【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
有文
袁豐死前講過冇殺到佢,比佢走咗,佢而家只係匿埋同失蹤咗
2米又真係好似矮咗啲,以為係3-4米高一般病者一倍。

講當年馬曦同白鯨打火凶獸,馬曦唔知點跑上火凶獸隻手再跳上個頭到(唔知有無記錯),就覺得無咁矮
兩米矮過oneal
吞肥係大到一間房咁?
大到可以比幾個人入去
我想像之前打啲病獸係至少有5米
不過又咁講人都有唔同高度 病獸有2米什至10米可能都唔出奇 都講得通
係,其實病獸有唔同高度 無統一標準

我通常想寫佢勁啲就高啲
當係美國痴肥人士個種,當然有啲會更加大
太平山嗰隻大好多?
沈子帝阿哥? 個隻特殊病者
今晚會幾點有呢
十六米。

「啊啊啊啊啊啊嗚啊啊啊啊──」我幾乎聲帶撕裂般大叫,強行喊出鯨歌那音調。

有一下,鯨歌的精神力得到釋放。

一聲,足矣。

鯨歌瞬間覆蓋半空的病翼,讓他們失去半秒聯繫,個體與個體間變得分散,我趁機會掙出病翼群,墜落迎向地面。

我人生在世,第一次高空墜落卻那麼高興。

最後我摔在南灣的淺水區,有水面和抗性的加持,再擺出直立跳水姿勢,傷害給減弱不少。

我冒出水面當下,捷泳游去快艇那兒。

此地不宜久留。

「猴腦!」我喊。

躲在小食亭操控模型轟炸機誘敵的猴腦聽見我呼喊,偷偷探頭出圍牆外,看見我已乘坐快艇上。

「諗辦法過嚟!」我大叫。

猴腦看看橫視整片沙灘,只有一個觀察者擋路。

「呀──死就死!」猴腦攜著遙控器跨出小食亭,奔跑向海面上。

我亦扭轉軚盤,將快艇駛近岸邊。

觀察者盯緊猴腦,打算阻止他出海。

猴腦馬上停在原地,操作模型轟炸機俯衝襲向觀察者。

觀察者再度發動預視技能,移步閃開模型轟炸機,如果這麼大部物體高速撞向自己,一定非常痛。

猴腦邊跑邊跟觀察者進行低空纏鬥,好讓自己能安全上艇。
剛剛沙灘上頭給誘引的病者全都傾湧而出,追向逃跑著的猴腦一人。

我操作快艇急剎飄移至猴腦面前,他兩手伸上快艇後,我便踩踏油門立即離開。

另一邊廂給鯨歌弄得疏散的病翼群,在觀察者的權杖下都重新聚集。

觀察者說了些什麼:「嗚唏嗉,嘩嚌。」病翼群一起飛降到他背後,抓著其肩背形成了翅膀的形狀集體飛翔。

「我理智值就快降到零……」猴腦長躺艇上,久久未有站起:「我哋幾時離開依到……我要返公子會……我要返俱樂部啊。」

「幫緊你幫緊你。」我專心駕駛。

「點解佢哋仲追嚟……」猴腦指著天上的觀察者和病翼群。

「捉實唔好跌落海。」我說。

「點解……咩有水下嘅病者嫁!?」猴腦馬上坐下,扣好安全帶。

「好快有病鯨。」我注意到海浪的不尋常。

話口未完,病鯨氣勢磅礡地衝出水面,如同海底冒出的冰山。

「嗚哞──」

我俐落地繞過病鯨,繼續向舂坎灣進發。

猴腦膽驚受怕時,沒有忘記模型轟炸機,飛行了將近兩個小時仍然運行著。

觀察者的權杖漸漸聚集了病鯨,漸漸形成病鯨群,探頭可見龐然的影子正潛伏於海底下。

要風平浪靜地回去,恐怕是不可能。

「我哋係咪等死……」猴腦吞了吞喉,橫視海面:「如果嫁艇撞沉咗就無。」

「你驚?」我反問。

「緊係驚啦,我咁聰明,仲未想死呀!」猴腦大叫。

「冷靜,殺唔死你嘅嘢,只會令你變得更強大。」
「如果今次殺得死呢?」

「咁……咁就玩完。」

「……」我好像猴腦的意志更低沉。

「嘰!嗉!媽!啦!」半空上的觀察者忽然高喊。

病鯨彷彿著了魔般,一隻二隻開始跳出水面。

我們猶如準備橫向穿越高速公路,稍有不慎即船毀人亡。

如此險峻的惡境,猴腦依然操控著模型轟炸機,打算與它共存亡。

「猴腦!佢支權杖係控制病鯨嘅重點,控制你嫁模型撞向佢手上支權杖。」我整個人轉身,直視著猴腦說出計劃:「如果你想為佢名留青史,我諗……係依一刻。」

我特地讓他看看眼前病鯨亂舞的畫面,才告訴他唯一活命的方法,不然他不會有決心放棄模型轟炸機。

「嗯……」猴腦握緊遙控器,低頭沉思:「好……我明白,自己條命同模型嘅價值,我都仲識衡量。」

「你識諗就好。」

「嗯。」猴腦坐在座位上,什麼也不做。

五秒鐘過去。

「你做咩仲唔郁手?」我一直盯著模型轟炸機。

「What?唔係準備好一齊死咩。」猴腦說。

「你癲咗呀!」我要離座揍猴腦了。

「Hey!我純粹幽默下啫,我慢慢放緊速搵機會偷襲佢……」猴腦偷偷對我說。

確如猴腦所說,模型轟炸機不經不覺間落後觀察者。

「快,仲有幾十秒入到病鯨群……」我回頭快瞥前方。

「Go!!!」猴腦對準位置,一下子將速度提升至最高。

「咻──」一下瞬間衝刺,模型轟炸機撞向觀察者手持權杖的左手。

權杖給撞飛脫手,直墮海中。

「呱啦……」觀察者眼睜睜看著權杖跌落。

散發紅光的權杖沉下海底,狂亂的病鯨亦跟著深潛,眼前障礙頓時清開。

觀察者看看我們,又看看海底,最終選擇了自己權杖,不再追趕我們。

至於猴腦的模型轟炸機,已經因那高速撞擊下失控墜入海裡。

一路上我們都靜靜地看海,並在駛經石澳泳灘時來個補給,因為我怕直駛回清水灣俱樂部的那條海路,又會無端遭遇什麼不測。

「原來石澳都有人住。」猴腦捏捏酸軟的肩膀,跨腳離船。

「都係自己人。」我說。

沙灘上數十名南征病獵早就持矛持盾,擺出戰鬥架式將剛上岸的我倆包圍。

「係M?」石在陽問。

「嗯。」我摘下鳥嘴面具。

南征病獵這才收起戰鬥姿態,分左右兩列立直開出條路,恭迎我們進去軍營。
模型轟炸機
你個名
唔好意思墨巴
公道啲講
我覺得有時有啲自圓其說嘅feel
公道啲講,創作難免就係自圓其說
Marvel 啲大製作都大把bugs
呢到有作者同你一齊傾劇情
墨巴留意到讀者反應
對之後創作都有幫助

今次我覺得係突然打破我哋對病獸既有印象
係文字無鋪陳下 病獸細左咁多 個衝擊係大既
但如果墨巴有機會加番兩句入去
病獸有大有細我覺得都接受喎

M大哥宜家有冇一頭紅髮
我以為m會拎權杖轉職做法師
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞