到血氧飽和度低於70但高於60。」羊角再說另一個體驗死亡的方法。

https://youtu.be/4TTbudl5zhQ
🤔🤔?呢種就係?
墨巴呢篇睇黎做咗好多資料搜集
滿天幾時同羊羊交流
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞