死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
sor啊巴打,今晚好多野做,要聽日先出到文

遺書唔急於一時架啵

加速
咩遺書
今晚出文不走數

筆知孟婆
咩遺書
今晚出文不走數

阿老豆都寫定遺書先啦點知你
她的身後遺下了樂果,快樂的樂,樂於了結心願,無牽無掛。

張一明白母親用意,亦不便上前,只能以沉默目送她的背影。

「張一,你都係時候要番去。」牛頭說道。

「我要走啦,我仲有好多野想同阿媽講.....咁就要靠你地幫我講啦。」張一緊張地道。

「大哥,你放心,我地明白。」二弟擁抱著大哥。

「記得,要煮阿媽中意食既野......」

三妹微微點頭,亦上前抱著大哥。
「阿二,可唔可以比枝筆同埋紙我,我想寫封信比阿媽......」

牛頭別了頭,看著窗外風景,似是聽不到張一的說話。

張一執著墨水筆,一横一撇均凌厲有勁,疾筆如風,足足寫下了滿滿的兩頁紙。

他舉目四顧,環視家中的每個角落,希望把遺書妥善放置。

張一緩緩步步母親房間,將遺書放置在她的枕頭下。

「阿二,阿三。我記得由細到大,我地都好怕入阿媽間房......因為佢一定會鬧我地,叫我地出番去。」張一仔細觀察房中事物。

「原來,佢只係唔想同我地過份親密,寧願將所有既痛苦都獨自承受。」

「哥......我地真係好錯,一直都怪錯身邊最值得我地珍惜既人。」二弟擦擦鼻子。

當親情,愛情變為習慣,凡人便沒有珍惜的感覺,因為來得太垂手可得。

一切的感情都變得廉價,沒意義。

凡人往往傷害得最深的,就是最值得珍惜的人。
live
或者母親一直都在悉心照顧他們,可是卻被當成習慣,當情感不再加劇時,便被矮化成冷漠。

「直到阿媽中左風,我就更加驚入去佢間房,因為每一次入去,都會比佢鬧,仲要花心機去照顧佢。」張一嘴角微微上揚,冷笑一下。

冷笑代表不屑,更代表了自嘲,而且伴隨著眼淚,譜出人生無奈之慨嘆。

張一自嘲自己不知母親含莘如苦地照顧他。

「直到呢一刻,我先可以懷著依依不捨既心情,第一次對阿媽擁有眷戀既感覺。」

「但一切,都黎得太遲......」

張一輕輕撫摸床上母親的痕跡,彌補過往錯過的時光。

「張一,你係時候要番去。」牛頭拉了一下鎖魂鏈。

張一沒有反抗,只剩下一面愁容。

「我曾幾何時,以為自己可以走得好輕鬆,好瀟洒,但到最後先發現自己仲有好多野係唔捨得。」
我都好唔捨得,得咁少咋
三兄弟再一次深情擁抱,可惜的是,他們從未擁抱母親。

「二弟,三妹,我要走啦。你地要好好保重。」

「大哥,一路順風,我地會幫你完成遺願。」

張一隨著牛頭馬面離開,不時回頭張望故居。

仿佛母親在窗邊看著他的身影,而他亦看著遠遠站在窗邊的母親。

最後,張一遺下了哀果,哀傷地離開這個世界。

「真係天意弄人,明明大家都對大家咁好,但最後卻落得呢個下場......」森哥接連嘆氣。

「凡人既事,唔好我地評論。上天自有主宰。」我冷冷地說道。

森哥一面沒趣地走後,口中喃喃自語。

我寧願他喃喃自語亦不想他胡亂說話,以免鑄成大錯。

或者我們的生活太繁忙而充實,沒有機會讓我胡思亂想。

所以我才沒有鑄成大錯的機會,除了那次孟婆湯事故。
我都好唔捨得,得咁少咋

盡力
我都好唔捨得,得咁少咋

盡力

上啊350正皮
我都好唔捨得,得咁少咋

盡力

加更
睇到喊哂 我男人嚟架屌
睇到喊哂 我男人嚟架屌

希望可以再令巴打喊
我都好唔捨得,得咁少咋

盡力

加更

唔使開工就一定加
我都好唔捨得,得咁少咋

盡力

加更

唔使開工就一定加

我都好唔捨得,得咁少咋

盡力

加更

唔使開工就一定加

自制假期
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞