「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
總之渣得多長途就diesel 係能源效益係贏晒
係英國渣電油車無問題,但未必一定有著數,我七人車都係1蚊1miles
要歐盟6期柴油車先唔洗畀,但2016年之前嗰堆柴油車要畀相反汽油車只需歐盟4期就唔洗畀
咁係你架七人車問題,唔係電油定柴油問題七人車不嬲油耗高
我部15車, euro 6唔使俾喎
我部13車要畀
disel最煩係直噴積碳渣三幾年就著燈
RAV4 CRV算啦
或者買Hyundai Carnival
你想講Kia Carnival?英國有得買咩?

https://www.bbc.co.uk/news/business-60282554
Private parking fines to be capped at £50
7 February 2022
其實c5 aircross 幾岩佢, 後座3獨立。 然後每張櫈可以調整前後同 角度

Btw Volvo好低調。 除左r design 之外其他樣一9樣。 加上冷門, 無人咩偷 最多俾街童拉花。
我都係65 reg euro 6
唔洗比
兩年前一到埗用10k買左架腳車,揸多左20k miles,今日擺上賣車網度reserved price仲多左差唔多4k 有無師兄知呢啲賣車網係咪有伏?

唔好比 私人公司最多民事索償 唔會犯法
不過短途買餸車嘅話,好似petrol少啲保養。

Diesel 私家車如果少上高速唔知使唔使好似大車咁要燒DPF啲碳,同埋ULEZ Diesel車好似都要入AdBlue?

不過Diesel vs Petrol通常都係市場問題,一份石油分餾出嘅Diesel同Petrol比例係固定,即係話油公司點都會有固定比例兩隻油賣,咁大家用邊隻就係由市場決定,賣得晒就維持到有價有市。
15k 單人揸咩車好
Cayman 987
整鳩死你

單係份 boxter engine 你無信得過既車房仲要揸慣棍波都唔洗諗

我自己都係偏向一部日本可靠既車仔加部玩樂性重啲既車
買餸車就hybird 啦,三個月一缸油

diesel dpf 你咪拎返廠搞,返正咩塵筆啊一堆定期都要換,但一年先300鎊,是鳩但啦,之於adblue, 定期service 先加埋就得,我入ulez 就唔洗錢,不過我新車

我純粹渣得遠先會用柴油,七人車去埋歐洲都係咁行
買咗架二手車
上手個印度佬交收當日
一手㩒完過錢俾佢
佢就㩒DVLA 轉牌 跟住佢個Logbook reference 唔valid即時轉唔倒 之後佢話要返屋企拎本logbook睇再幫我轉
跟住成個禮拜都冇幫我轉

我有冇方法直接去DVLA申請Logbook,我有張買賣合約。

一手交錢 一手轉名 真係操作唔倒 點都有一個㩒先
都唔知可以點交收先安全
每份v5c最尾都有張slip有個reference number
賣完車通常佢會摵俾你 or 佢自動幫你搞
買柴油車,就唔好買日本車
日本仔造柴油偈唔掂
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞