「月經」移英車主討論區6

1001 回覆
6 Like 9 Dislike
我有次同部同款既平排行
汽油好,記得買GT版以上,型好多
係呀唔好學我貪平買Allure
求指教,gt除左型好多之外仲有咩優勝之處?
Allure同active又有咩分別?
同埋爬過文係咪要買EAT8?

利申:唔識車
Allure頭燈仲係Halogen
除左頭燈呢?
唔使諗咁多 afford到就買頂版
架車對幾年 係街見到同款但型咁多 好un眼
GT line 係咪已經係頂版? 見舊款2019 GT EAT 6 AT個價錢平一截諗更入唔入手,定係重手買改款後
出左部全新jazz等送貨
都唔平喎
買左sr版,£25000
油電果隻? 好嘢嚟
係,但呢度如果揸highway多都慳唔到幾多油
反而我覺得揸highway都好過揸市內塞車
塞車真係勁浪費油,得20mpg
揸highway都做到50+
而家新jazz係咪得自動波?全部都eCVT既
冇用過黑盒
你有冇比佢話過揸得差要改善?
我諗我裝黑盒衰硬
Active 入門版, 咩9安全野都無。

Allure 同 GT line 係舊版來講係接近一板但 GT line 係sporty左同埋張櫈係半人造皮但d皮好垃圾。

GT 舊版正常係可以選配到大馬力引擎。

E.g 我記得308 可以選配到 2.0 180匹柴油引擎, 而508可以去到2.2引擎。

17年打後, 柴油引擎沒落。 所以標誌死死地氣用番佢萬年如1 既1.6 汽油 同 全新既1.2 3缸引擎。

佢套1.2 引擎 最緊要問timing belt有無換。 前期既timing belt 甩毛搞到塞死左。 後期好小小。

新版17年打後 佢trim 再拆細左 active 之上加多知 active premium , allure 之上又有 premium 版 連 GT 都有分 普通同premium.

詳情自己睇番當年 既brochure 有時每年配置有小小不同。

eta 6 , 愛信6速,最大問題係2轉3 3轉2 Choi 上highway 踩到70以上 佢轉數已經過2千。 所以油耗上麻麻。 但如果配1.6 柴油 就仲係好慳。

ETA 8, 愛信8速, 日常使用配1.6 汽油好順。 有種揸自然吸氣車既加速感覺。 但佢eco mode 就垃圾來。 3轉4 佢電腦計得唔好 成日早轉, 搞到好chok, sport mode 係roiling 加速會更快降波 然後個speaker 會有彭拜既聲音。 但實際就 俾我老婆架gti 刷卡。 有聲無畫
標誌17年打後Building quality 先變好。 由期 facelift 後 唔好問我點解。 所以近年佢部208, 3008 都好有市場。

不過要注意 1.2 汽油 分110 同130匹 記住買高配版

我都睇好佢來緊308 308sw 同508 facelift 入場 市場佔有率會向上。 因為佢2套汽油 配自家早年同Norah 合作既hybrid 4。 基本上係非常成熟既設定
加埋 1.6 汽油 225 hybrid 加速508做到7秒左右。 市場已經無咩1.6以下 4缸細排量引擎。
頂版係GT premium
預算唔夠既GT版都夠
歐洲車有新果款記得買新果款
除左個樣改左之外
有啲舊款暗病新款都有改善到
所以有新款,舊款就會劈好多
508新款由2019年開始就係
208同2008就係2020年打後
308同3008就係2022年打後
佢有分upgrade 左既輪圈,音響,天窗
重有張價值1500鎊既按摩椅
同埋價值1500鎊既夜視功能
以上呢堆野GT版係要加錢買
GT Premium 就全包
(夜視好似都係要加錢買)
所以你搵GT版可以追啲有按摩椅既
通常都upgrade 埋focal音響
同埋波箱一定揀EAT8,慳油好多
EAT8 eco mode is a joke
長開comfort mode,好c服
燈位起步都贏9成車
長期評分50分以下 (100滿分)
佢建議係叫你揸少d車 勁好笑

不過無理佢 宜家半年未夠又話可以寄返黑盒比佢 都幾on99
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞