【Playing with the Boys】《病港II》(63)

1001 回覆
1009 Like 12 Dislike
講起無垢嬰
點解蘭陀,朱朗峰飲完飲湯藥個個都咁勁
但M飲完百毒不浸湯藥連普通人都唔係好打得贏
你有冇見過tank打得贏ad
唔夠藍, 具體參考卡卡西
應該係佢太緊要, 唔容許出任何意外?
點止 唔講陀蘭
M一堆buff 但廢過人類白鯨瑪希
九成廢過蕭生同七病獵
push
寶石藍大眼=生產寄生眼的病者?
獵奇
唔係傳染先會變病者?
一陣會出
我們都看懵了。

「收隊。」我取走顯示屏,夾在腋下。

「實在想像唔到仲有幾多人困喺病者國度入面。」

「有時人類最大嘅敵人,就係人類。」

和平年代都有為數不少的人口販賣事情,諸如求職、情緣、投資什麼都能讓人輕易上當,何況是資源貧乏的末日下。

我們回到衝鋒號上:「調頭,返去石澳。」

「有冇收穫?」姜河冥步向駕駛室。

「有少少片睇,但你唔會想睇。」我舉起顯示屏。

「點解?」

「會令你作嘔。」

姜河冥大概猜到是什麼來,沒再追問下去,扭轉船舵原路回去。

早上較為風平浪靜,海風吹來是陣陣涼快。

空氣中的水份讓本應乾燥的皮膚,得到很好的滋潤。

我們全員無損回到石澳沙灘上,給南淵病獵們觀看一次片段。

看畢,他們各自發表意見。

「全部都係未見過嘅品種,行為動作都算細膩,果然同外面野生嘅唔同。」范世京最先開腔。

「最後有女病者外露咗生殖器官,會唔會係瑪昆之前提到嘅……病母,佢特徵同病母依個名最貼切,病者嘅母親,而佢身體上面又有咁多隻無垢嬰。」石在陽說。

「假設佢就係病母,咁佢就好似瑪昆所講,演變出弒神者而死?」元蒼大膽假設。

「先唔好將瑪昆所有說話當成真,唔好忘記佢係詭人,詭人等同病者中嘅間諜。」秦狩提醒大家。

「如果我無睇錯,有隻雙面人餵緊無垢嬰食肉糊,病母身上又有部份位置缺失,會唔會係餵緊佢哋食病母嘅身體……想令無垢嬰成長成第二隻病母?」竹三草亦猜測。

「……」不用看都知誰沒說話了。
「總之可以肯定嘅係,咁做係有住某種目的。」姜河冥點點頭。

「你點睇,M。」秦狩和其他眼睛都投射來。

「無垢嬰需要進食促使成長,如果雙面人餵緊佢,咁代表佢目的係想無垢嬰長大,仲記得當初弒神者喺陽明山莊捉走咗聖子,估計同依件事上點都都有牽連……簡單而言,佢哋想利用無垢嬰達到某種目的。」我說出自己所想。

聶一凜欲言又止:「……」

我補充一句:「嗯……當然,現階段好多都只係猜測。」

「其實唔真正成為病者咁打入內部,都好難估計病者做緊乜。」石在陽說。

「嚟緊我睇下有冇機會再收集下情報,我要去見見位朋友先。」我跟各位揮個手,轉身離開帳篷去。

我要找的那位朋友是猴腦,於是又前去清水灣的俱樂部了。

「咁快又搵我?」我到訪的事經工具人傳達,猴腦出門迎接。

我拎起遙控器,表現出淡淡然的無奈:「無咗。」

「What!?」猴腦大為驚愕,差點摔下木梯:「第一次就壞,你點揸飛機嫁……」

「嗰到有病者追擊,我已經盡能力操控,但都好難避開。」

「病者只係低等智慧嘅生物,你居然避唔開佢哋?」猴腦忽然捏住我的手,不停地捏握:「你隻手係咪小兒麻痺啊huh!!!病獵界一哥連嫁模型機都操控唔掂,你點指揮病獵協會呀──」

猴腦脾氣好像有點超過了……

「至少我有實戰經驗,你依種淨係識紙上談兵,喺自己個小小溫室破自己紀錄嘅人,有冇真係試過喺病滿為患,充滿未知因素同壓力嘅野外穿梭?」我反駁。

「我……我我我、我……」猴腦居然變得口啞啞。

「講中咗?」

猴腦深深吸氣,平息自己氣焰:「叫講中一半。」

「邊半中咗?」
「我有喺出面飛嘅經驗,但都係相對安全嘅地方……」猴腦不緩不急,吐出數隻字:「病者國度?好,即管試下……」

「試咩……我嚟其實只係想睇你,會唔會俾多架無人機我。」

「講多無謂,跟我嚟。」猴腦轉身負手而行。

我們如常去到模型庫,但這次猴腦帶我到更深入的地方──安全門後。

「依到係我最神聖嘅禁地。」猴腦給安全門輸入密碼:「我之外,你係第二個入過嚟嘅人。」

「即係咩地方?」

「模型實驗室。」

「咔」安全門開啟。

推門入去,房間牆身佈滿線條,貼在牆上的藍光燈管亮著,中間擺放長長的工作檯,上面放有嫁美國仿真B-2幽靈戰略轟炸機模型,外形像隻大飛翼,機身相較其他機款要薄,帥氣得難以形容。

「依家係實驗級模型仿真戰機,每樣零件都係最頂尖。」

「……真係可以轟炸?」我問了個傻問題。

「炸藥有重量不利飛行,但佢靈活性極高,可以做出各種急轉彎喺室內極限飛行,操作者無十年遙控模型經驗都掌控唔到佢。」猴腦伸手輕挲其冰涼金屬的機身外殼:「當然,佢入面嘅零件都稀有無比,全部係美國模型公司特意訂製,俾我依種頂級嘅專業模型發燒友嘗試飛行,去拎飛行數據,所以撞一次就唔會再搵得返,就算係我都複製唔到,有今世無來世……」

「你居然肯讓出呢部嘢俾我……」我怔怔地看著猴腦,伸手掩著嘴巴:「我真係睇錯公子會,你哋都唔係想像中咁……」

「你係咪誤會咗啲咩?」

「嗯?」

猴腦本來帶有些口音的粵語,突然變得沉實:「由我操控。」

「你?」

「係,我無咁多模型機俾你撞爛,今次我出動。」

「無錢嫁喎,對你無利益嫁喎,對公子會都無喎。」我強調。

「唔係樣樣嘢都要講求利益。」猴腦抱起半個人大的模型仿真幽靈轟炸機,對我打眼色:「幫我開門。」

完全……

完完全全,沒有想過他會願意親自出馬。

大佬親自操刀
一開始就揾佢咪好
唔撞機點吹到病者國度咁有挑戰性
點引佢出手
戰略性撞機嚟
人地一拳一隻病獸架
小兒麻痹m

猴腦無睇過條片?
有睇過仲去唔去?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞