「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
係既
正正就係想講
有時真係冇意識到,原來前車係會停低讓小路車出
我見前車brake燈著,見右面冇車於就即刻抽頭加速過佢
呢度司機既禮讓程度,有時真係估唔到
如果跟太貼隨時隊尾
平時d車都係cut右線留條慢線俾人出
可能前車發緊夢先要踩brake
里數差幾多同年份差幾多先,一年10k miles 合理,里數正常但多可以代表架車係合理使用,有正常保養就ok, 反而啲3年車5,60k miles, 可能仲多暗病
巴打果度應該係A路路口
貨車應該係要直去或者轉右出對面線
所以前車選擇踩brake讓

所以我成日覺得揸A路刺激過揸M路好多
前車brake 俾大車出 好common
師兄應該係趕住去送外賣出事
咁小路出大路應該有讓線, 唔正常使用路權都係會造成危險
m路係最好行
唔係,買歐6柴油係無問題
係A路雙線限30mph
呢種設計其實有d危險
左線車會遮視線,睇唔到右線車行緊
尤其夜晚
但柴油油價貴

你係黃色箭嘴?
如果係你法律上冇錯
但其實跟車太貼揸得太狼死
因為你只要撞咗只要唔係撞咗車
係撞咗行人 單車一律係你錯
英國筆試都有學過喺路口爬頭好危險啦呢度真係未見過有人會咁做

但藍色係直去,唔係轉右
轉右咁出就白癡啦
轉左先岩
香港揸車真係冇呢個意識
你提醒咗我
揸慢d啦
但我想講好多大貨櫃唔夠位轉都偷隔離線轉
好似上面巴打講香港同英國highway code都唔建議路口超車
分分鐘撞都係50/50甚至你輸

香港:
在下列情況下,不應超車:

你可能要與其他道路使 用者爭路的地方,例如在路口、路面收窄的地方、或在駛近行人過路處的時候;

英國:
DO NOT overtake where you might come into conflict with other road users. For example
approaching or at a road junction on either side of the road

類似呢種路口?
想請教各位師兄,如果有架10年車,40000 miles,但有成4個previous owners,會唔會有啲伏。

小弟第一次買車,親身望過同feel過架車冇乜問題,極力子轉波各樣都好順。

冇得咁講
里數不嬲冇乜意思
呢個年份嘅車好睇之前d owner點保養
例如做唔做齊service等等
但10年揸咁少我通常會買架新車多少少里數好過
1210miles 15年車,一定有clock 啦
134k , 首先diesel 過100k 要睇保養,dpf 有無换過,每年20k diesel 有可能嘅
你焗我一定要揀我18年果架
SUV 買柴好呀,好力
euro 7 最快2025年,market 仲有大量diesel
我有次閃完第一下
即刻地板 brake
成架車brake 停咁濟
走得甩
就係咁
架貨車直行,我喺右線
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞