死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
我要睇死老母!
(其實預左孟婆故唔會好似牛頭果邊咁多打鬥

孟婆唔夠打

絕招:孟婆湯

但唔夠貨

晏就出文
晏就出文

晏就出文

留名
晏就出文

Pish
晏就出文

Pish

二弟與三妹連忙扶起母親,可是卻遭到無情的漫罵。

「唔使你地......可憐我......我唔要......你地可憐......」

「放心,你遲下就去老人院,到時冇人會可憐你!」張一憤而走出房間。

牛頭馬面靜靜坐在飯桌觀察,未有絲毫行動。

他們依舊氣定神閒吃著八寶鴨,身旁似是沒有發生任何事。

張一呆跪在父親的神主牌前,默默地流淚,向父親叩三個頭。

「爸......我真係盡左力.....但我.....真係唔知點面對阿媽......」

黑白照中的父親笑容滿面,似是對家中所發生的點滴是一笑置之。
今日會完到張一
今日會完到張一

「如果你係到......你又會點做......」張一絕望地看著父親的照片。

「哥,唔好介意......」二弟從後安慰兄長。

「有咩好介意?我對呢個女人已經死心。」

「哥......話哂佢都係我地阿媽......」

「由細到大,我地需要佢既時候,佢去左邊?全靠佢對我地咁差,我先有動力發奮向上!」

「我好細個就同自己講,要改變命運,就只能夠靠自己既努力!」張一咬牙切齒。

「阿哥......唔好係阿爸面對講d咁既野......」二弟拉拉兄長的衣袖。

其實,他們的父親或許早已投胎轉世或到地獄受刑,沒有機會聽他們訴苦。

但這是凡人的傳統,我們亦不便干擾。
「阿二,可唔可以幫我拎塊布黎,我想抹下阿爸張相。」張一把父親的相架拿下,相框已鋪了一層薄薄的灰塵。

「係屋企住左幾年,一直忙著照顧阿媽,都冇咩時間執下屋企,就連老豆個神位就係立立亂。」

「你地有時間就清理下老豆個神位。」張一接過二弟手中的小布。

「仲有啊,個相架用左幾十年啦,係時候要。」張一用力抹著相框老舊的污跡。

「唉,佢個相已經鬆哂,隨時會散,都係拎番阿爸張相安全d。」張一小心翼翼拆開相架。

相架入面,不只有父親的黑白照,原來還有一張摺成相片大小的發黃白紙。

張一把白紙拿出來,露出一面驚訝的神情,放輕手慢慢打開紙張。

「阿二,你知唔知呢張紙係咩黎......」張一疑惑地望著二弟。
頂住啊巴打
live 左
more啊
係佢老豆頭七嗰陣擺嘅
此時三妹拖著疲倦的步伐走出房間,內裡再次回復黑暗,亦回復平靜。

「阿媽佢終於肯訓......」三妹勉強一笑。

「三妹,你知唔知阿爸張相後面收埋左封信?」張一緊張地問道。

三妹的大吃一驚,連番追問信中的內容。

三兄妹根本不知道這封信的存在,直到今天。

「阿哥,就由你開黎睇下......」二弟指著張一手中的書信。

「我最愛的阿一,阿二,阿三,當你們收到這封信時,我已經不在人世,而你們亦長大成人,如無意外已經投身社會。」
唔好俾佢停
咁短
「我地都六,七十歲,但睇阿爸既語氣,呢封信應該係我地成年既時候就比我地......」張一疑惑地讀著信。

「沒有我的日子,你們會過得很辛苦嗎?這些年要你們吃苦,是父親對不起你們,我沒有能力給你們一個健康的家庭,良好的成長環境......」

「你們有從苦難中學會堅持,學會努力嗎?這樣父親已經心滿意足,我在天之靈亦會安慰。」

「無論你們成功與否,最重要是對得起自己與別人,我寧可看到正直而窮困的兒子亦不願看到狡詐而富有的子女。」

時代已經不同,很多父母寧可自己的子女成為狡詐而富有的人,也不願他們正直做人。

奸詐與名成利就掛鈎,正直與貧困潦倒牽上關係。

這是一個充滿酒門朱肉的年代。

當然正直而富有,亦是父母願意看見的結果。

重點在於富有而不是正義。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞