【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
等我以為7pm就有文,等到而家
失敗了吧
「合作愉快。」羊角和我握手,收起合約文件:「好,傷者具體係邊個位置出事?」

「眼,佢俾強光曬到。」我答。

「咩光?紫外線、炫光、藍光、紅外線定雷射……」羊角對答如流。

「佢話類似太陽光。」

「眼睛曬傷可大可小,曬傷咗幾耐?」羊角行出醫學實驗室,走去樓層的眼科區域。

「大約十八到二十個小時,暫時俾咗塊黑布當眼罩戴住。」

「佢有冇話痛?」羊角拉開藥櫃,拿出不明藥物。

「佢好吃得苦,應該都痛,但唔會講出口。」

「好,仲有冇咩特別?」羊角拿出幾種治療藥物,全都放進醫療包中,包括止痛藥、消毒劑、抗生素滴劑和凝膠。

「應該都無。」

羊角收拾好醫療包,把該帶的藥品都帶齊後,將它單肩揹到身上,馬上出發。

「你都跟嚟?」羊角問猴腦。

「嘿嘿嘿……我都悶咗好耐,想參與下病獵事務。」猴腦嬉笑著。

我們一行三人走到公子會專屬碼頭,再次登上快艇。

半小時後。

我們乘著快艇重回石澳,上岸後我把羊角帶到醫療營,打算快點診斷元蒼。

令人吃驚是,元蒼即使帶著眼罩依然不忘訓練,在病床上做仰臥起坐,嘴裡唸到:「一百二十六、一百二十七、一百二十八……」

「元蒼。」我叫停他。

元蒼頓了下,停止動作:「M?」

「我帶咗個醫生睇你。」
「係?但我係眼傷,應該都只係等佢自己好。」元蒼說。

「信佢,佢係哈佛出嚟嘅醫生。」我讓位給羊角靠上前。

「元生你好。」羊角先打聲招呼。

「……點稱呼?醫生。」元蒼有點忌醫,但我難得請來唯有接受。

「叫佢羊醫生得。」我代答。

「咁麻煩你羊醫生。」元蒼躺好床上。

「疼痛、流眼水、痕癢、眼睛泛紅、視力模糊、對光線敏感度增加,你有邊種症狀?」羊角開始問診。

「呃……」元蒼怔了怔,好像全被說中那般:「全部都有。」

羊角聳肩:「嗯,典型嘅光害性角膜炎。」

「嚴唔嚴重?」我追問。

「我要睇睇先,盡可能忍受住。」羊角摘下他的眼罩,輕輕拉開眼皮檢查:「嗯……視神經末梢未見露出,眼角膜外層應該未受到破壞,你嗰陣應該並無直視到強光太耐?」

「係,我保持側頭合眼,避開光線。」元蒼答。

「咁唔算最嚴重,但都要處理防止感染。」羊角把醫療包放大腿上,打開它先將裡面的維生素A凝膠拿出。

經過一小時的護理和治療,元蒼眼睛的問題算是得到止痛,視力會在數天後恢復。

治療過程比想像中順利,令我感覺有些虧,明明不是在做生意。

「大致上就咁,有機會再同你覆診。」羊角將病情完整說出,使元蒼非常安心。

「多謝你,羊醫生。」

「唔客氣。」羊角站起來,功成身退了。

「比我想像中快……」我單手插腰。

「到你履行合約嘅承諾。」羊角說。

「你醫術咁高明,會唔會有機會再睇下成個醫療營嘅傷者?」我不恥下問。

「就算出面有個人就快死,我都唔會救佢,我哋要跟合約做事,如果唔係就無文明、無規矩、無拘束。」羊角問診時的體貼入微全然消失。

「好啦好啦。」面對如此講重規矩的人,我也無可奈何。

不過遙想當日,猴腦也是這個樣子。
我轉往指揮營先把羊角介紹給秦狩,畢竟南征據點是他的地頭,帶個人來行行走走最好見個面,並說明目的。

秦狩也不是固執的人,准許了羊角前來研究:「既然係M你親自帶嚟,咁我估你應該唔會有大問題……背叛者你可以帶去解剖,但虔誠者我哋拷問緊,暫時唔會外借。」

「拷問?乜佢仲未死透。」我上次明明見他腹部好像給劏開了。

「佢兩個都仲未死,我哋以前係黃竹坑車廠遇到詭人品種,都會留佢條命嚟拷問情報,但個背叛者唔多講嘢,我哋就全力拷問個虔誠者。」秦狩說。

「反正你得一對手,解剖一隻先?」我看向羊角。

「可以。」羊角點頭。

其後,秦狩給我們發了命令書,並說明背叛者所困禁的地點,石澳村某密封單位內。

背叛者主要由范世京監管,該地設有二十多名南征病獵看守,而且都是南征部隊的老兵級別。

我到訪後敲門,一位南征病獵給我開門:「會長好。」

「我想見范世京。」我說。

「范大病獵喺樓上。」南征病獵給我領路。

來到樓上可見范世京站守囚禁背叛者的房門前,從他目無表情的樣子可看出守衛的工作多麼枯燥無味。

「早晨。」我對范世京點個頭,然後給出命令書。

「早,M。」范世京接下命令書,打開閱讀:「要帶走背叛者……」

看畢,范世京稍為打量了羊角,轉身打開房門:「雖然已經切斷咗佢手腳,但都要小心……佢皮膚可以發光。」

「咣」門開。

我們瞇著眼推開門,只見失去手腳掌的背叛者身穿拘束衣,戴著不可視物的頭套,幾乎沒一吋皮膚外露,像個危險的精神病人給鐵鏈鎖緊鐵床架上。

我們走到鐵床架旁,低頭觀察相當沉靜的背叛者。

范世京踢向鐵床架,刺激身處黑暗的背叛者。

「嗚嗉嗉嗉嗉……」背叛者碎唸。

「有冇話先殺後研,定先研後殺?」范世京給背叛者解開鐵鏈。

「活體當然比較好。」羊角像快要獲得新型蘋果手機的買家,看著職員慢慢拆箱拿出貨品。

「你會喺病獵協會到研究?」范世京多問一句。

「會喺我嘅私人醫學實驗室。」
麥霸時間
好嘢
維生素維他命A
舊年11月儲到依家終於一炮過睇哂,好撚爽
硬係覺得猴腦好似符卓希
大家心目中最勁最鍾意既係咩角色
雖然不破尚只係病港一時期嘅人
但佢係我心目中唔知點解係好勁
秦狩 佢喺度特別有安全感
病港1咪勁
佢啲表現力去到病港2只能做二線高手
病港1打生打死嘅Dr D
病港2只係戰力單位
都唔係嘅
第2集用咗破佛去benchmark返不破尚
真男人用拳頭說話
仲好記得點解佢唔用任何武器
拳頭連結身體先可以做出最快嘅反應
型到
將d基因裝落港豬度
變新boss
點都tier1嘅 話哂有傷都一個人壓制到Dr D 唔係大病獵做到 最少都同秦狩同級
壓制 渣ga
Dr D如果冇人幫 直頭已經俾瀕死蕭生隊死埋
Dr.d 好難分佢係真廢定大意
勁到癲 完全未輸過
Yes
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞