「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
買餸車行得少
買汽油車最好
Hybrid 行得少對電池唔好(太少做電池cycle同balance)
Diesel 行得少同短又易多問題同副偈會唔精神
EV 直頭唔使諗
bmw果d都係咁
德國柴油偈幾好喎, 無事
之前揸咗2年range rover無壞過
無話壞
不過都會積碳
用得direct injection 既油渣偈就會有
積得越多機器性能就愈低愈大食
雙b一樣要隔幾年拆生氣用乾冰/打沙清理
點解?點唔掂法?願聞其詳
利申揸緊
我hybrid ok 啊,舊電都係七年先換,無乜大問題
同埋舊電都唔貴,油錢年中都已經慳唔少
有冇人買車試過part exchange?買咗架車幾個月諗緊好唔好換第二架
交收果日賣家帶埋logbook唔係已ok?
未見green slip唔比錢咪得
唔該哂
冇生效到
覺得佢有問題可以appeal
唔理冇用,佢可以告上法庭,然後你都要係庭度appeal ,輸左你都係要畀
係專門啲既forum 問啦e.g. pepipoo
連登問冇用
推,有冇人試過?係咪攞自己原本架車再加錢就買到其他車?
點解唔直接問車行
好奇問下呢到有冇人試過啫
帶埋v5c 車牌 有d車行會要求passport
睇岩畀錢轉名 完成
Thx
好奇一問,點解要passport?
當係double identity check
但都係個別車行自己要求
通常係約新車試車,試車前佢會問你有冇part ex-change
你試車果陣就交舊車車匙比佢試你部舊車
跟住你試完車佢就會話到你知回收價
跟住再問你有冇帶V5C,兩條車匙同埋D service record
有既就即場交比佢再搞新車登記
唔好做
通常自己放咗佢好過
個價可以高最少幾百磅
因為我淨係想冇咁麻煩換車,手續又唔識,幾百鎊有得佢
係最少
唔係平均或者最多
rule of thumb 係自己賣對比賣比dealer少10-20%
part exchange會再少d
然後某d連鎖dealer賣車特別平會再少d
自己點放?影相擺autotrader?或者carwow上門收車?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞