【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1006 Like 12 Dislike
我本身睇你描述去想像 病獸應該係成隻大象咁樣
咁先擋子彈 又有返咁上下重量同力量去衝擊 倖存區大門

然後依家原來係2米高200kg 姐係熊都不如
個威脅程度直線下降 同唔知佢之前點爆倖存區門

跟住岩岩m同佢打 要踩上手 再等病瘦收拳 先掂到個頭 姐係隻病瘦隻手幾米長 仲要拖地既
然後可能4米高咁

但又同我講佢得2米高200kg
我已經想像唔到佢係咩形態
仲有100kg重既“瘦”m...
當我手誤吧,其實200-500Kg都得 身高都係2米幾,多出嘅體重轉化做肌肉,病獸中都有依啲量級
叫做比較合理 可以當佢熊咁睇
建議描述唔洗寫到咁詳細幾多kg咁
留返d想像空間

如果唔係好似今篇咁 睇到我wtf左
好認真嘅討論
欣賞墨巴認真回覆
M好似177cm高
小六175cm 韓湘173cm
唔知有冇記錯
墨巴 早抖
我同巴打一樣
之前諗病獸只少都一間貨Van咁大
病港一康城寫4米架特殊就唔記得有冇講過十米
鴨脷洲看門狗就16米
所以我今篇睇到得個2米高200kg真係呆左
咁既體型對唔住佢個名
好想摩西可以出場,同M拍住上打
4米高 然後成噸重就差唔多
屌你老母 睇個故都要為啲戇鳩野嘈嘈嘈
呢度唔撚係健身台呀
現實夠唔會有病獸啦

一拳超人得70kg 你唔撚搵個作者嘈
點解佢可以打得郁成幢樓高嘅怪獸?
巴打仲未改名
又唔好咁 人哋都係比個建議姐 理性討論
又唔係一嚟就屌
有討論先有進步空間㗎嘛
唔make sense就要講㗎啦
師兄冷靜啲啦
我想像中嘅病獸起碼係咁的
你當係特殊病獸侏儒種啦
病腦都有弱智啦我覺得有d細粒病獸都接受到
無文嘅
係咪劇透左未死
我若果冇記錯先前d殺病獸係可以d病獵踩住佢地個頭黎殺,所以我覺得係起碼有架私家車咁大

墨巴我知道日日出文負擔好大,不過我地會同你拗係因為我地真係好鐘意病港呢套作品

所以希望人設狀態方面唔好太飄忽,有時讀者觀感會無所適從
臨急存亡之際,模型轟炸機飛掠半空,吸引著外來病者的注意,本來欲要將我碎屍萬段的病者們,紛紛抬頭追著我天上守護神。

由於南區病者嚴格來說,都屬病者國度外的區域,病者相對沒那麼聰明,也就忽視了沙灘上的我,令我爭取到半點空間和時間。

「吼吼吼吼……」想要壓垮我的病獸,散發出驚人的口氣。

我拱著腰部最大力度地推起病獸,同時間背部一點一點的挪向旁邊,不想被病獸壓死,唯有往側翻身,但病獸壓下速度可能更快,到時候身體半邊給壓住情況更慘。

每呎移動都好不容易,等到我有足夠的信心鬆手時,隨即翻身避開。

「……嗚嘎?」病獸壓了個空,發出疑問的聲音。

未等病獸站起,我率先抱住他的頭,用右肘猛力砸下,打至頭骨頭破碎,病獸停止掙扎方罷休。

「到你……」我盯向眼前的觀察者。

觀察者見遲遲未有外來病者支援,伸手握起了權杖,其時杖頭的眼珠仍綻發著鮮紅的光芒。

「嗚嗤……嗉嗦……」觀察者像個法師,舉起權杖唸些什麼。

我當然不會呆在原地,等他表演華麗的招式,擺著拳擊手的架式配合急步,殺氣騰騰的欺近上前。

觀察者感受到明顯確切的威脅,有如寶石亮麗的大瞳孔馬上壓縮,像是什麼防禦性動作。

我接近到攻擊距離時即伸出右直拳,觀察者旋即側頭避開。

未完……前滑步,左勾拳!

然而,觀察者又預視成功,瞬間向後墊步。

我大腳踏前,不給他喘息空間,打出密集的快拳,務求可以擊中觀察者。

可是觀察者很不科學地全數閃開,每個拳路都被完全看穿,預判能力極強。

一鼓作氣連續打出多拳的我,氣力終於稍為衰弱,只好暫時停止攻擊。

「呼。」我維持拳擊架式。

「喓……」觀察者收縮的瞳孔慢慢變回放鬆。

難道觀察者預判的秘密,就因為瞳孔收縮加壓緣故,藉此可看見更快的動作……
測試一下。

我冷不防地使出閉日,觀察者瞳孔果然霎時收縮,身體亦異常地敏捷,如擁有自動雷達避開攻擊。

最可惜槍枝沒子彈了……

不然拿下觀察者可能很容易,但現在我僅憑雙手,好難揮出音速般的拳頭。

再配合腳法試試……

變線踢!

一如所料觀察者沒有給變線踢欺騙,再次往正確的方向避開了。

如果戰鬥維持下去,我體力總有日會消耗殆盡,但對作為病者的觀察者而言是輕輕鬆鬆。

加上沙灘外頭聚集得越來越多病者,猴腦模型轟炸機吸引仇恨的功效就越低,開始有些病者分神望來……

還有可能贏出的方法嗎?思考、思考,思考……

有了。

我倏地向前大撲,保持唸咒的觀察者理所當然躲開了,撲落沙上的我兩手抓起兩把沙子,往面前的觀察者撥出!

觀察者不得不揚手護著眼球,這下子他看不見了。

我馬上揮出刺拳!觀察者的左肩部給打中,步伐踉蹌地向後,下秒我用腳尖挑起沙子,再度利用到沙粒,由於大眼的品種的只有眼球變異,眼皮沒跟著變大,因此他們都不會蓋上眼皮,無法發揮屏障作用,要不伸手護目,要麼直接轉身,但兩個方法同樣無法直視對手,造成無法預判……

「嘎嗉──」觀察者發出痛恨的叫聲。

「呯」我壓身出掌,擊在觀察者胸膛。

「嗚嘎嗓嗓!!」觀察者快要失平衡摔倒。

我像個魔術師,手掌向前一開,又是煩人的沙粒。

這次觀察者扭頭避沙,我索性將他撲倒。

「閉日!」久經努力的我激動得喊出要殺死觀察者的招式名字。

「啵──」兩指刺落眼球表面,卻無法貫穿裡頭。

什麼回事?觀察者眼球結構非常富彈性,就像個頑固的小皮球,無法徒指刺穿……

「嘩嘩嘎、嗚嘎、嗚嗚嗚……」我兩指壓得越深,觀察者的眼球表面就越多微絲血管裂開。

「死、死、死、死……同我去死。」想起剛剛的傷痛,我對病者的痛恨無可復加。

觀察者左手無力地用權杖敲打我腰側,右手袖袍內伸釋出大量小型寄生眼,它們再次侵襲我的身體,但這次不是成群自爆,而是意圖將眼筋植入我深層肌肉中,當我意識到身體某些神經隱約不受控,帶有微微抽搐感覺時,小型寄生眼已經佔據我五分之一的身體表面。

本來要刺穿觀察者眼球的手指,力度突然減弱許多,身體各處都漸漸出現不協調情況……
真的要控制我!?

相比起大型寄生眼,看來它們不能直接掌管身體,只能控制一小條神經,但數量那麼多,我都快要變成傀儡了。

為免陷入無可挽回的地步,我優先摘掉身上依附的寄生眼,不外乎掃走、拍掉、甩開,像對待貼在身上的昆蟲一樣。

觀察者趁機會推開我,繼續高舉權杖召喚了天上恐怖的東西。

不遠處的上空,黑壓壓的鳥群正緊緊地結團飛來,但看清楚後那根本不是鳥群,而是成群的病翼,他們像椋鳥群的齊鳴又像霧又像風一齊翩飛,可是病翼群的出現並非偶然,而是觀察者召來……

當病翼群飛抵南灣後,半片沙灘上像被烏雲掩蓋。

我剛好清理完身上的小型寄生眼,與瞳孔充斥血絲的觀察者對視。

「咧。」觀察者將權杖指向我。

盤旋上空的病翼群,旋即對準我衝下來。

我怔怔的看著龐大的病翼群降臨,一下子全員將我覆蓋發出刺耳響亮的嘶叫,其後強行拉我到天空上。

任我不斷地掙扎,病翼與病翼間都形成了穩固的牢籠,我只能看著地面離我越來越遠,每秒提升一米高度。

只要位置再高些,就算我有防墜抗性,恐怕都得摔死了……

「咳咳……」我試著唱出鯨歌。

「噫……」

「噫噫呃……」

該死!嗓門就是發不出那準確的單音。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞