死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
應該就到催淚位
加油
佢兩個一定屌呀媽
瀨完尿未?
佢兩個一定屌呀媽

個屌字係咩意思先
瀨完尿未?

就快架啦
瀨完尿未?

就快架啦

佢兩個一定屌呀媽

個屌字係咩意思先

This
「阿媽......點解你又要咁。」二弟心很累,提不起精神。

「快d......做小小野......都慢手......慢腳......老人家......唔忍......得......」母親埋怨道。

「係既係既,我同你換過張床單先......」二弟扶起父母,為她穿上新的尿片。

二弟看著染黃發臭的床單,面上沒有老人院工友的厭惡,只有一面感概。

感概兄長如何盡心盡力照顧母親。

「三妹,拎張床單比我!」

「阿妹......你地邊個會同阿媽住?」張一輕輕問道。

三妹遲疑了一下。

「阿哥,我同二哥都有家室,邊有可能全天候照顧阿媽......我地會送佢去醫院或者護老院......」

「都好既......照顧佢......真係太辛苦。」張一輕嘆。

「哥,阿爸會唔會怪我地......」三妹凝望著父親的神主牌。
「怪我地咩野?」張一面露愛莫能助的表情。

「怪我地......冇好好照顧老媽子......」

「咁阿爸又會唔會怪阿媽冇好好盡一個阿媽既責任?」張一不屑地道。

「件事都過左咁耐,唔好再提......」

「有d野唔係話唔提就可以當冇發生過,呢段記憶一直係我個腦入面。」張一指著腦袋。

「床......單。」母親動怒道。

三妹嚇得不知所措,手中筷子掉落在桌子上。

「阿妹,快d入黎幫手!」二弟嚷道,看似亦被母親的威嚴嚇怕。

三妹衝入陽台,俯身收回掛放在外的床單。

床單上乾卻的尿黃依舊清楚可見。

只是顏色變得淡黃,但卻沒有消退。

三妹把床單抱入懷中,奔跑入房間。
「我從來都未見過佢地咁頻撲......從來都未。」張一搖頭嘆一口長氣。

「你地......快......快d......」母親瞪著三妹。

「快d快d, 你識唔識體諒人?你知唔知照顧你係一件好辛苦既事!」張一站在三妹身後,怒斥母親。

孝順也有一個限度,我們不可以被孝字桎梏自己的生活。

父母無條件為子女付出,為人子女長大後當然也要無條件報答。

但父母從不為子女操心,只把他們當作生財工具,沒有情感關懷,只顧溫飽,那麼我們還要孝順父母嗎?

張一的答案明顯不是。

「你......你個不孝子......死左......都要番黎......激死我......」母親的眼球快會掉出來。

「我自問盡心盡力照顧你,我有幾可激過你?」張一回罵,不留母親半點情面。

「冇人......叫你......照顧我......走啊!」母親青筋盡現。
「見到你日日係到受苦,我就覺得好辛苦!你知唔知我寧願你幾年前就比車撞死,而唔係中風!」張一怒氣沖沖,但眼眶卻盈著一滴眼淚。

二弟擋著張一,以眼神懇求他不要說下去。

「我有諗過親手殺左你......之後我再跳樓自殺......但我懦弱,係我冇用.....我做唔出......結果要大家一齊受苦......」

「究竟......你幾時先會死!」張一悲怨交集,旁人難以理解。

包括我亦難以明瞭張一的痛,盡心盡力,卻換來無理漫罵的錐心之痛。

付出了所有,卻得不到半點珍惜,半點欣賞,那種痛是難以治療。

眼看家人受苦,活活受罪,究竟應該了結他的生命,提早幫他脱離苦海,還是用盡所有方法延長他的生命與痛苦?

感性的回憶會自私地說服凡人延長家人生命,欺騙自己與別人,未知的奇跡將會在未知的時候到來。

理性的判斷會公正地教導凡人了結家人的生命,減少不必要的痛苦。

其實一切的感性與自私乃源自於捨不得,而一切得捨不得也源自於腦海中的回憶。

回憶就是這麼害人,我從不喜歡回憶。

「走......走......我都......好想......死......」母親猛搖身體,絲絲搖動之下竟從椅子跌倒於地上。
new reader LM
我要睇死老母!
(其實預左孟婆故唔會好似牛頭果邊咁多打鬥
old reader LM
我要睇死老母!

孟婆唔夠打
自推
我要睇死老母!

孟婆唔夠打

絕招:孟婆湯

但唔夠貨
自推

More
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞