「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
油站D自助洗車係咪間間唔同價?
有冇人知有冇網包含哂附近價錢
有無師兄師姐揸緊Lexus CT200H?多唔多獲氣?大電會唔會好多問題?
睇中架17年 40k miles, 15k到,諗住俾老婆用黎買餸湊仔用,順便佢用黎操下車。
toyota 粒大電大部份都唔使點擔心
冇乜問題
但你呢個價都低過市價好多下
黎緊幾個月後到, 係咪剛到埗一定要 full paid cash buy 無得 HP ?
想買部車仔
暫時諗緊 Kia Picanto vs Mini Cooper vs Fiat 500
上網睇車評
Fiat 500 自動波好似好多問題
Mini Cooper 聽人講都多野整
Kia 評價好,但英國買二手都唔平 香港2018 GT Line 6-7萬買到 呢到要£12000
搞到部部都兩頭唔到岸咁
我鍾意Picanto
有無人揸過? 或者有無其他車款推薦
要慳油同外觀靚仔 部車同gf共用
仲有SEAT Ibiza, Škoda Fabia, Peugeot 208, Hyundai i20,外觀夠靚仔
fiat 500, 细 mini, picanto 係a segment
208 果啲B segment 大少少
慳油大家差唔多,二手買b segment la, 同埋a segment city car 去遠路唔方便
靚仔就見仁見智,舊208 都幾ok, ibiza 就vag 入面比較年輕化啲, fabia 就空間比較大
renault clio ,ford fiesta 大路款
b segment 基本上係所有廠都有

budget ok 嘅話我推介 ibiza
我都推介B-segment車,C-segment更好,A-segment車又貴又去唔到遠,就算係泊街嘅Resident permit位都唔建議細車,除非已經住落咗又有工返用黎做second car。

我之前揸開B-segment車,都換咗部C-segment貪佢上Motorway定好多,始終我屋企有drive way,出街多泊停車場所以唔難泊。
我budget <£13,000
i20同Fiesta 我都幾鍾意
Ibiza, 208 同 Fabia就一般般
想問吓知唔知i20/Fiesta 多唔多野整?
同埋買大約2018年嘅車有無伏
可以平嘅話想盡量平
Thanks
佢問緊油站自助洗車價錢Waze有show咩?
屌自膠
原來發雞盲
第一次去最平£3
第二次£4.5
第三次£5.5
講緊個半月內嘅事
從此唔再去

今日洗完,唔知其他sainsbury’s同唔同

btw, 其實1 2 3 4有乜分別
hyundai 有隻细車舊at 波箱,4速果隻,唔建議 (好似18年facelift cut 左)
fiesta 好似之前有師兄話要避開powershift 波箱
兩部1.0t 差唔多,hyundai 應該整體可靠啲同warranty 好似長啲
fiesta 應該young 啲同好飛啲
如果Hyundai i20 2018年車嘅話係咪應該穩陣?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞