「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
對比香港?

BBA香港有好大premium
計7 seater suv英國都平呀
新車韓仔7座suv 講緊50k 樓上
Glb 唔係base model 都平過韓仔一截
GLB好抵玩講真 就算二手GLE都係平
GLB其實唔闊 同GLA一樣
我揸GLB係窄路都好輕鬆 香港無揸開
focus係自auto定manual?
19年focus呢個價應該係mk4 st line(x)?
mk4 auto唔係powershift所以應該問題不大
喺reliability survey排好前,尤其係petro
btw, st line個樣真係冇得輸
我search 過power shift problem 去到2016個批。
不過2017都有focus 比人recall
係St line 個樣惡d d
powershift係mk3用
mk4前期轉番用傳統8速
但係22年facelift petro版好似又用番powershift,不過唔知佢哋搞掂個問題未
香港剩係揸過fit
£5000左右筆直想搵粗用腳車
想揀返日本
Mazda2/3
juke
yaris
Jazz/Civic 1.8
每個比較啱
粗用yaris啦
想問下二手車mot failed整返好係咪就冇事冇影響?
呢排見到架jazz幾吸引但就有過呢個問題

Central Exhaust has a major leak of exhaust gases (6.1.2 (a))
如果買餸加假日會揸遠少少既話

5-7k or under 13k筆直自動波 有冇咩推介?

5-7k 係平用 不過怕有咩事會唔識搞

13k 可能會揀啲approved used 既 起碼有咩問題佢都有12個月warranty

係香港有揸開 不過未係英國揸過

比少少意見
多唔多人坐?
兩公婆的話13K 好多選擇
5k以下既wagon 都係垃圾 不服來辯
想買歐洲定日本?
我自己都係揸緊部4k既prius,諗住操熟同有ncd先換部貴d既
買Prius聽講會被人偷catalytic converter
好似豐田啲hybrid 全部都有呢個risk?
新手仲睇緊唔太識
我揸緊果部係粗咪ex taxi, 之前d 車主冇裝protection shield 都係咁

不過我諗住會裝返塊,幾十鎊買個安心
舊Prius, Auris會有,新果d 或者其他型號個cat 收左入引擎底好似話已經偷唔到
平時都係三個人
其實冇乜所謂 不過日本係咪多啲選擇因為平啲?
我係怕4k車多問題 多野壞
5-7k 其實可以考慮大路啲嘅Ford focus,夠硬淨上motorway都唔會飄,落雪開車時大螢幕又唔洗剷雪,幾適合英國揸。我都係過到嚟由日本車轉歐洲車。
有冇巴打趕住要用車 未換uk車牌就買車?
Quote緊車保 網上填左幾次都要9000英磅一年搞咩
唔會
其實呢邊日本車唔係平好多,不過香港人揸開覺得冇歐洲車咁多野整

原廠approved car有1年保,但車價貴一截
出面車行通常有兩三個月保養(買果陣問清楚)或者揀有同AA合作既車行

架車易唔易壞就真係好睇之前d車主有冇保養,一定要佢俾齊service history,check晒mot同hpi先好考慮買
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞