死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
上啊
仲有 4 個
半個月無上黎廿分鐘追哂
啱啱好三百個正評喇喂
等緊新文
半個月無上黎廿分鐘追哂

唔好打擊佢啦
半個月無上黎廿分鐘追哂

我都係呀巴打
筆生放工未?
大佬們,我盡力,放假會加速
岩岩放工
正如抗生素不是醫病的最好藥方,但卻是治病的其中一個好方法。

一路上,張一掛著歡笑的神情,未有絲毫憂傷,就像放了暑期的小學生,無憂無累,無牽無掛。

張一的故居是舊式唐樓,附近全是車房,街道狹窄,衛生差劣。

張一的故居位處七樓,唐樓最頂層,沒有升降機,老年人上落樓梯異常吃力。

「呢條樓梯係唔係好難行呢?習慣左就冇咩野。其實一切都係講習慣......」
張一抬頭看著樓梯。

我們不會覺得是舉步維艱,因為我們都是輕輕鬆鬆便能到達目的地。

牛頭只是象徵式微微點頭。

「各位大哥,可唔可以完成我一個心願?」張一收起了微笑。

「所謂何事?」馬面說道。

「我想行最後一次樓梯。」張一的眼神充滿了回憶。
細味回憶的最好方法並不是依靠相片與影片,而是親身感受,重覆過往點滴。

凡人稱之為懷舊,懷舊往往透過行動喚起內心深處的回憶。

凡人並不是真的喜歡那樣事物,而是害怕失去後的感覺。他們總在失去後才懂珍惜。

事件的本則沒變,變的就只有我們的心態,由擁有變做失去的失落感。

正正因為回憶不可能只靠記憶,這才有懷舊的出現。

由此可見回憶是極不可靠,甚至不需孟婆湯便能把記憶消散。

「嗯。」馬面點頭。

雖然張一的魂魄能輕易前往故居,可是他仍選擇緩步而行,如同在生時的情景。

「一個人既路,真係好輕鬆。」張一嘴角微微上揚。

「輕鬆?凡人認為一個人既路只有孤獨而唔係輕鬆。」牛頭說出了真相,世人的普遍現象。

凡人是群體動物,寧可一群人勉強走在一起,亦不願一個人輕鬆地上路。
「兩個人,可以係負擔,亦都可以係互相扶持。但唔係人人都咁幸運,有一個可以互相扶持既人。」

張一似是吃了不少苦頭,他的一生充滿了壓抑。

「有時人就係冇得揀,唔係話你想點就可以點。」張一嘆口氣,抬頭看著門牌。

我們穿牆而進,家中充滿雜物,就像久未執拾的家居。

我們望向廚房,隱約有二人在埋頭工作。

「二弟,三妹。以後就要辛苦你地......大哥真係盡左力。」張一走往廚房。

兩兄妹抬起頭看見兄長,感動得淚水直流。

只因久別重逢,亦有依依不捨,親人從不會令人感動流淚,只有已逝去的親人才會使人流淚。

「阿哥......我地......等左你好耐......」兄妹把廚房最後一道菜端出飯桌。

飯桌上放置幾道家常便飯,精美的賣相與破舊的環境顯然是格格不入。

八寶鴨。

手撕雞。

蒸紅衫魚。

油炸鬼蒸水蛋。

咸蛋。

桌上飯菜呈現了一種令人難以言喻的規律。
難以言喻得令三兄妹也難以言喻地悲傷,哭泣。

「阿哥......估唔到係你行先一步......」二弟掩著表情但卻難掩悲痛的心情。

「都成七十歲人,死就一世,唔死就大半世,我都冇咩野遺憾啦。」張一輕輕一笑,淚水依稀滑落。

「呢幾年真係辛苦你......係我地兩兄妹冇盡孝心,冇盡番責任......」三妹搖搖頭,嘆口氣。

「我走左之後,就辛苦你地......」

三兄妹相視而苦笑,一同默默望向隔壁的房間。

那間沒冇半點燈光的黑房。

「使唔使......」三妹欲言又止。

「唔好煩佢住,我等陣再去搵佢。」張一語帶厭惡。

「但阿媽......話哂都最後一餐......」三妹再次瞥向那間黑房。
樓主,點都好啦,加油
見住你冇咩人睇,冇咩人支持都好,其實你真係寫得唔錯,唔好灰心。
我睇緊嫁
繼續推
我睇緊嫁 睇到我眼濕濕
唔知點解睇睇下個mon好矇
加油呀好好睇呀
加油
邊個話無人睇
我由牛頭馬面果集追到e家啦
樓主加油
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞