死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike

牛頭食牛肉
馬面食馬肉

或者牛頭食馬肉
馬面食牛肉
食咗對方

加甜

牛頭馬面cp,我可以

平日我都唔話加甜
但我都覺得可以出個有甜外傳

This

is

牛頭馬面
Live
深夜出文,密切留意
深夜出文,密切留意

深夜出文,密切留意

深夜啦 文呢
深夜啦 文呢

深夜啦 文呢
深夜啦 文呢

深夜啦 文呢

深夜啦 文呢
深夜啦 文呢

深夜啦 文呢

深夜啦 文呢

深夜啦 文呢
「傻豬,我走左之後,除左屋企人之外,你就要靠自己。成日都咁粗心大意咁。點得?」

「我唔想你走......我想一直比你照顧。」

「所以話你真係傻妹......生老病死係必經階段,冇人係可以長生不老,人人都要死,只係視乎幾時死。」阿山聳聳肩。

「但點解你要咁早死......」

「或者,呢d就叫命運。人生無常,所以做人要珍惜人生既每一日。」

「但我最珍惜既野已經冇左......」

阿山就是阿儀的全部,有些人甚至比自己的生命更重要,所以才有自殺。
一開就有文
自殺並不是逃避現實,反而是面對現實,反思那個空洞,了無人生意義的自己還有沒有生存的必要。

假如沒有生存的意義,其實與植物人無異,為何植物人可以被同情爭取安樂死,但普通人卻不能?

生命的賦予絕不容易,但是否代推翻凡人要用盡一切方法生存於世上?

究竟,凡人生存是為了找尋情感上的快樂,還是只求形體健康?

我一直對此懷疑,地府並沒有為我解答一直以來的疑問。

但孟婆不應多疑,作為地府一員,某些事,只能永遠埋藏於心中。

「你珍惜既野,其實一直都係到。佢地仲等緊你番屋企,大門永遠為你而開。」阿山打開飯桌上的木相框。

木相框中的照片是阿山與阿儀的結婚照,兩人笑得很幸福,很甜。
照片的背景只是一座小教堂,沒有法國的浪漫,沒有英國的浮華,沒有美國的激情,沒有中國的繁瑣。

只有香港的簡樸與速成,但背後是一份心意。

一份不需以婚禮表達出愛意的心意。

阿山小心翼翼打開相眶,慢慢抽出結婚照,照片後卻不是相框,而是另一張照片。

年輕的阿儀與一對中年夫妻合照,態度親切,兩人裝作親一口阿儀的面頰。

「點解......你仲keep住呢張相......」阿儀驚呆地望著照片。

「因為我唔想你因為一時之氣而後悔一世。」

「回憶可以係腦海中翻攪,但張相冇左就係冇左,你唔會有機會拎得番。人生,要拍照的事可不少。」阿山把照片交給阿儀。
聽朝早早出
聽朝早早出

Good night
聽朝早早出

Good night

辛苦曬
聽朝早早出

Good night

沙龍
晨早又推一推先
聽朝早早出

Good night

朝早早喇
阿儀如重獲至寶,失而復得的感覺下,唯一可做的就只有感動流淚。

「阿儀,你知唔知點解我會將張相放係我地結婚相既後面?」阿山把結婚照放進相框。

阿儀含著淚搖搖頭,默默地看著我,等待答案。

「因為我相信,你屋企人一直都係背後支持你,睇住我地每一日既成長。」

「只係我地往前走既同時,從來都無暇後顧,所有既苦痛都由佢地獨自承受,我地從來無機會回望佢地一眼。」

「相反,當我地遇到困難時,佢地必定係我地最強大既後盾。」

「我地可以選擇自己既愛人,但絕對唔可以選擇自己既家人。」

阿儀想不到一張充滿回憶的照片竟然隱含那麼大的意義,眼淚更流得更厲害。

「阿儀,你相信我.....你既屋企人一直都等緊你番去。」阿山輕輕吻了她得額頭。
早晨呀
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞