「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
又唔完全係
呢個直行得一條線
我遇到既係兩條線直行
師傅都係咁教
右線冇車又安全就cut過去比人出
Motorway同Dual carriageway 都係
利申跟local
渣到同d力架一樣咁弱智
仲要即刻抽頭過佢 好撚型
行得去十字路口就要預左有車出
前面一定有好多sign提佢 approach緊路口
不過冇睇姐
我早幾日就係喺上面個路口轉右出
a路d車一架駁一架7/80 mph衝住去
調轉角色諗
要出呢d路口過對面線真係會搞到好心急
一下衝動咗真係會出事
所以就算正線行緊都要打醒精神
師兄咁搞法好危險喎,後面車反應唔切分分鐘撞

Blue badge係咪bug 泥
咩位置都會出現
好似放低響車頭就無敵咁
要兩下先中哂
唔好揸咁快啦真係 佢地靠罰款開飯
我一般都會咁做
不過係十字路口讓線,佢係打橫去唔係入線,行右線作用唔大
香港師傅唔會教呢d野,佢地只會教點樣考試合格
仲有真係要睇路面速度牌
唔好靠google apple map 成日都錯
睇下有冇14日無條件refund?
補鍾啦廢柴 剩係識賴香港師傳
前面果架要巴士咁巨你先會睇唔到左邊有車出
咁既技術入London市中心兜返轉應該好快炒
你喺我打既邊隻字有賴香港師傅
Cut右線讓人地出其實係為方便人,呢樣我明
但唔係必須
而且我講個情況,我係行緊大路,人地小路出撞到我點都係佢錯
只係想講出黎share講點樣揸得更好,喺人地錯既情況下都避免到意外
你當我冇揸過london市中心咩,我喺香港揸過兩年都冇炒過啦
香港係個考牌制度on9
好似當你永遠揸死條考牌路線唔會揸出去咁
唔好話教你check engine oil, abs system
連高燈水潑都唔會教你點開
見啲人真係可以乜都唔識
兩邊都考過可以講真係好大分別
Btw 你舞得掂London市中心基本上已經唔洗驚其他路
唔會一定係佢錯
你爬頭就好大機會50/50或者你全錯
highway code 講明junction唔比爬頭
咁如果我一直行緊右線
左線車停,我冇理由跟住停掛
佢小路出應該會睇到我架車,而唔應該出啦
我揸咁多年車既觀念,都係諗住junction自己喺大路一定唔會錯

只係想講,太過禮讓有時反而容易誤會出事
有冇師兄揸Bmw 330E 16/17年版
舊電續航掂唔掂?
G20好似ok 但F30版果隻唔知得唔得
有個問題想問 係十字路口 我見好多人都係揸過個紅綠燈等轉右 如果轉左紅燈係咪都可以照轉 好似香港袋口位咁?
Waze 大部分時間都啱,可以試下
其實都係因為我喺度講呢個case
我先意識到junction爬頭原來係危險
之前從來冇諗過呢個問題
不過網上search overtake at junction既片都係single carriageway逆線爬頭,咁我不嬲都唔會
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞