死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
雞翼魚蛋湯
掙扎緊
幫手掙扎下
掙扎
牛頭馬面追到依家
第一次留名 樓主加油
live左 好掙扎
live 有時間會追翻牛頭馬面故
羅文怡係馬面女朋友?
pish
屌睇到喊
掙扎
返緊工 睇到我眼濕濕
俾啲爭扎
掙*
打錯
晏少少出文
「阿堡......好唔好食。」阿ling擔憂地道。

阿堡不停點頭,淚水滑過面頰。

「好味......真係好好味。」

「阿ling......你一定用左好耐時間......你明明唔食得肉......但你都煮到出黎......」

「我都係碰下運氣,估唔到真係咁岩你食,你中意食,我就心滿意足。」阿ling微微笑道。

每一個男人一生人只為找尋一個懂得煮菜的女人,憑菜寄意。

花容月貌亦有凋敝月缺的一日,外表只是一副臭皮囊。

唯有真摯為愛人著想的感情,才能永恆。
「其實阿ling日日夜夜都練習,比唔同既人試味,就係為左煮出最好味既生炒骨。」母親插話,讓阿堡知道真相。

「點解你要咁傻......我走左之後,你就自由,你唔需要等我,等一個永遠都唔會番黎既人......」

「番唔番黎係你既事,等唔等你係我既事。既然我都自由,咁我等唔等你,你都唔可以過問。」阿ling故作生氣地道。

「你真係好傻......」阿堡暖在心頭。

「有名你叫,我叫傻豬,緊係傻啦。」阿ling輕鬆的態度讓阿堡展露微笑。

回魂夜的憂傷帶點幽默,能令亡者笑著度過人生最後一晚,與家人共叙天倫。

這才是人生應有的態度,活在當下,別讓記憶成為自己的負累。

亡者把回魂夜與人生最快樂的日子相比,自然是有不及而無過之,但假如我們單以今夜的氣氛出發,這天是愉快的一日。

為何凡人要讓「最後一次」這四個字影響心情?

因為「最後一次」,我們感到悲傷,可惜,卻忽略了這天的快樂。

「傻豬,我講個秘密比你知啊,其實地府一d都唔恐佈。」阿堡瞄了牛頭馬面一下。

「真係架?」阿ling天真地逐問,像發現了驚天大秘密。

從古到今,地府只是人生中轉站,有何可怕?

「我知你怕黑,但你唔使怕,因為地府真一d都唔黑。」

陰差不禁暗暗竊笑。

「傻仔黎,到我大個左就唔會再怕黑。」

「係我心目中,你永遠都唔會大個。」阿堡輕輕拍了拍阿ling的頭。

「就好似你呢個仔,係父母心目中,永遠都係小朋友。」母親亦做著一樣的動作。

「阿堡,你放心!我真係大個女,一定會幫你好好照顧伯母同叔叔。」阿ling把生炒骨夾到他們的碗中。

「唔可以......雖然我真係好多謝你為我付出既一切,但點都唔可以要你長時間照顧我屋企人......」阿堡先是漠然,再而搖搖頭。

「你又唔記得左?照唔照顧係我既事。」阿ling再次搬出「自由論」。

「阿ling......今次我係認真。」阿堡收起笑容,故作嚴肅。

「阿堡,我都好認真。我已經決定同伯母上契。」阿ling像小女孩依偎在母親身旁。

「呢個契女,我認緊!」

阿堡敵不過母親的倔強,被迫承認這門親事。
番工太攰,聽日完埋呢個故事佢
上啊
Lm
呢個故好warm
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞