「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
有冇巴打試過用電子extractor 換engine oil?

睇落似簡單 , 係咪同升起架車放油差唔多?
個quote 有問英國駕駛執照號碼,同問持有上述申報的駕駛執照時間。
Vauxhall Corsa D 13年果D是否伏?
有人話成日壞有人話好
做咗幾日功課 覺得而家買車真係唔太抵
新車落地幾年都無咩點平
e.g. 2018年Aygo 仲賣緊£10,000以上
個個牌子都係咁 買新車好似仲抵
唔等車用嘅話係咪再等吓先買會好啲
晶片荒 你都唔知等到幾時先正常 有需要咪買
好多人買車係唔可以等幾個月,如果等得就新車抵,一攞車就升值
最尷尬就係自己其實唔太等車用
都係星期六/日想揸車去遠啲玩
返工都唔洗用車
見到啲二手價咁買又係唔買又唔係
新車又要等到2046
二手又要貴價買垃圾
https://youtu.be/kXkRg55PoOo
睇完呢條片更加覺得used唔揸買 平嗰少少仲要隨時中伏
只係六日去玩 Uber啦 平過養車
有車去遠啲Road trip都得
呢樣野Uber 俾唔到你
road Trip就唔洗諗咁多 直接買車啦
不過就同層主講嘅係兩回事

一個月得幾日出去玩一日遊就Uber 唔洗煩
咁點都有機會Road trip掛
Costco租都好平 有朋友住Zone 3
平時都係搭地鐵 間唔中Uber
Road Trip佢租車 計返都係平過養車
之前問過,秒批,係咁催我簽
不過無要到
用TURO租都好平,試過租7人車去玩。
其實喺英國,車唔係必須品咩?
你買咗架車,就會覺得去邊都方便好多
尤其可以去超市一次過買好多野
同時可以經常去吓其他地方

我兩年前到英國,黎到3個月就買咗架approved used vw polo
2016年車£8000,當時有諗係咪買貴咗
但買咗車真係方便好多,而家出門完全離唔開架車
但點知你地講而家2018年aygo會超過£10000
首先而家二手價高係真嘅,但唔代表之後會好快回落,尤其是啲大車行都預測今年只會升慢左,唔會跌
其次你睇愈大眾車款,升得愈多,因為多人買,啲CD segment, 相對其實會抵左

你唔等用咪望下盤先lol,
但哩邊買車都可以係慳到錢架,去遠啲買餸,遠程交通平過火車,搬去郊區
有冇人試過car leasing?睇完carwow條片見可以每個月畀幾百鎊就新車選擇揀黎揸好似好吸引咁,又唔使畀咁多錢買新車又包保養
各位好
有野想請教一下,我下年可能會去英國,想知道如果香港有架corolla fielder hybrid 運過去揸抵啲定係響香港賣左佢抵啲?
香港可能賣到七萬左右

condition 唔差 如果響英國都會揀返類似嘅車型入手

thank you
新手一問

E家混能車係果邊大慨幾錢左右

2手車信唔信得過 有咩要注意?
二手 自動波
Jazz 同 Nissan juke 選邊架好?
岩岩search咗Turo係好似幾抵
Thanks
架車對上一次service係年半/1萬miles前
h字連鎖做service 食水係咪貴出而車房好多?
做major定full定interim service好d?
話會跌呢樣嘢講咗兩年只有升得繼續勁
你諗下ps5到而家都未回覆正常
車幾時會
FYI 我2年前買架19aygo 9900
已經不斷比人話買得貴會跌
而家
corsa垃圾車
佢賣車係靠pcp 0%apr唔係架車本身
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞