【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
帶著模型直昇機前往了公子會所在,位於角落的清水灣找上猴腦。

清水灣鄉村俱樂部。

猴腦對我的出現感到驚喜,連忙邀請我進去:「入嚟入嚟!點解你手上會有我嫁模型?嘿嘿我明明喺拍賣會賣咗出去……」

「依部嘢果然係你,係我用……某啲方法拎嚟。」

「唔緊要,你係挑戰我嘅?」猴腦充滿期待地雙手交握。

「係,贏咗就俾嫁可以潛入危險地方執行任務嘅無人機我。」

暫時我手上的模型直昇機,只能在視線範圍內控制,我需配備螢幕畫面那一種,不在視覺內都可以遠距離操控。

「完全無問題,真係贏咗我俾你喺模型庫到任揀。」猴腦帶我到俱樂部中,某個頗大的場館。

場館內有個模型城市,是仿照港島區製作。

「估唔到……」我被那場地模型驚訝到。

「嚟場空中纏鬥?一局定勝負。」猴腦不用摘下頭套,我都感受到他背後的自信笑容。

「等陣,我部模型直昇機無武器配置……點纏鬥。」

「咁啦,換空中競速,十圈定勝負。」猴腦另外提出。

「好。」比速度可以試試。

「你真係無諗過會輸?一個新手拎住部已經俾我廢棄咗嘅型號嚟決鬥。」

「我唔會輸。」事實上,我早就想好怎麼贏了。

「啊,講多個規矩,唔俾人身攻擊。」猴腦怕我有什麼粗魯舉動。

「可以。」

「好!依家就係我出賽嘅模型……」猴腦從場館後方的工作室,雙手抬出大部的仿真模型油動戰機,外型酷似美國的F-16戰鬥機。

「咩事啊你……」我看得當場怔住。

「我最新戰機型號嘅模型,採用噴射引擎,燃油動力,就睇下你嫁電動垃圾點贏……嘿嘿嘿……」

「你居然奢侈到將燃油浪費喺模型戰機到……」

「嚟喇,決鬥喇,我開始熱血沸騰喇……」興奮不已的猴腦握起專業遙控器,快要血脈噴張。
我吞吞口水,將模型直昇機放到跑道上。

「你見唔見到上面有金屬框嘅圓圈?依照次序穿過每個圈,重複來回十次搞掂,對你難度係咪太高?我可以為你降低難度。」猴腦指著天空固定好的金屬圓框,他們用幼絲吊掛半空上。

「如果我贏咗,你要無限量支援我依個任務,點睇?」

「喔,無所謂啊,反正你贏唔到。」猴腦伸出食指,戳向我心口:「但如果我贏,你要……」

「要咩?」

「幫我殺一個人!」

「……」

「條件相對下,好公平啊。」猴腦攤開雙手。

「好,反正你贏唔到。」

「嘿嘿嘿嘿,你嘅自信來源真係好有趣。」

「如果對方墜機點計?」賽事開始前,我又問。

「撞機就係操作者技術不佳,都係判輸,但你唔洗諗住我會撞機,依場我飛咗差唔多過千次,只存在成績會唔會破紀錄,唔存在墜唔墜機呢回事……再提提你多次,唔準對我動手動腳,影響到我撞機。」

「我準備好。」

「倒數三秒。」猴腦按下計時器。

計時器由三開始倒數,直至到零我倆馬上起機。

螺旋掌旋轉著,噴射引擎轟隆隆,兩機共同直奔天際!

計時器原來更附設音樂播放功能,外國名曲《Mighty Wings》一出,即時有種飛翔天空的既視感!

我前方的猴腦化身成專業的戰鬥機師,用最好的角度衝入金屬圈框,高速翻轉、俯衝、落葉飄,操作各種精湛的技巧,

老實說,直昇機跟戰機本來就不是同一個類別可比,一個講求穩定性,另一個講求速度,所以我從來沒有想過單憑速度取勝,我要憑歌喉取勝……

撞機吧,猴腦。

還在得意穿梭各個金屬圈框的他,絲毫沒有察覺我的陰謀。

我雖然無法長時間維持鯨歌,但模型戰鬥機如此高速,發出短短一兩秒都足以讓猴腦失控撞機。

我已經贏了!

鯨歌!

「咦……咩聲……」猴腦呆了呆。

猴腦看著自己準備衝向下個金屬圈框,實際上是場地模型中的國際金融中心。

當猴腦回過神來時,已經挽救不了。

「呀!咩事呀!我嫁F-16啊啊啊啊啊……」猴腦刺耳地尖叫。

「呯──」

爆炸。
水魚華又比人撚

有期m去到邊都同佢地3個一齊 有時會諗起ff15 4條友周圍去 Gladiolus連性格都幾似百里
跑offline
撞機吧,猴腦

莫名其妙咁好好笑
「嘿嘿嘿嘿,你嘅自信來源真係好有趣。」
海虎 一係就九龍城寨入面嗰個av
魔羅好似死柄木大範圍崩壞
M又恰小朋友
好撚好笑撞機啦!
push
今集好好笑
貴華好on9
好鍾意佢
死柄木都要掂到先得 魔羅企隔離就得
單日內出現兩名水魚
「我呢副盔甲,唔係一般可以喺街買到。」劍坤可能聽見我說話。

「係?」

「有機會再同你講。」

劍坤好似隧道爆炸之後就潛咗水
貴華真係推進劇情嘅好工具
lm
日出康城以南填海20公頃
https://lih.kg/3282286
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞