死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
八號就留係屋企努力打文
「廢話少講,好好做人,唔好再保留一段冇意義既回憶。」我把孟婆湯灌進他的喉嚨。

未幾,他變得迷迷糊糊,慢慢走過了奈何橋,投胎轉世。

剛才固執的黃建彬已經消失得無影係蹤。

記憶?有用嗎?還在保存嗎?最後還敵不過孟婆湯。

幾個時辰過去,我按照約定時間到牢房等待牛頭馬面。

是一個陌生地方,我忘了自己有多久未踏足過牢房。

馬面打開牢門,牛頭親自進入牢房之中。

「陳偉堡,今日係你既回魂夜,我地帶你番去。」牛頭說道。

亡者文質彬彬,一副弱不禁風的典型書生模樣,配一套金絲眼鏡,算得上是文青。
氣質由內到外散發,不同於塵世凡人千方百計地模仿,兩種感覺完全不同。

騙得過凡人但騙不過我們,因係凡人以眼看人,我們卻以心看人。

「有勞兩位大哥。」偉堡整理衣服,輕輕拍著身上灰塵。

「呢位係?」偉堡走出牢門時,注意到我的存在。

他是少數有膽量直問我是誰的亡者。

「呢樣你唔需要理。」馬面為我回答。

押解亡者途中,偉堡雖是亡者,但腳步依舊緩慢,似是魚貫參觀的觀光客。

「兩位大哥,請問點果邊人群如潮湧,擠擁得水泄不通?」陳偉堡指向左邊遠處。

那邊是奈何橋,雖然孟婆暫時離開,但等待往生者仍不願回去,害怕離開隊伍便失去機會。

「你遲下都會去到果邊。」牛頭冷冷回道。
lm
「唔通係奈何橋?」

「嗯。」牛頭推了推陳偉堡。

「時間有限,行快d。」牛頭馬面似乎不滿陳偉堡緩慢步速。

陳偉堡像戶外考察的學生,仔細觀察一事一物。

「地府,都唔係咁得人驚姐。」他環顧四周。

「只要你行身正企得正,冇野係需要怕。」馬面的說話耳熟能詳。

「我冇怕過,我只係唔明白自己點解係人生最精彩既年紀離開人世。」陳偉堡搖頭嘆息。

這個嘆氣,蘊含了無盡意義,是對人生既無奈。

人生,要嘆氣的事可不少。
「或者真係天意弄人。」

我們三人也知道標準答案,前世因,今世果。

「前世因今世果,有人出身於大富之家,有人出身於貧苦家庭,看似不公平,但實際卻又很公平。」牛頭說得頭頭是道。

但凡人又豈會明白?說多了只是對牛彈琴。

「咁樣真係公平咩?我連行善積德既機會都冇,冇啦啦就得到呢個病。」

「或者下一世,不幸唔會降臨係你身上。因為你已經還清上一世既債。」牛頭用心解釋。

「咁我最珍而重之既事物,下一世又會唔會再重遇?」陳偉堡停了步,回頭望向牛頭。

「會又如何,唔會又如何?飲過孟婆湯後,你唔會記得上輩子最珍而重之既人同埋事。」我插了話。

陳偉堡深深吸了口氣,沉默地往前行。
留名
好想再比正皮
LM
Live咗
他的故居是平平無奇的居屋屋苑,天水圍西鐵站附近,是小康之家。

少了一份老人村的和緩節奏卻多了一份兒童玩樂的朝氣,熱鬧非常。

「至少,呢一刻我仲記得一切既人同事。」偉堡喃喃自語。

「但你好快就會忘記得一清二楚。」我冷笑了數下。

牛頭馬面凌厲的眼神暗示我最好少說話,多做事。

我並不認為他們能仔細,小心處理亡者的關係。

「孟婆,你應該明白自己係咩角色。」馬面摸摸長矛問道。

馬面每當緊張時便會不自覺地摸著長矛,這個小毛病是我無意發現。

「馬面大哥,你唔需要緊張。講到處理亡者既關係,我諗我會小心過你同牛頭。」我嘲笑地道。

「凡事何必做到太盡,你又何處處迫人?亡者既迷惘你點會唔知?」牛頭咬牙切齒,狀甚不滿。
我只知道牛頭馬面感情用事,把感情投放於亡者身上,最後辛苦的只是自己。

「兩位,正經事要緊。無謂同我係到有口舌之爭。」我指著遠方的亡者。

馬面拉開了牛頭,否則那個衝動的牛頭或會像殺掉羅文怡一樣把我弄得灰飛煙滅。

陳偉堡的故居一切如常,像是沒有發生過任何事情。

我們穿牆而進,陳偉堡的家人在廳中默默守候,互相依偎。

陳偉堡腳下的鎖鏈聲傳入家人的耳膜,他們很快察覺我們我存在。

「阿堡!係唔係阿堡你啊......你係唔係番左黎......阿媽好掛住你......」媽媽淒厲的喊聲貫穿牆壁。

「伯母......伯母......你冷靜d......阿堡佢一定會......一定會番黎......」一把抽泣得沙啞的少女聲音說道。

陳偉堡慢慢走入客廳,眼淚盈滿眶中。

「阿爸阿媽......阿ling......我好掛住你地......我好驚好驚以後都見你地唔到。」偉堡呆呆地掉下淚水,女朋友與母親則緊緊抱著他。
Live咗

有冇睇下馬面故
各位新既巴打可以起我底,睇番牛頭馬面故
再自推一下
「阿爸,阿媽......好對唔住......」陳偉堡滿臉歉疚。

「傻仔黎既......你有咩對我地唔住。」媽媽拭去偉堡的淚水。

「我應承過你地......等我大學畢業之後......要帶你地去旅行。」

「阿爸,阿媽......你地辛苦左大半世人,一次旅行都未去過.....我只係想......我只係想你地開心一次......」陳偉堡越說越激動。

孝順只能用物質作為表示?難道身為人子,平常便不能表達孝心?

「傻仔!你由中學開始就一路兼職一路讀書,最後拎埋獎學金入大學......你已好厲害......你係我地既驕傲。」母親努力安撫兒子。

「係我對你地唔住......比唔到一個良好既成長環境比你地......要令你地同我一齊捱。」父親接連嘆氣。

「捱?阿爸,你係我心目中,由細到大都係一個超人,永遠都係一個超人。只有你,先可以擔起呢頭家.....」陳偉堡拍拍父親健碩的肩膀。

「我永遠都為自己有呢一個咁為我著想既超人爸爸而自豪。」

「正一傻仔黎......係男人就唔可以喊!唔可以咁......容易就喊.....」說罷,父親的眼淚奪眶而出。

「就算喊.....都只可以為家人而喊......」
Live
Live
more
more
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞