【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
lm
Guts
我右手挽著燈柱,左手握著模型直昇機,抱著燈柱向下滑落,消失於人群之中,深藏功與名。

搶走咗人哋部機話自己深藏功與名
Lm
中二M係咁㗎啦習慣下
Lm
lm
留名
Push
new po lm
新post 推一推
我係黎流明嘅
lol 攞盾個隻
唔記得叫咩名了
我用viutv強尼嚟代入
lm
有feel,公子會正正係用擬真動物頭套
貴華走到街頭上,慌張地尋找自己的模型直昇機。

於小巷暗暗監視的我,不快不慢地行出與之對視。

「係、係你!」貴華指著我:「我係國會議長,你知唔知自己做咗咩事,你已經犯咗法。」

「我係鳥嘴公爵,你嘅派錢行為都造成擾亂公眾秩序,你都犯咗法。」

「俾返模型直昇機我!」貴華伸掌,直說重點。

「你好著緊佢?」

「緊係啦,係我嫁!」

「你願意用咩交換?」

「喔……講到尾原來你都係要錢。」

「一物換一物,你俾手上嘅遙控器我,我就俾返架模型直昇機你。」

「噫……」

「你無咗嫁模型,有遙控器都無用,精美嘅模型直昇機,同小小嘅遙控器,我諗你識揀。」

「好啦……」貴華小心地靠近我。

我們一手換遙控器,一手換模型直昇機。

模型直昇機拿上手後,貴華馬上檢查它有否損毀。

我跑遠一些使用遙控器讓模型直昇機啟動,那漸漸發動的螺旋槳嚇得貴華鬆開了手,白白看著它飛往天上……

「突然間飛嘅……」貴華摸摸口袋:「遙控器呢!?」

我邊控制著模型直昇機,邊跑離現場,把它帶回到病獵公會中。

使了些手段,模型直昇機得手了。

希望貴華大人有大量,畢竟是關乎人類的安危。
我試著控制模型直昇機,包括前後左右、低飛、急剎轉向、升高、全速衝刺等,像嘎嘎這樣年紀的,很快被模型直昇機吸引了。

「嘩,咩玩具嚟?」嘎嘎雙眼發光。

「遙控模型。」我說。

「好想試下玩啊……」嘎嘎目光離不開模型直昇機。

糟糕,看到遙控模型想要試玩,果然是人類的天性,我們天生就喜歡操控萬物。

可不能讓孩子壞了大事。

「你可以睇我玩。」我說。

漫無目的操控模型直昇機飛了十五分鐘,我開始有些上手,嘎嘎都有些按耐不住,不時伸手想要碰碰操控桿。

後來更變本加厲,兩手捉住我的遙控器,試著向前向後。

這一點點的甜頭,我沒有刻意制止,就讓她樂上一會。

臨近深夜時分,蕭梵回來了。

「嘎嘎,企定唔好郁。」我說。

「點解啊?」嘎嘎站直不動。

「搵你做停機坪,當係我最後嘅測試。」

我精準控制模型直昇機降落到嘎嘎的頭頂,然後關掉螺旋槳,伸手拿走她頭上的模型直昇機。

蕭梵回來後所有叛獵都聚到聖堂內,好像隨時隨地聽候他差遣。

病獵公會和協會的人亦同樣聚到聖堂內,內部一時間擠滿了人。

「你嚟咗。」蕭梵瞄了我一眼。

「睇下有咩幫到手,你哋諗好點對付陀蘭?」我找張椅子坐下。

「容許嘅話拉開距離解決。」

「唔容許嘅話?」

「速戰速決。」蕭梵說話仍然不帶尾音。

樞密機站出來給大家整合:「根據為數不多嘅情報指出,佢係持續型病者,留喺佢身邊越耐身體腐化得越嚴重,佢係可以自由病者化嘅特殊病者,或者應該叫特殊人類?,陀蘭係佢本名,病化後名字叫魔羅,依家開始採用後者嘅稱呼叫佢。」

「我哋最好了解魔羅佢能力嘅病理先。」奎斯環視在座各位:「你哋有冇人有頭緒?」

樞密基繞著全場,不緩不急的解釋:「正常活人身體唔會腐化,原因係新陳代謝功能、身體中嘅免疫力仲有皮膚屏障,佢哋都時刻保護人體唔受有害物質侵害,但如果魔羅可以令活人活著腐化,咁代表佢身體含有嘅腐敗細菌,可以令到對方皮膚屏障功能喪失擋唔住細菌入侵,然後免疫系統失效消滅唔到體內細菌,最後細胞停止分裂同更新,慢慢失去活性,最後出現腐化。」

「即係最主要原因係令我哋新陳代謝失效,類似削弱我哋身體防禦嘅概念?」富馬史說。

「我唔認為係失效,直頭係腐敗細菌危害嘅速度太快,正常新陳代謝根本跟上。」

大家呼息變得凝重,心裡各自有著想法。

「佢釋放腐敗孢子嘅媒介,估計都係由身體發出。」
「咁係咪直頭埋唔到身?」馬日里眉頭深皺。

「腐敗孢子嘅數量當然唔會一開始就足以摧毀人體,大概累積到某個程度,先會出現表面性嘅潰爛腐化,依個就係蕭梵速戰速決嘅意思。」樞密基說。

「如果……」奎斯瞧著一點,深入思考:「我哋用衣物同防毒面具遮擋全身,有冇機會預禦到腐敗孢子入侵?」

「理論可以,但唔好忽略魔羅隨手揮抓,都可以撕裂我哋衣物,只要任何一個位暴露,飄浮喺空氣嘅腐敗孢子就會有機可乘。」富馬史提醒。

「如果包實哂身體就有機會打贏佢,咁都唔好咁絕望。」老煙槍轉著手槍,展齒輕笑。

「無用。」蕭梵一句說話熄滅大家的士氣。

「點解無用?」唯有年齡輩份較高的劉吉敢開聲追問。

「我諗咗好耐,當時佢同宮浪紋嘅戰鬥,點解會令成座海鮮舫倒塌,明明雙方無用上爆炸物或者爆炸性能力,後來我潛落深灣嘅海底調查,發現斷裂嘅木柱內部出現腐敗嘅痕跡,代表當時佢哋嘅戰鬥,間接令腐敗孢子飄到周圍嘅支柱上,從而令到支柱受到腐化侵蝕變得脆弱,最後成座海鮮舫沉入大海。」蕭梵深沉地說明整起事,再嚴厲地作出總結:「亦即係表示,萬物都離唔開佢腐敗孢子嘅影響,你哋嘅衣物……會喺不知不覺間變得破爛損毀,等到腐敗孢子入咗你哋身體個下,你哋真係到死咗都未知咩事。」

蕭梵的說話和觀察,驚醒了在場所有人。

更讓病獵公會等人感覺到,自己與病獵大師的區分。

大家只想到腐敗身體,卻沒想到死物一樣會腐敗。
補上po 800正評
「咦,石頭咪唔會腐爛囉?我好似有啲聰明。」淼三仙精舉起手中的石頭。

「聰明,你綁住堆石頭喺個身?」吹波糖死氣沉沉的說。

「咁塑膠!」淼三仙再提出。

「綁堆膠袋喺身同自殺有分別?」吾禍側著頭。

「啪」突然,石頭從淼三仙手中掉落,並砸中了自己的腳。

「哎吔!我唔小心拎起石頭砸到自己隻腳呀!」淼三仙捉起左腳,痛得一跳一跳的。

這麼認真的時刻,全場盡是無言。

「抗腐蝕金屬可以?釕、銠、鈀、銀、鋨、銥、鉑、金,全部抗腐蝕能力都好高,可以大幅解慢腐化情況。」奎斯說。

「但金屬唔常見,最容易搵到嘅係不鏽鋼,餐具、家具用品、建築裝飾、醫療用品,大部份都含有不鏽鋼方便收集。」蕭梵回應。

「你收集嚟係想……」劉吉深深凝視著他。

「依到最出名嘅係騎士盔甲?將不鏽鋼用品溶成鋼塊,用嚟重新打造幾套不鏽鋼盔甲,魔羅出現後幾個著盔甲嘅上去將佢包圍捉實,其他人負責了結佢。」原來蕭梵早就想出整套對付流程。

「咁我即刻派人出去搜括含有不鏽鋼嘅嘢……」奎斯站起身。

蕭梵從袍袋內取出一張手繪地圖,掉到奎斯的面前:「今日我出咗成個將軍澳視察,所有圈住嘅地點都有唔少不鏽鋼,有部份係大型器材,帶工具過去拆咗去。」

「你今日就係出去搵對付魔羅嘅材料?」我瞧著那張手繪地圖。

「順便當係理解下地型路線。」

地圖繪畫了整個將軍澳地區,包含不同勢力的名字。

奎斯得到手後,馬上聚集公會內病獵,召開個小型會議,打算讓他們明日帶領病獵學校的學徒執行此項任務,外出收集不鏽鋼素材物品,當是拿個經驗。

如果收集物品的任務都要叛獵等人去做,那就真的大材小用了。

翌日。

公會病獵領著學徒們外出,分別前往蕭梵指定的地點收集不鏽鋼,每隊人帶上手推車、單車等方便收集,地方涵蓋寶琳、將軍澳、調景嶺、坑口乃至到康城,當然坑口是去不了。

物品由不鏽鋼鍋子、湯匙、花器、水龍頭、剪刀、燒烤爐、水箱、垃圾桶、操作台、更衣櫃什麼都有,面積大的東西會先拆解,像回收那般,收集滿後便會運往松木村中,給鐵匠使用熔爐溶成液態。

奎斯預計要十多日時間,才收集足夠的不鏽鋼。

這小段的空閒,我沒有閒著。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞