「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
如果你比左線車blk住睇唔到左面路口
又唔知左線車點解停
點解唔洗收慢
路況睇唔清收慢基本啦
有隻鹿/單車/狐狸/細路跑出嚟你收唔切撞咗都係你仆街
呢個真
特別係英國停左係度真係好大機會讓緊人
就算係香港教都係講緊有 2 條線, 已經轉左綠燈, 而左線架車唔行
右線架車一定要收慢小心睇清楚係有人行緊定點
香港師傳冇教
有冇停渣過 ds ge DS 3 crossback
個樣幾靚又平平地
有無咩評價
邊使教架呢啲
係可以照轉,同香港袋口位一樣
車廠係citroen,只係另一個高檔brand
內籠好多野同標誌共用
波箱就愛信6速同8速波箱
引擎就寶馬標誌citroen共同研發既王子引擎
車內電子野就一貫法國車咁亂
但實際揸起上黎性能唔會差得去邊
你前面架係大車? 留意唔到前面有路口你觀察唔得wo
當然出黎個架抽兩條線都係仆街黎
咁大雜亂咁
咁要搵日去試下車先
香港人揸車真心cls
零件你唔使驚會無貨
一定訂到
係要試真啲電子野
新車有保養就唔怕
2手就試車果陣試下啲電子野有冇神神地
我試標誌508果陣
試過張按摩椅點㩒都唔著
買完番黎想駁長火車cam
發現有4個fuse box
啲線同說明書唔同
結果放棄左駁長火
但揸起上黎係好好揸既
記得有得揀EAT8波箱就揀佢
慳油同順暢程度差好遠
係大撚曬咁滯
除非好過分(例如市中心打橫泊路中心當然唔得)
DS3 crossback 最好買 155匹 prestige or ultra prestige. 呢個係ds3 suv既頂配。 攻左頂唔駛成日換車係買2手法系宗旨。
以豪華車來講。 今代用料札實。 底盤,引擎 波箱都係psa 集團既料。 就好似swatch 旗下品牌會共用機芯但打磨。 部分零件會唔同。 以新一代車來講。 我對佢同Volvo 評價都幾高。
小眾車。 多數愛好者都係法系死忠。
佢得一款1.2 一引擎 3缸。 油浸皮帶會甩頭髮。

如果睇中佢外型同內籠禁就去馬。 如果睇性價比可以睇埋2008 同c3 aircross.

維修直接搵Citroën. 大部分零件同維修佢地都處理得到。
香港其實唔係好同
香港主要係d人西

但新黎d 人最唔適應好似係個速度
內竉大唔大?
依家渣緊vitara
想買部大少少
但其實budget 唔多
見佢平平地先上黎問下
細crossover 車。 唔會大過你部維他奶。
最起碼睇seat ateca 或者 DS7 crossback 既中型 4米3到4米5既SUV 先有感覺。

如果想買大尾箱車 seat Leon 有旅行版。 可以好平。而golf/Leon 係b segment 算係一架可以中間坐到下人既家庭車仔
其實上世代佢部ds5 好唔錯。2.0柴油 180匹。 基本上動力 油耗都好。 PSA 部2.0柴油係佢地標誌引擎。加上2手價平。 買來平揸一流。
講起大尾箱,Octavia先係無敵,同Golf、Leon同平台但尾箱仲大過其他中型車旅行版
咁呀
唯有再儲下錢先

如果維他奶再上一個size 又唔多野要維修
有無咩車款推介下
麻麻地estate 車
因為覺得好似鴨嘴獸
福士集團,我推福士架地瓜。 2.0 柴或者汽油都係好穩定既產物。 第二推 Seat Ateca,係golf既SUV 版。 架車尾箱,後座都有唔錯既空間。 呢架買1.5 evo 都夠日常使用。 不過乾7 係大城市出入係損耗大d.

法系。PSA 集團買1.6 汽油引擎或者任何柴油引擎(最新個副1.5唔得 ) 基本上無死。 3008, c5 aircross 係2種不同取向,買之前最好試下
Renault 買佢1.3 汽油引擎。 呢副野係Renault 最後靠山。 佢地死都會死掂呢副引擎既穩定性。 呢間野我推佢細suv Capture , 雖然同你架維他奶一樣大。 但佢尾箱我無記錯同級數一數二。

日系。我對日系只有Lexus 睇得上眼。 反正大把日系迷。 你可以請教佢地

Ford, 近年得番1.0引擎見得下人。 最近套3缸 1.5 引擎係佢由1.0 變化出來。 對佢新世代引擎無咩好感。 所以我skip 左佢。

Volvo. 舊世代引擎。 入唔到clean air zone. 想推都唔得。
想買車,求推介

主要工作用,一星期有三日揸少過30 miles,有大概兩日會揸100miles, 一個月平均揸1300-1500miles

假設差電免費(公司係屋企附近,可以泊過夜用公司7kW差電)

宜家揸緊公司車VW up,雖然咩都包晒但細架無力又肉酸,如果轉自己車公司每mile俾45p,咁計番我一個月應該都有£500左右,應該仲有著數

Budget 希望20k以內,考慮埋resell value係咪Nissan Leaf係個唔錯選擇?定有其他更好推介?
介意resale 就唔建議揀電車,個二手市場唔成熟,好難講可唔可以好似油車咁有個约略嘅depreciation curve,尤其是近幾年好多新ev 吊打舊ev

你個mileage 其實電車會有少少炆水,唔計冬天,夏天wltp range通常打8折,你用7kw (13A插蘇), 基本上你要差大半晚,有一晚你差唔到隨時第二日出唔到遠
真係要電車,你起碼揾有wltp 300以上,將來打算自己裝充電先建議
唔係冬天打折先勁咩
粒電冬天最少弱2成
當然你夏天又會開冷氣
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞