死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
「媽啊......點解你要咁傻......」張一搖搖頭嘆氣。

「我唔想你地因為我而感到自卑。」

「你係我地阿媽,我地點會因為你而自卑?只要你真心真意對我地好,我地都會以你為傲。」

「假如你對我地差,就算社會地位幾高,我地都唔會尊敬你,因為你唔值得我地尊敬!」

一個好母親,在乎的是心態,而不是身份地位。

母親再露笑顏,我相信是一個塵封已久的笑容。

生硬但卻真摯,不加半點虛偽的修飾。

「李月眉,你係時候要走!」黑無常拉了拉她的鎖鏈。

「媽......我地仲有好多野想同你講......」張一竟發了瘋似的拉著母親。

「阿一,最緊要係心意,只要知道你地既心意,我就心滿意足。」母親推開了他的手。

三兄弟企圖緊隨母親,隨即被馬面吆喝。
究竟點擺封信入去?

老豆臨死之前,趁仲有力就番屋企擺
「凡人不得擾亂地府運作!」馬面嚇人的長矛隔絕了張家兄妹與母親的愛。

但凡人的愛除了自私與無私之外,還可以被賦予勇敢。

張一毫不理會馬面的勸阻,追趕母親的身影。

母親突然停下腳步,回頭望向張一。

「阿一,我一直都想同你講,我以你為榮。感謝你一直照顧我依個老人家。」母親輕輕抹去淚水。

「媽......我都以你為榮,我地三兄妹都以你為榮......感謝你一直都照顧我地呢班化骨龍......」

養兒一百歲,長憂九十九。

「照顧你地,係應份。」母親淡淡地道,她認為只是一件份內事。

「阿一,可唔可以應承我一件事。」母親語重心長地道。

張一誠懇地凝視母親,微微點頭,似是五歲小孩在聽母親的諄諄告誡。

「唔好再追,我已經收到你地既心意,我一早就了結心願,依家既我只希望你地三個平平安安。」

「再追都冇用,只要令自己受傷害......我唔想你地令我擔心。」

「因為作為一個媽媽,我只係想擔心仔女,並唔希望要你地擔心。」

母親揮手道別,慢慢隨著黑白無常的腳步離開凡間。
居然朝早有
辛苦晒
究竟點擺封信入去?

仲以為頭七添
究竟點擺封信入去?

仲以為頭七添

唔係啦
番屋企再出
究竟點擺封信入去?

仲以為頭七添

唔係啦
番屋企再出

你今日 Day Off?
究竟點擺封信入去?

仲以為頭七添

唔係啦
番屋企再出

你今日 Day Off?

原來係指放工?
巴打們趁早快啲寫定遺書啦
LIVE!
孟婆👏🏻👏🏻👏🏻
孟婆👏🏻👏🏻👏🏻
睇到眼濕濕
sor啊巴打,今晚好多野做,要聽日先出到文

自推

遺書唔急於一時架啵

遺書唔急於一時架啵

遺書
咩遺書
今晚出文不走數
咩遺書
今晚出文不走數

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞