「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
有冇人揸Citroen C3 C4
有無咩評價
揸緊 Citroën c5 aircross, Citroën 定位係家庭車, 櫈好好坐, 外型內籠奇特。

其實法系車,老老豆鐘意就鐘意, 唔鐘意就唔鐘意。

唔似德系禁大眾化取向.
自己覺得
法系引擎细拉高轉快,車輕又好操控,我見副225 1.6 pure tech 300Nm要1900轉,如果配棍應該最夾。將來hybrid 款應該係專做高性能,解決低扭
德系引擎低扭比較強同早出最大扭力,比較適合大部份人日常用, b38 ea211 果啲通常1400-1500出到最大扭力

師兄點睇
剛落地,二手車去車行買好無?
有咩伏要注意?
低扭問題, 係廠家設定, 所以我先話 PSA 做車係舒服, 無論底盤 引擎定波箱 佢都好有自己想法。 係都要用扭力樑, 多連杆一定要5支, 全世界玩DCT 佢淨係用愛信6同8速, 禁事實佢套轉波比ZF 順。 引擎1.6 rolling 加速唔錯, 係1 2 波唔夠快。 反應慢 呢樣同佢堅持加左 bi vanos, 同bmw 既 valvetronis 就會設定個turbo係大約1900先介入有關。 我估計係因為PSA 想將佢設定成好似自然吸氣禁 。 因為寶馬部n13/20 我無記錯1250 就介入。 如果你揸過寶馬1系 開佢extreme mode 個起步真係令你想再俾油 推爆佢。 但PSA 係個種自自然然就上到去。 我揸Citroën 試左幾次差d超速 因為太輕鬆, 隔音又好。 相反你揸golf gti 1系 你會對速度好sensitive. 反而超速機會唔高 因為你會留意轉數同速度,我揸Citroën 根本隨心揸。
但事實世界用家想要既野係 起步要快。 咩底盤唔重要。 就好似買耳機, 咩調音我唔理, 最緊要多單元, 咩都要俾哂你先係好耳機

我同意係plug in hybrid 令到王子引擎重生 因為起步去到7秒幾, 起碼人地睇數據會考慮你。加上PSA 開始上進。 第3代王子鐘於低配都係bi vanos 加valvetronis, 明明10年前bmw 就禁玩,PSA 淨係性能車先用。 好on9 唔識做生意。

法系車,我覺得動力定位位俾德系食死。

福士1.4T 同1.5T evo 動力食住1.2既PSA. 1.6 又俾 ea888 食死。

對寶馬一9樣。1.5 同2.0一樣食死 PSA,

反而對benz 套1.3 PSA 集團既1.2可以一戰。
10K以下筆直自動波想搵部車仔/Hatchback
Jazz Yaris呢啲只買到15年車,定係追韓國車再新啲? 驚多野整
Auto trader
10K
搵到18 and 19 自動波Yaris
我揸部508 225匹起步真心唔慢
極快上到60,踩多兩野就上左80
法系搵到出路啦
就係專賣超靚內籠同特別外型
配寶馬要加錢既option係高階版
始終真係最求速度既永遠都唔夠平民多
平民話知你幾多秒上60
外型靚吸引到朋友葡萄
內籠靚吸引到司機愛就賣得到車
睇中Honda civic 1.8 09年
想拎d意見
可能同FCA合拼完,多啲resources 又可以share platform, 同VAG 爭B,C segment,歐洲主力都係賣哩個class 多,208 308 平時見好多,反而citroën 少見
之前睇過架c3 aircross 幾好,細細架啱家用
BBA 都仲係dominate Dsegment 以上, Daimler 套1.3係renault嘅,不過a class 佢都唔care
Mazda 好似都係Aisin6, 日系全cvt得佢AT, 又NA唔Turbo, 但哩邊都少
再請教各位大佬
請問16,17年bmw x1 diesel o唔ok?
多唔多野整同暗病呢?
成日聽人話唔好買Imported
其實有咩問題?驚改過咪錶?
想知邊隻同幾錢 我見過街有全電版 好似幾吸引
見到英國GR Yaris 先賣33K gbp 真心想移民
新牌仔2個人坐under 8k自動波有咩車介紹 保險又無咁貴
係咪都係aygo i10果d
不過好似上唔到highway
巴打有無其他介紹
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞