死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
「一個跟一個,同我排好隊!」陰差嘗試將彎曲不整的隊型修正。

等候投胎的亡者眾多,有人歡喜有人愁,有人成為大富人家,但卻有人淪為畜生。

說不定排在前面的亡者下輩子會成為後面數位亡者的進補佳餚,豬腦。

「亡者李嘉浩企好!」牛頭馬面幫忙押解亡者。

牛頭馬面會於地府繁忙時段協助押解亡者,對上一次已是數月之前,那個亡者更於橋前自盡。

任何人亦不能保證亡者會在皮肉之苦下改過自新,包括閻羅王。

「亡者報上名來。」

亡者於橋前自盡? 死完再死?

巴打係唔係新讀者
睇番第一集就明,呢個故事關上一集事。

我有追牛頭馬面架 但係一個靈魂跳橋自盡「死」係咩概念黎? 跳橋唔係應該係肉身受損但係靈魂跳橋都會死?

等候投胎的亡者眾多,有人歡喜有人愁,有人成為大富人家,但卻有人淪為畜生。

說不定排在前面的亡者下輩子會成為後面數位亡者的進補佳餚,豬腦。

牛頭馬面會於地府繁忙時段協助押解亡者,對上一次已是數月之前,那個亡者更於橋前自盡。

「亡者報上名來。」

巴打係唔係新讀者

我有追牛頭馬面架 但係一個靈魂跳橋自盡「死」係咩概念黎? 跳橋唔係應該係肉身受損但係靈魂跳橋都會死?

我唔記得果條友叫咩名,但好似話果條友係唔想投胎做豬,跟住講完一大輪野之後就搶左馬面定唔知牛頭把野去自盡。

但葡巴講過現實情況下冇咁易死,只係筆巴為左故事好睇d先寫佢死完再自殺死

「亡者報上名來。」

巴打係唔係新讀者

我唔記得果條友叫咩名,但好似話果條友係唔想投胎做豬,跟住講完一大輪野之後就搶左馬面定唔知牛頭把野去自盡。

但葡巴講過現實情況下冇咁易死,只係筆巴為左故事好睇d先寫佢死完再自殺死

橋前自盡唔係跳橋自盡 sor

「亡者報上名來。」

巴打係唔係新讀者

橋前自盡唔係跳橋自盡 sor

唔緊要
「牛頭,黑白無常,三人各有秘密,就係佢地既回憶。請你好好為佢地保管,適當時候再交番比佢地。」閻羅王把三份宗卷交給我。

「大人,到底幾時係適當既時候?」我對時機兩個字一無所知。

「當佢地唔再被記憶所模糊既蒙蔽既時候。」

我反覆咀嚼閻羅王的說話,始終認為牛頭尚未能夠冷靜處理羅文怡的記憶。

月黑風高,烏雲蓋月,大樹隨著狂風暴雨無章搖曳,切合凡間無章無法的社會。

黑白無常手執名單,準備勾魂奪魄。
我緊隨陰差身後,靜靜進行任務,按照地府規例,我並沒有任何發言權利。

香城醫院,是黑白無常今夜的第一站,亦是兩人熟悉的地方。

醫院是世上最奇妙的地方,蘊含生與死,往生者無聲的靜默與初生者震耳的哭聲譜成醫院的主調。

黑白無常走到271號病房,穿牆而入,這是一間獨立病房。

「仔仔,只要你聽醫生話,咁你好快就會好番。」中年女子輕吻青年人的額頭。

「媽媽,我有聽醫生話,準時食藥。但點解都......仲係咁辛苦......」配戴著氧氣罩的青年人逐字逐字氣喘吁吁地組合句子。
lm
牛頭之後到孟婆
樓主可以睇幽冥問答

咩黎架巴打

有條友做過勾魂使者 跟住做厭左念金剛經遲職,有人知佢做過就問佢一d冥界問題,咁可信程度都高,對樓主寫故都好有幫助
一直都有追牛頭馬面都無留過名 孟婆呢個就留名支持
lm

梁x英?

梁x英?

真英 劣鳩
樓主可以睇幽冥問答

咩黎架巴打

有條友做過勾魂使者 跟住做厭左念金剛經遲職,有人知佢做過就問佢一d冥界問題,咁可信程度都高,對樓主寫故都好有幫助

thx啊巴打,等我得閒睇睇
一直都有追牛頭馬面都無留過名 孟婆呢個就留名支持

thx巴打
醫生能為你減輕痛苦,但絕不能為你延續生命。

閻羅王要你三更死,誰敢留你到五更?

「呢個年青人就係我地勾魂既目標。」黑無常輕輕整理手中鎖鏈。

媽媽無言以對,只能為兒子撥開髮蔭。

「仔仔唔使怕,呢d只係副作用黎,你一直要堅持,好快就可以做番一個健康既聰仔。」坐在床沿的父親緊握聰仔的手。
但那種副作用已足以摧毀個人意志,使人生不如死。

「我......一定會......考到入大學......做一個......醫生......」

「傻仔黎既,爸爸要你健康就得,你既健康係最重要。」爸爸的淚珠應聲掉落在床單上。

「我要......比心機讀書......」聰仔迷迷糊糊間亦記掛學業。

究竟,是他天性喜歡學習,還是後生被塑造成只懂學習的人?
聰仔學習的目標只有一個,求學就是求分數,這是他人生中最可悲不過的污點。

「你睇下!你迫到個仔就黎痴線!」丈夫的目光混雜淚水與怒火。

「有邊個父母唔想仔女成才......我咁樣都係為左聰仔好,等佢將來條路易行d, 唔通咁都有錯?」

慈父嚴母,切合香城社會的寫照。

「冇人唔想仔女成才,但你睇下自己迫到佢點樣?佢連癌症末期都要掛住讀書!」

「我都唔想......我都唔想......呢個仔係我十月懷胎生出黎,你估我又唔心痛咩?」
兩父妻的爭吵聲儘管微弱,但仍然傳到聰仔的耳畔。

聰仔微微抖動手指,似是用盡全身力氣將手指放到嘴唇邊。

安靜,聰仔此刻只想父母安靜下來,不會再為自己而多費心神。

「爸,媽,我......想唱一首歌......比你聽。」聰仔插話,把緊張的氣氛暫時緩和。

「唱一首歌?」父母疑惑地看著聰仔。

「一直以黎,你地都唔讚成我唱歌,但我都繼續堅持......懷著理想只相信堅持。」
「雖然得到好多人既讚賞......但我最想既......係得到父母既認同......」聰仔清清喉嚨,由父母協助下坐在床頭。

「兩位大哥,時間差唔多。」陰差指著牆上的時鐘。

「仲有時間,凡人既時鐘又豈可作準?」黑無常從沒理會牆上時鐘。

在黑白無常的心中,有一個自己的時鐘。

「不知幾番跌到,旁人斜視喝采......很不好過但我衝剌不改......只因心中記緊,當天可敬父親.....說信我會精彩.....」

郭富城的強,聰仔這首歌包含了對父親的敬意,強。

每一個孩子心中,也有一個超人父親。

「強人是你......能飛天遁地......其實你了不起,假使你......永不說不能做到。」聰仔的歌聲中蘊含對父親的絲絲敬意。

父親哭不成聲,從少教會兒子要學懂堅強的父親在此刻如缺堤黃河,往昔與兒子的生活點滴連同悲傷之情化作淚水,嚎啕大哭。

此刻父母不再堅強,為了最愛的家人而不再堅強。

在家人面前不再掩飾傷感,強忍淚水。

突然間,聰仔的呼吸聲極為急速,狀甚痛苦,似是難以呼吸。
巴打加油
巴打加油

幫推
巴打加油

幫推

巴打加油

幫推

跪求正皮
Live!
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞