「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
18 QQ 係咪65L tank ?
柴油定汽油?
你幾時影的?依家都冇收信?
diesel
70轉50即刻有相機咁仆街?
咁樣即係迫人落重brake,其實好危險
你哋有冇試過一個情況
讓線出dual carriageway
左線車讓你,但讓你嗰架車既後面架車抽頭出右線
結果差d撞右線車
點解油車冬天都會續航縮水?
引擎有heat loss, 愈低温efficiency 愈低
同埋每次cool down 再著車,要加idle rpm warm up
Variable speed limit係on9,不過d司機make唔夠noise反佢,無計
同埋又係果句,減speed limit永遠有光環,一句「為左安全,減少少速都唔得?How dare you咁自私!」就得啦
你出去要行哂兩條線? 渣緊巴士?
我都覺得唔會咁仆街掛
So far都冇未收到信
你似炸彈
讓你唔代表安全喎
其實我係抽頭嗰架車
嗰個係十字路口,但係設計成讓線
架貨車直去
我冇留意到前面架車停係為咗讓貨車出
民度貨車係讓線,我條路係大路
我就抽頭加速,同時佢出緊
差d喺右線撞
好彩大家都dup得切
其實唔去係正常,呢啲細engine響3000轉本來輸出唔大,仲要70mph果陣食咗唔少功率。

揸棍波就會明白想加速快係拉高轉先,不過我都係因為之前架棍波車響70mph吓吓都要啪低一兩個波先加到速同埋好嘈,所以換咗部大啲cc嘅車,70mph直接keep住6波都輕易踩得起上90mph
想問下越大cc車行高速係咪越靜?
其實睇轉數,有啲細cc車行CVT可以響motorway keep到2000轉其實都係靜,只係加速唔快啫。

大cc車反而係因為就算要加速都可以唔轉波,少咗拉高轉數所以少啲響喉嘅機會。
55L
行70mph可以keep到2000轉?
我架polo 999cc行70mph已經接近4000rpm
你架polo都唔係cvt
我當然知
係諗唔到cvt可以做到咁低轉
仲諗住棍波會慳油過自動波
CVT雖然加速唔夠Dual clutch/manual快,但個Gear ratios闊過唔少棍波係幾把炮
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞