【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
補400正評
白色西裝外套、淺灰色襯衫、灰藍色長褲、黑色領帶,是羊角的西裝款式配置,上下充滿理性的藍色。

「嘿,goat!」猴腦對他揮手。

「你十年都唔會主動向我打一次招呼。」羊角豎起高爾夫球桿,抬高顎看我:「你哋做咗好朋友?」

「都一齊玩咗陣。」

「嚟緊準備加入埋公子會?」羊角帶調侃的意味。

「我想你幫我睇個症。」猴腦雙手揣入西裝外套袋內。

「邊到唔舒服?」羊角走向高爾夫球停下的位置,其後擺出揮桿姿勢。

「係其他人,有冇興趣去睇下?」

羊角暗自冷笑,腰臂揮桿:「你當我無國界醫生?」

果然,不會有無緣無故的好人。

「我平時頭暈眼花你都會幫我睇症。」猴腦搔搔頭套。

「因為你係公子會成員,我有義務提供醫療服務俾你。」

「馬克,我幫到你盡啦。」猴腦搭著我肩膀,嘿嘿地笑:「靠你自己說服佢。」

「咁叫幫到盡……」我內心滿滿的吐槽。

「羊醫生,你打高爾夫球好叻?」我不想空手而回,有個專業醫生給元蒼看看情況也好,畢竟石澳沒有懂眼科的軍醫。

「識識哋。」羊角遠眺高爾夫球跌落位置。

「咁不如……」我未提出請求,羊角就回絕了。

「我唔會同人鬥,鬥爭係無意義。」羊角手擋陽光,張望遠處:「我內心嚮往住平靜。」

我有點錯愕,不知怎麼回應他。
「你仲有冇做緊病體移植研究?當去實地考察下,琴日佢哋先活捉咗隻身體識得任意變形、吸收有機生命體嘅病者,嘰……或者可以令你有新突破。」猴腦像是深知其興趣,無端提出了誘因。

準備揮桿的羊角整個人靜止下來,他瞄了瞄我的右眼:「你想我睇你隻右眼?」

「我隻眼已經無得救,我係想你幫手睇睇另一個人。」我說。

「猴腦佢講嘅係咪真?嗰隻病者……」羊角聲音稍為壓低。

「嗯,你係想……」我大概猜到羊角的意圖了。

「俾我對嗰隻病者解剖、研究、實驗,我可以幫你哋診下症。」羊角提出交易條件,公子會慣常做法。

「但我首先要確保你做嘅研究,係對人類倖存區無害。」我都提出前設條件。

羊角抬頭看著蔚藍的天空想了想:

「跟住我。」

猴腦給我舉起姆指,功勞不少。

如同超級別墅高貴寬敞的清水灣俱樂部中,內含整套醫療設備齊全的樓層,可說是羊角的私人醫院。

沿路上都盡是冰冷簡白的醫療器材,例如正電子發射斷層掃描儀器、屈光性角膜成形術激光設備、磁力共振掃描儀器、麻醉儀、植入材料、人工心肺設備、醫用監護儀、外科手術器械、衛生材料及敷料、藥物庫等等,全都一應俱全,也難怪鼠尾當時死不去。

長長的走廊中,分了不同的房間,有急救室、手術室、病房、殮房,還有我們即將抵達的醫學實驗室。

實驗室正中央的兩張解剖檯上,躺著似人非人的生物,其軀幹和頭部是人類,但五官包含病者的大耳、大眼、大鼻,雙腳為舞者的結實腿部,雙手為巨掌的大手,整個人都是畸形的。

「參觀下,唔好亂掂。」羊角對我說。

「咩嚟?」我最先靠近的當然是中間的解剖檯。

「病體移植手術,將病者嘅身體,移植到人體身上。」羊角雙手平和地扣握,不忘補充:「手術我得到當事人同意。」

「依種情況係手術成功,但病人死亡?」我打量解剖檯上死去多時的男子:「正常都唔會移植到……病者每個部位都帶住病毒,人一有血液接觸就會感染。」

「手腳病毒量的確比較高,幾乎無人係可以移植成功,但都係有罕見嘅成功例子。」羊角語調變得故作高深。

「成功例子?」

「依樣就係我嘅機密。」羊角負著手,低頭淡笑。

「可能你出發點係好,但你嘅研究會唔會踩界……」我抱起手思疑。

「踩界?呵呵呵……」羊角搖頭苦笑,看著死去的男子:「對因為意外無咗手腳嘅人嚟講,依個係佢哋唯一嘅機會。」

羊角的說話讓我想起賴桑,我確實沒有批判的資格,別人的苦是我不懂。

「但對你嚟講,應該唔會係為咗幫人重拾手手腳腳呱?」給我的人看個症也不肯,哪有這麼佛心。

「我當然有住自己嘅打算,例如追求知識上嘅昇華,就可惜病體移植成功率太低……正常人一件病體移植都唔會承受得到,要搵到天選之人唔容易。」羊角直勾勾的盯著我。
「實際上係點做到?」我深入查詢。

「都係嗰句啊,依方面係我嘅秘密,你知我擁有依種技術就可以。」

根據經驗,病港中醫生和科學家往往是最危險……

余智海製作的病者就如潘朵拉盒子,解放了眾人的禁忌。

「你研究病理方面精唔精?」我又問。

「略有研究。」

「唔需要諗太多,你兩個簡直係一拍即合。」猴腦中間人的角色擔當得不錯。

我思考了稍長的時間,才下好決定:

「好,我俾你研究虔誠者同背叛者,但你要將研究結果分享俾我哋。」

「你等等我。」羊角不知前去哪裡。

醫學實驗室餘下我和猴腦。

「猴腦,我希望你朋友羊醫生,唔會係打算用病者嚟成就一番偉業嗰種人,如果唔係我會親手搞掂佢……」我事先給猴腦警告。

「Who knows?」猴腦攤開雙手:「但佢係個老實人,都可靠。」

「其實除咗叫佢幫元蒼睇症,我主要都想睇下,羊醫生佢可唔可以調查到……虔誠者同背叛者當中嘅病理。」

「嘿嘿嘿,合作得當然要洗到盡。」

羊角再推門進來,手上已多拿份合約文件。

「又簽合約?」公子會到底有多重視簽合約這個儀式。

「做人要緊記合約精神,簽咗名就代表我哋交易成立。」羊角給我原子筆。

我草草簽了個「M」字。
早撚到
喺每個公子會嘅專長度入手
g chi
早文, 推
唔係裝權杖隻眼落m度咁癲下話
佢同湯婆比邊個勁d
我覺得係唔同範疇, 湯婆感覺上係傾向用病者嚟做武器. 除咗嗰件詭甲咁啱同人融合之外, 佢其他整出嚟嘅嘢都冇意圖要人類同病者肢體結合.

但係就咁睇落, 羊角應該更加偏向係想好似elden ring 隻接肢咁通過用病者肢體令人類加強能力?
屌 又幾似會發生嘅野
M for mad eye
咁觀察者唔止倖存區,連m碌鳩都可以觀察埋
準備又多隻眼buff
早文祝福
可唔可以控埋病者
唔啱的話上po點會過一千正評
可唔可以出埋月讀
懷疑牙羊會為左追求智識放走虔誠者
無咗病俠 弒神 觀察者,南邊係咪剩低陀蘭一個?但陀蘭好似唔屬於病者王國嘅人
有冇得將權杖隻眼移植m度令佢識得操控或者驅趕病者
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞