「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
Note 副引擎好食油
仲要車轆唔係正常尺寸 (當年有架 note Tekna )
換胎貴一截
你講中哂我換胎都要£130
巴打有冇其他慳油代步車推薦?
而且佢成日好高轉, highway 好噪

嘩巴打, 你買咩胎要禁貴。

棍仔咪買Ford fiesta, 佢副1.0引擎算係禁

自動既 一定係混能既Toyota. 如果淨汽車睇1.4 1.5 既福士車

或者你講下 budget幾多
早幾個月5k 買左10年
應該買貴左
但開心使用中
因為嗰陣我唔識嘢, 諗住買全新胎最好,加上架車冇後備軚,好急住要又冇諗清楚,當係教訓
Btw Budget £5000左右,棍波定自動波都可以,不過hybrid就驚偷catalytic converter
睇中架柴油寶馬 唔知慳唔慳油 數據就5x mpg
英國柴油價貴過汽油小小 諗緊條數會唔會仲貴過汽油

Toyota prius都有睇 不過有啲掙扎位
因為睇8k-10k左右果啲 揸到個鮑魚都好似銹哂咁 應該都係拎來做搵食車 又進口車咪錶都假
驚買到返來舊電都就快收皮 如果要換電應該仲貴啦

睇Toyota廠16k-18k係新啲 但依個價又唔係咁想買
玩返寶馬操控感正好多
3門定5門?
油耗好似都唔差
1800cc上公路都開心d
有冇人試過俾人影快相?啱啱行過相機位感覺到閃光燈閃咗兩下,依家好驚隱約記得30行40,同埋隔離有巴士阻住唔知會唔會影唔到
閃得都應該中緊
比錢上堂啦
渣bnw仲可以學識點整車
有相機位都唔減速 唔影你影邊個
我都用緊note tenka 14 年,揸左半年度,平均一缸油行到300 miles 咁上下(用AA mileage calculator計),入一缸Costco 油around £50 。

一至五返工around 3 miles 來回,星期六會上motorway 周圍玩咁。

行high way 真心嘈,同埋成日感覺架車係3000 轉,70 mph 時最嘈同唔太去,要放pedal 幾下先會再去(開左eco mode 唔知關唔關事)

係香港雪藏牌未揸過其他車唔知算唔算食油,但一直心郁郁想換QQ e power 但太貴啦,諗緊其他hybrid 車幾款好?(除左Yaris), KIA sportage / Ford Kuga 同Captur 都考慮緊,但街最多真係sportage
我都用緊note tenka 14 年,揸左半年度,平均一缸油行到300 miles 咁上下(用AA mileage calculator計),入一缸Costco 油around £50 。

我揸緊13年Tekna dCi,啱啱出發前明明顯示仲有4份1油,揸咗36 miles 全程A road後就著油燈頭先入滿油要£65,真係好食油
我係14 1.2 dig-s , 下個月開始仲要每個月次由曼城落倫敦開會,已係掉去朋友zone 8 屋企再轉tube,估計來回至少缸半油,認真要諗諗換車
大家可以留意下Peugeot 308同vauxhall astra
呢兩架新車都係2萬4鎊起
勁撚高汁
纯油車比,柴油點計都係平啲。平均油耗起碼低10%以上,去honest john睇可以比較唔同engine 實際油耗
柴唔好係在於偏噪,馬力低同要多啲行長途

Bimmer如果SUV 建議揀柴,唔駛等turbo谷氣,度力隨時有
Sedan estate 就petrol la, 你要spirited driving 就一定汽油

每日50miles 以上一律diesel
多行highway係好爽
香港揸jazz 好唔同
試過凌晨行M1有段整路70收50
原來行緊6十幾唔brake慢慢溜落50
溜到50路仲有56-58左右
feel到閃咗兩下

不過隔離線仲有車飛緊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞