死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
more
各位巴打,如果有新讀者既可以睇番

死後,我成為地府的牛頭馬面
「前世因,今世果,無數豬隻成為你刀下亡魂,下世你就要償還罪孽。」我把孟婆湯端到李嘉強面前。

佛教力主避免殺生,但凡人總以居高臨下,傲視萬物的姿勢駕馭世間萬事萬物,對其牠生物折磨殆盡。

李嘉強生前不把豬隻視作生命,更為牠們帶來不必要的痛苦,難道豬隻又希望承受如此痛苦?

己所不欲,勿施於人。

「我唔服......我唔服......我真心知錯,點解我仲要做畜生!點解我連改過既機會都冇!」李嘉強拼仲掙扎,盡力摔開牛頭馬面的手。

「如果你真心知錯,就應該用行動證明。」我示意牛頭馬面強行打開他的嘴巴。
留名
留名,等睇牛頭記憶
more正皮
一個人整天把悔疚二字掛在嘴邊,但卻過著正常生活,維持日常作息時,此人乃是偽君子。

真正感到悔疚的人,能把情感表露於容貌之中,更以行動證明,加以補救,此人的內心才是真正的悔疚。

每位亡者在嘴邊說著悔疚但大多只是權宜之計,只係減輕刑罰。

「我真係知錯!求下你比次機會我,我唔想做豬啊!」李嘉浩放聲大叫,孟婆湯亦隨著他的喉嚨直衝向胃部。

未經,他已經頭昏腦脹,迷迷糊糊。

李嘉強從不知道自己的反抗是毫無意義,由人變為豬固然痛苦,但他下輩子出生那刻,一切也變得順理成章。
聽日再寫,希望巴打留個言支持細佬
為左睇牛頭又要追故
btw 正評留名
又可以追故
已正評
見巴打咁辛苦,我又再又再留名
最尾果段
李嘉浩做咩變左李嘉強
支持 已正評
未睇先正評
因為每位投胎轉世的亡者也要喝下孟婆,才能渡過奈何橋。只有一人例外,就是孟婆。

漏左個湯字呀喂
我又再次次輕輕留下正評
因為每位投胎轉世的亡者也要喝下孟婆,才能渡過奈何橋。只有一人例外,就是孟婆。

漏左個湯字呀喂

成個咁骨碌一聲吞落肚
最尾果段
李嘉浩做咩變左李嘉強

sor,打打下諗起一個叫李嘉強既人

漏左個湯字呀喂

成個咁骨碌一聲吞落肚

死後,我成為流沙河的沙僧
點都好,有咩意見可以講底,細佬會用心改善,感謝你地

你地既留言就係動力,記住推推佢,聽日見啦巴打

另外題外話,小心甲型流感,早兩日中左招
繼續留名
順便推多幾下
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞