死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
又live 咗
孟婆成日都做到好攰好辛
同閻羅王講話想唔做投胎
之後閻王都會叫孟婆飲埋碗湯就投胎

其實當孟婆飲完之後
閻王就會同佢講「從今以後你就係孟婆。。。。」

笑出聲
多謝巴打支持,細佬會加油
唔知點解睇睇下個mon好矇

可能你太攰
孟婆成日都做到好攰好辛
同閻羅王講話想唔做投胎
之後閻王都會叫孟婆飲埋碗湯就投胎

其實當孟婆飲完之後
閻王就會同佢講「從今以後你就係孟婆。。。。」

多謝巴打支持,細佬會加油

寫得好好,好多位都好中,學前面巴打話齋睇睇下個mon會好朦
唔知點解睇睇下個mon好矇

可能你太攰

叫左你唔好打咁多丁啦
張一食得嘢未?
張一食得嘢未?

張一食得嘢未?
深夜食今日要出個街
多謝巴打支持
深夜食今日要出個街
多謝巴打支持

張一好肚餓
推啊
張一食得宵夜未?
「最後一餐又點?佢又會重視咩?對住一個唔重視既人,食幾多餐都係冇意義。」張一的手指隨著語速憤怒督向桌子。

「哥!兩母子邊有隔夜仇?我地真係好想一家人齊齊整整......」二哥亦幫忙勸告。

「有家人唔等於有緣份,前世我可能同阿媽結怨,結果今世我就要黎還清比佢,依家終於還清......」

「阿哥,你以前明明同阿媽好地地......點搞......點解要搞成咁!」

「有d野,其實話變就變,完全唔需要理由。」張一無奈笑道。

人生總是不立一真,唯窮流變,變是人生中不可缺少的一部份。

有的人到死的那一刻,還在變。

不論愛情,親情,總是變得令人難以觸摸。

凡人能夠選擇另一半,所以他們的愛人經常轉變,感情總是來得快,去得快,此乃一變。

凡人不能選擇家人,所以他們只能在疏遠與親近,但感情卻需要沉澱,來得慢,去得慢。

面對戀人,凡人往往用一瞬間喜歡一個人,再用多年時間慢慢烤問自己為什麼會喜歡這個人。

抵受不了長時間的烤問便分手收場。

面對家人,凡人往往用多年時間去喜歡一個家人,再用一瞬間判斷自己為什麼會喜歡這個人。

他是否一個好父親,好母親,必須依靠多年的往事作判斷,那種判斷往往只需一瞬間。

「可能......阿媽失去你先知道你既重要......」二哥結結巴巴說道。

張一不屑地冷笑。

「我唔會知道佢有冇因為失去而後悔,我只知道佢冇珍惜過我。」

後悔從沒意義,只是心靈上的自我安慰,並不能彌補過失。

與其後悔,倒不如一開始便不要做令自己後悔的事。

「點都好,我就三兄妹就開開心心食埋最後一餐!」張一主動將咸蛋夾給弟妹。
聽日補出絕不走數
伯爺公淚流滿面,不時同汗衣拭去淚水。

「伯爺婆,我咩都記得番哂......我真係咩都記得番哂!」

「時間差唔多!」黑無常拉扯手中的鎖魂鏈,牽引伯爺公。

「大哥......可唔可以通融下......」伯爺公跪在地上。

「我地經已通融左你,如果你仲有心願未了,就等待回魂夜作結。」白無常嚴肅說道。

「伯爺婆!我從今開始唔會再忘記任何野,我記得第一次相遇,記得結婚,記得生兒育女,所有既事我都一清二楚!」伯爺公歇斯底里叫道。

這位亡者似乎對自己太有信心,他可以不喝孟婆湯嗎?

「你會將所有野都忘記得一乾二淨。」我在他耳邊輕聲說道。

伯爺公發了瘋似地,口中喃喃自語,說著愛人的名字。

「我唔會唔記得!」

「無知既凡人,自以為是。」我深信他在奈何橋前,便會知道自己是如此無知。

「孟婆,唔好再講!」白無常輕輕推了我一下。

我沒有再說半句話,心中的怒火早已燃燒,等待黑白無常回到地府後,當面對質。

我睇到喊
陰公,等咗成日仲未食得
只係夾咸蛋

加油
挎問
挎問

拷問
挎問

拷問

佢太肚餓
live
終於live左 加速
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞