「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
叉電都叉咗幾粒鐘
里數大唔代表有問題
做足保養咪得
我呢邊隔離屋有架車成半年無揸過
里數實低呀
你敢唔敢買
BTW 如果10k 我會揀jazz
我覺得好大壓力 成日要顧住無電
其實唔難, 大概個半至兩個鐘叉一次電, 快叉50kw大約半個鐘至九個字可以到80%以上, 食個飯休息下就夠
不過就唔似油車咁可以輪流做司機咁keep住去
大壓力係佢條片咁 長旅程
可能佢理想左啲 叉電位遠左
你呢個計法只係計你去到叉電站可以即刻叉電
如果要等叉電位呢呢樣野先難預時間
Plan好晒行程有時唔係話你想等就等得
同埋有得叉電既地方又唔代表有野食
想知道你地點計MPG?
你多數短途,我估你petrol
5人hatchback, 我當你c-segment golf 果類,1.4ton 重,1.5T engine ,dual clutch
短途多嘅話, 我諗ard 35mpg 左右,30以下就算多

你咩車先,可以好大分別,同款petrol diesel 都差至少10%
有咩地獄棍波腳車推薦?
6月飛想睇定 skoda 果d定係搵返Corolla 多人識整
錶板果個比你參考下,最好都係用彈油槍, 計總miles 除入油升數,你行耐左個平均mpg值實會大啲,你著車唔行可能得5mpg
我之前行下15mins 短途可能4× mpg , 但哩個無咩意義

60一定無可能,但你個case 好似偏低wo, 你平時應該起碼3人,加開暖氣,胎壓太低?
同埋冬天mpg會再低少少
其實係去到如果冇50kw, 得AC真係會想死,不過預早用app plan定都大約知道邊度比較full, 但一定冇油車咁方便
入Sainsbury’s e5仲平過Costco
你哋有冇用gps tracker
每間分店唔同價錢, 平過 costco & 貴過 costco 都見過
有掉粒airtag喺車
邊度見過sainsbury平過costco?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞