死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
唔錯咁喎
年輕人愛以契兄妹相稱,借此掩飾,是為進可攻,退可守。

老一輩愛與年輕人結為契母女,雖然不多不少關乎上一輩之間的感情。

契母女亦產生一條難以言喻的鴻溝,只以虛偽的問候作為橋樑。

但今夜她們卻讓我感受到凡人真正的感情,包括愛情與親情。

「我......都算係無憾。」阿堡一次過握著父母與阿ling的手。

「以前有個教授問我將來想過點樣既生活,果時我唔知點答,試問一個年青人又點會諗得咁長遠。」

「我緊係想搵錢啦,因為我由細到大都知道錢係好重要。」

「佢又問我,搵錢係為左咩野?」

「當時我腦海入面,只係得你地三個。」

「兩個係含辛茹苦養大我呢個化骨龍既父母。」阿堡的目光注視著父母。

「一個係對我不離不棄的女朋友,如果患難係見真情,咁我同你都見證過千幾次真情,仲長過tvb果套。」

空氣之中只充斥四人的溫情,阿堡感人肺腑的話語成為除了空氣外,唯一在房間流動的東西。
「你地就係我既所有。」

「佢又問我,點解你地咁值得我去無條件付出。」

「我諗都唔諗就答佢,因為佢地時時刻刻都為左我而無條件付出。」

「教授就同我講,其實我既人生已經比大部份人成功。」

「因為社會上,無數既人並唔知道自為咩而付出,為咩而奮鬥,只係一味向前衝,到最後更加犧牲好多重要既野,包括感情同親情。」

「或者佢地只係想搵到一個,可以值得自己付出所有既人,但好不幸,佢地搵唔到。而你,就有三個,已經成為人生勝利組。」

「我永遠都記得教授當時既說話,果種嘆息同埋無奈既眼神。我感受到,佢就係其中一個迷失既人。」阿堡附帶數聲嘆氣。

「原來我既人生已經大致無憾,可恨既只係自己未能一盡為人子同男友既責任。」

「你已做得好好。」他們異口同聲地道。

「如果仲有下世,我依然想你做我既乖仔。」

「如果仲有下世,我都想繼續做你既女朋友。」

他們的眼神堅定,看來是認真,並不是信口開河。
雖然,我明白凡人又再作出不可能實現的承諾,充滿感情,同時充斥不可能。

不可能實現的事情,總是美好的。

「時間差唔多,係時候要番去陰間。」牛頭劃破溫馨的氣氛。

阿堡深深吸了一口氣,輕輕一嘆。

「今晚,我真係好開心。你地可唔可以應承我一樣野?」阿堡把握機會,吃著母親的晚餐。

「無論係咩,我地都會盡力......」阿ling誠懇地說道。

「好好照顧自己,唔好因為我既離開而過份傷心,因為世間仲有好多野係值得開心。」

「真係再見。我愛你地。」阿堡跟著牛頭馬面的步伐,慢慢離開。

「我地知道......我地一定會好好照顧自己......」阿ling叫喊道。

「我地唔會喊,真係唔會喊!」父母強忍準備從眼簾突圍而出的淚水。

「路上小心啊!」簡單的五個字,象徵母親對兒子的無限祝福以及擔憂。

「放心!我會。」每一個兒子面前母親嘮嘮叨叨的叮囑,亦會作出同樣的回覆。
但阿堡不是隨便回答了事,而是把一切的感情投放在這四個字。

阿堡微微一笑,讓歡笑掩蓋今夜的傷悲。

他走過的腳印化作藥材,是喜與樂的藥材,喜歡與快樂。

我細細品嘗一口藥材,是一種久遺的感覺。

當然,我沒有任何感覺。

「孟婆,如果你有一種藥方,係可以令人選擇性遺忘記憶,你話幾好呢。」阿堡感嘆地道。

牛頭暗暗瞄了我一下,他知道答案。

「你想忘記唔開心既野?」

「唔係,我係想忘記離別,我唔想比離別呢二個字去影響我既快樂。」

「點解你唔忘記所有既悲傷?」

阿堡的回答不像其他凡人。

「因為悲傷係最令人刻骨銘心既感覺。」

牛頭盯著阿堡,像是找到了知音人一樣。

在孟婆的心中,所有感覺亦是刻骨銘心,因為我並不重視記憶。

越是不重視,便越能記在心中,相反,越是重視,便越易遺忘。
新讀者留名
想問各位巴係咪應該追返上個故先繼續睇呢個?
皮已正
多謝你巴打,睇你呢個故睇到好有感觸
好似搵番啲野咁

thx巴打,個故未完,完只係呢個小故事

絲打
等緊你出文
新讀者留名
想問各位巴係咪應該追返上個故先繼續睇呢個?
皮已正

都可以咁講
記得比個正皮細佬
thx巴打
多謝你巴打,睇你呢個故睇到好有感觸
好似搵番啲野咁

thx巴打,個故未完,完只係呢個小故事

絲打
等緊你出文

聽日夜晚見啦
聽日又番早
希望各位多多留言支持
悲傷係最刻骨銘心
悲傷係最刻骨銘心

sure
推推
睇完牛頭馬面啦 出文未
突登追完牛頭馬面再黎追孟婆
出文唔
冇計,細佬要番工
自推
再推
幫推
阿堡算是罕有的一人,他能帶著喜樂離開,相反貪念卻在不少亡者心中揮之不去。

我一瞥見他的身影,就知道自己所得到的,將會是貪藥。

相由心生,那副貪戀塵世點滴的模樣,永遠烙印在我的腦海裡。

貪戀物質與貪戀記憶的凡人同樣可笑,但至少貪戀記憶的人比前者高尚。

貪戀記憶的人會因為得不到而傷害自己,可是貪戀物質的人會因為得不到而傷害別人。

一將功成萬骨枯,犧牲別人來舖設自己的青雲路。

「劉港生,今晚係你既回魂夜,我地依家黎帶你番去。」牛頭進入牢房,吆喝道。
見有文就推下啦
劉港生肥胖身材,單從身體外形便散發一種財大氣粗的感覺。

打個比喻,就是凡間的富商入獄,可是毫無悔意,自以為錢是萬能,坐困牢房只是渡假。

地府並不等同塵世的監牢,我們不會循循善誘,諄諄告誡亡者。

亡者並沒有改過自新的機會,他們只能以行動證明,而行動建基於自己的命運。

一段悲慘的命運,墮入餓鬼道就是贖罪的最好證明。

我從不認為地府的審判能使人向善,使人在大是大非前覺悟。

假如,做好事存好心的下場是要墮入十八層地獄,那麼地間上還會有人做好事嗎?

這就是大富大貴之人於世間壞事做盡的原因,因為懲罰對他們起不了作用。

但地府絕不容許世人張狂,孫悟空只有一個,孫中山來到地府也要向閻羅王下跪。

「唉,終於可以鬆一鬆,呢間咁既臭房點樣住得人?」劉港生一面不屑地道。
留個名先
我都想飲一碗孟婆湯
「唔係住人,而係住鬼。」森哥揶揄道。

「鬼?我就做左幾日鬼姐,而你就做足一世死窮鬼,到死左都要做鬼。」劉港生獨自發笑,笑得人仰馬翻。

有錢人的趣味是而低俗堆砌而成,劉港生就是例子。

有錢人的臭屁是品味,窮人的品味是臭屁。

一大群下流的人聚在一起便形成了上流的社會。

「大膽亡者,你豈敢口出狂言?」牛頭怒道。

「我就以事論事,我就係同你講道理。我有邊句講錯?」劉港生施施然步出牢房。

「錯在你不知天高地厚,自以為是,錢並唔係萬能。」強哥加入戰團。

「錢唔係萬能,但冇錢就十分頭痕。」劉港生用那雙白鴿眼掃視我們。

「知唔知點解我下世可以投胎番上等社會?因為我識錢搵錢!我年中捐幾多錢去醫院,大學,大陸,幫助幾多人,你地知唔知?」

「全靠錢,我先積到陰德,雖然陰德對我黎講就冇咩意義。其實幫唔幫班死窮鬼都係其次,最緊要係有名氣。」

「不過同你班窮鬼講都哂氣,你地明咩?」劉港生指著森哥說道,報復剛才被頂狀。

那個可悲的土豪,並不知道自己下輩子的命運。

出身上流家庭,並不等於一輩子富有。

站得高,摔得更痛。

「你未投胎之前,都要聽我地既說話!」牛頭揮舞鋼叉,將劉港生掃倒在地。

「你......」劉港生按著傷口,面容痛苦。

「係唔係要再黎一次?我保證你會生不如死!我會你為剛才時冒犯付出代價!」牛頭發怒的雙眼,仿佛黑中透紅。

「我要投訴你!!!」劉港生怒道。

「投訴我?呢到唔係凡間,我亦都唔係獄卒!」牛頭站到劉港生面前,如同巨人一樣。

劉港生保持沉默,明顯被牛頭的氣勢所震懾。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞