死後,我成為奈何橋的孟婆

1001 回覆
503 Like 17 Dislike
pish
挎問

拷問

成撚日打錯
弟妹呆望著一分為四的咸蛋,眼神裡充滿了同樣感人的故事,眼淚湧現在眼眶之中。

咸蛋只是一種普通不過的食物,單憑其本質絕不能使人流淚,但他們卻把感情連繫於咸蛋之上。

他們為咸蛋賦予新的意義,這種意義不需要旁人的理解與明白。

因為感情大部份都是獨自或少部份人享用,亦難以分享。

「你地兩個呢,真係有阿哥心,知道我最中意就係食咸蛋。」張一夾了一口咸蛋白,拌著白飯。

「蛋白咸咸地,送飯就真係一流。」張一滿足地道。

「哥,我呢隻咸蛋蒸成點?」二弟察看張一的表情,大概知道答案。

「好味,真係好味!同我煮既幾乎一樣......蛋白冇氣泡,唔會太鞋。」張一給予二弟點頭認同。
其實係老母煮
點解我見到黑房會覺得阿媽已經死左...
仲要七十歲人啦啵阿媽細極都八十幾九十
係咪因為《牛頭》呢
係咪因為《牛頭》呢

長命百歲
「仲有蛋黃,阿哥你快d試下!」

張一把分泌著黃油的蛋黃放入口中,展露出幸福的笑容。

「蛋黃......不得了......完全係細細個果陣既味道,而且仲有一種好特別既味道......」張一再把蛋黃放入口中。

「係咩野味道?」弟妹亦把咸蛋放入口中。

「係回憶既味道......」三兄妹竟然異口同聲地道。

回憶的味道?那又如何?最終亦會被人遺忘。

當然,我亦為他們高興,畢竟回憶大多是傷感,而不是美味。

「細細個果時,屋企真係好窮,有得食咸蛋都已經好開心,一隻仲要係4個人分,依家諗番起真係覺得冇咩可能。」張一撥弄著咸蛋。
係咪因為《牛頭》呢

睇埋落去就知
live
「以前又點同依家?依家班細佬仔連咸蛋都唔會食啦,仲邊有依支歌仔唱。」二弟感慨地道。

時間不等人,光陰一去不復返。

世界無時無刻在進步,它既仁慈又殘酷。

仁慈在於時間並不會緩緩停留在痛苦的一剎,黑暗過總會是晨曦。

殘酷在於時間亦不會絲絲眷戀在快樂的瞬間,晨曦後總會是日落。

凡人只能以記憶互相慰藉。

「我最記得既,就只有大哥你以前點對我地......」三妹把蛋黃夾起。

「我仲好記得,你成日話自己唔中意食蛋黃,隻咸蛋最香最好食既觸黃就一定留比我同細佬.....」

「果時我地又傻下傻下,竟然信左你依個大話......」

這是一個美麗又善意的謊言。

「長兄為父!」張一盡顯父親典範。

三妹把咸蛋黃夾到張一的碗中。

「依家要孝順長輩!」三妹笑道。

三兄妹相視而笑,笑著當年那個天真無邪的自己。
「咁你地又記唔記得依味油炸鬼蒸蛋?」三妹佻皮地問道。

大加細心把水蛋中的油炸鬼夾到三妹的碗中。

水蛋一概不能留下。

「最記得就係你成日喊,話自己唔可以再食蛋,否則就會考試食零蛋,但你又中意蛋味,又想食油炸鬼......」

「最後都係阿哥你縱佢,剩係比佢食油炸鬼。」二弟無奈說道,反了反白眼。

三妹不再挑食,把水蛋一口放入口中。

「你估我仲係以前既細路女咩,我大個架啦。」

「夠我大咩?係我心目中,你地永遠都係小朋友!」

桌上傳來了快樂的味道,他們盡情享受最後的晚餐。
似係阿媽煮喎
但又唔想比仔女知
桌上還剩下四分一隻咸蛋,三妹二話不說便夾到碗中。

「呢隻係留比阿媽架......」二弟收不回說話,只得生硬地停歇。

二弟與三妹心知不妙,兩人默不作聲,低頭吃飯。

「唔緊要,阿哥唔係咁小器既人,我只係想一家人開開心心食飯。」張一表情沒有變化。

「二......三......黎......入黎......我要......去......」黑房傳出一把年老沙啞的女聲。

二弟立即放下碗筷,弄得精神緊張一樣衝進房間。

「阿媽,你見點啊?」二弟輕聲問道。

「尿......尿。」母親的聲音似是中了風,不能自理。

「頭先著尿片果時你又話唔急既......」三弟驚訝說道。

「依家......好想......去。」

三弟只能無奈地把尿片與短牌緊接的線頭挑斷,好讓分開2者。

就在分開的瞬間,母親濃黃色的尿液慢慢擴散,沾滿了床單。

母親不在尿片上小便,而在床單上小便。
自推
咁即係唔會係阿媽煮啦
自推

加多啲
More
今晚再出
跪求巴打推推我
今晚再出
跪求巴打推推我

幫推
推!!
今晚再出
跪求巴打推推我

推倒你
推呀推
讓這 post 推
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞